Zdrowie

W 3 minuty przekonam Cię do ograniczenia cukru i słodyczy

Zauważyłam, że lubicie czytać wpisy związane z cukrem i słodyczami. Jednak tak jak myślałam, gorzej jest z praktyką. Chęć na słodkie powraca, motywacji ni ma i sięgasz po kolejną słodycz. A ja dziś chciałabym Cię trochę zmotywować do podjęcia tej walki. Nie musisz całkowicie odstawiać cukru, bo wiem, że jest ciężko. Ale zdecydowanie warto go znacząco ograniczyć. Dziś będzie bez owijania w bawełnę – kilka faktów na temat cukru czyli jaki konkretnie wpływ na Twój organizm ma cukier. Co się dzieje z Twoją skórą, mózgiem czy jelitami. Mam nadzieję, że uda mi się Ciebie przekonać do zmiany nawyków żywieniowych.

Nie chcesz się pożegnać ze słodyczami? No to patrz. A to tylko kilka przykładów.

Cukier wpływa fatalnie na nasze jelita

Jeszcze jakbyśmy mieli w dobrym stanie mikrobiotę to pół biedy. Natomiast większość ludzi nie dba w ogóle o jelita. Ta mikroflora jest bardzo uboga, dobrych bakterii jest bardzo mało. A właśnie cukier jest pożywką dla tych złych bakterii. Wiecie, że już jednorazowy silniejszy stres niszczy dobre bakterie w jelitach? Jeden większy nerw i już tracisz swoich przyjaciół. Tak ciężko jest odbudować mikrobiotę, tak naprawdę pracuje się na to latami. Na stan naszych jelit ma wpływ nie tylko odżywianie, ale  i cały styl życia. A wiecie, że stan naszych jelit ma OGROMNY wpływ na nasze zdrowie!!!

Wpis o jelitach -> Jak zadbać o jelita? Proste codzienne nawyki

Cukier wpływa fatalnie na stan naszej skóry

Szybciej się ona starzeje, pojawiają się zmarszczki, jest sucha i ma wypryski. Oczywiście na stan naszej cery/skóry ma wpływ wiele czynników, jednak jednym z nich są właśnie słodycze. Ładuj do środka zdrowe tłuszcze, antyoksydanty, a nie tłuszcze utwardzone i cukier.

Cukier osłabia pracę mózgu i fatalnie wpływa na zdrowie psychiczne

Każdy z nas ma swoje obowiązki i mnóstwo rzeczy w ciągu dnia do zrobienia. Dobrze jest śmigać na pełnej petardzie. Cukier jednak powoduje kłopoty z pamięcią i koncentracją, ogólnie osłabia pracę mózgu. Daj mu inne paliwo, a szybko zobaczysz różnicę.

Cukier uzależnia

Im więcej jesz, tym bardziej wciąga. Pamiętam jak po zjedzeniu czegoś słodkiego cukier szybko spadał i organizm domagał się kolejnego ciasteczka. Jedzenie słodyczy poprawia nastrój, a cukier działa na nasz mózg jak narkotyk. Cukier stymuluje mózg do wydzielania serotoniny, natomiast jest to chwilowe szczęście, ponieważ ten poziom za chwilę opada. I w tym momencie znów pojawia się ochota na kolejne ciasteczko. Natomiast w momencie, kiedy karmisz swój mózg dobrym paliwem (np. kwasy omega-3) ten poziom serotoniny utrzymuje się na odpowiednim poziomie.

A jak to wygląda u mnie? 

Przyszedł i moment na mnie. Wizyta u dietetyka, dokładna analiza badań i prowadzenie dziennika żywieniowego. To był niemały szok. Okazało się, że wcześniej radziłam sobie w miarę z jedzeniem słodyczy, ale stres związany z rozwojem firmy spowodował, że sięgałam po słodkości częściej. Dodatkowo okazało się, że mam insulinooporność. A ja lubię wyzwania i chcę nad tym zapanować w sposób naturalny. Zmieniając dietę i styl życia. Pierwszym warunkiem było odstawienie cukru i słodyczy. Pierwszy tydzień był cholernie ciężki. Byłam tak wkurzona, że chciałam demolować dom, biuro i zabijać ludzi, którzy zbliżali się do mnie. Dodatkowo ludzie z insulinoopornością mają ogromną ochotę na słodycze. Wzięłam się w garść. Postawiłam na pierwszym miejscu swoje zdrowie i wiedziałam, że z czasem będzie lepiej.

Tu pisałam o moim detoksie -> Detoks od cukru – zaskakujące objawy. Co się działo z moim organizmem?

JEDZĄC SŁODYCZE NAPRAWDĘ SZKODZISZ SOBIE. JA ODSTAWIŁAM SŁODYCZE, WPROWADZIŁAM ZDROWĄ ODŻYWCZĄ DIETĘ I ŚMIGAM NA PEŁNEJ PETARDZIE. NAPRAWDĘ WARTO ZAWALCZYĆ O SIEBIE!!! INNE SAMOPOCZUCIE, LEPSZA PRACA MÓZGU, ŁADNIEJSZA SKÓRA 🙂

Ludzie mają problem z odroczoną gratyfikacją. Chcą mieć tu i teraz. W momencie, kiedy nie sięgasz po słodycz dbasz o swoje zdrowie i efekty zobaczysz dopiero za jakiś czas. Jedząc ciastko fundujesz sobie chwilową przyjemność, która szybko minie.

  1. Zadbaj o zdrową, zbilansowaną i nieprzetworzoną dietę, bo producenci dodają nawet do chleba cukier! Czytaj składy!
  2. Wprowadź śniadania białkowo-tłuszczowe – pięknie stabilizują cukier i zmniejszają później chęć na słodkie w ciągu dnia. Tutaj wpis o tym -> Co jeść rano, żeby mieć więcej energii?
  3. Rób badania, znajdź dobrego specjalistę 
  4. Piecz domowe ciasta, sięgaj po domowe wypieki, np. chlebek bananowy, placuszki bananowe, brownie
  5. Nie kupuj słodyczy
  6. Sięgaj po zdrowe batony
  7. Przyjrzyj się sobie, może potrzeba to przepracować na terapii – często jedzenie słodyczy ma związek z naszymi emocjami i stresem

No i walcz! A kiedy upadniesz, podnieś się i próbuj dalej 🙂

Wpis uzupełniający temat -> Jak przestać jeść słodycze? Moje skuteczne sposoby

A instagram to idealne uzupełnienie bloga! Zapraszam!

🙂

5 komentarzy

  • Reply
    Sara
    11 lipca 2020 at 17:51

    Jakoś mnie to nie przekonuję do całkowitego odstawienia słodyczy. Wiadomo, że w nadmiarze wszystko szkodzi, ale od czasu do czasu…bez przesady, wszystko jest dla ludzi, a jedzenie powinno być przyjemnością. Według mnie złotym środkiem do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia jest umiar. Ja od dawna trzymam tą samą wagę, dobrze się czuję, a mój organizm funkcjonuje bez zarzutu, a pozwałam sobie na wszystko na co mam ochotę. Jedyne czego unikam to śmieciowe jedzenie, napoje gazowane i fast-foody, ale też nie oznacza to że czasami się na to nie skuszę. Polecam trochę rozsądku zamiast nakładania na siebie ograniczeń i niepotrzebną walkę z samym sobą.

    • Reply
      Gosia - Korzystamy z natury
      11 lipca 2020 at 18:02

      Ja tam nie czuje się ograniczona i nieszczęśliwa. Nie ciągnie mnie już w ogóle do słodyczy. Jeśli już to uwielbiam domowe ciasta. Nie miałabym też problemu, żeby od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Natomiast statystyki są zatrważające. Cukier uzależnia i ludzie z roku na rok spożywają go coraz więcej. Pół biedy jak sięgamy od czasu do czasu, ale tak jak mówię czytając statystyki człowiek łapie się za głowę. No i tak jak jest w tytule OGRANICZYĆ. Słowo klucz 🙂

  • Reply
    Klaudia
    12 lipca 2020 at 07:56

    Domowe ciasta przecież też zawierają cukier i to nie mało.

    • Reply
      Gosia - Korzystamy z natury
      12 lipca 2020 at 11:02

      Ja słodzę bananami, domowym dżemem bez cukru lub ksylitolem. Nie jem słodyczy, a więc nie potrzebuję mocno słodzić ciast domowych, a więc nawet jeśli dodawałabym cukier to mało.

  • Reply
    Aga
    6 września 2020 at 04:38

    Ja tam jestem zdania, że cukier naprawdę szkodzi i naprawdę uzależnia. Kilka lat jak odrzuciłam go całkowicie. Uważam, że dla zdrowia warto go wyrzucić zupełnie. A można zastąpić innymi zdrowymi zamiennikami. Większość osób, głównie to te, które jeszcze poważnie nie zachorowały, nie cierpią na choroby autoimmunologiczne, nie sądzi, aby cukier szkodził. Nie życzę, żeby zachorowały broń boże, ale często zmiana nawyków wiedzie nas ku zdrowiu. I osoby które odstawiły cukier, lub tak jak ja dodatkowo gluten i mleko, naprawdę nie są ograniczone a ŚWIADOME 🙂
    moja filozofia życia od ponad 20 lat jest zdrowy tryb życia dzięki naturalnym metodom. Pozdrawiam autorkę, bo mamy sporo wspólnego 💚

  • Napisz komentarz