Przepisy

Zdrowe placuszki z owocami – idealny pomysł na odżywcze śniadanie

Dziś mam dla Ciebie przepis na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Taki rodzaj śniadań poleciła mi kilka lat temu moja dietetyczka i to był strzał w 10! Białko i tłuszcz dłużej się trawią i dają uczucie sytości na wiele godzin. Śniadanie białkowo-tłuszczowe pięknie stabilizuje poziom cukru na cały dzień. Po takim śniadaniu masz więcej energii, nie jesteś senny, Twój mózg lepiej pracuje. No generalnie bardzo polecam spróbować! 

Potrzebne składniki:

  • 4 jaja
  • banan (najlepiej dojrzały)
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej (możesz dać owsianą, orkiszową)
  • 25g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników wychodzą dwie porcje – idealnie na dwa dni 🙂

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wcześniej oczywiście rozpuszczamy tłuszcz. Placuszki smażymy na rozgrzanej i suchej patelni, nakładając niewielkie ilości ciasta za pomocą łyżki. Placki zawsze smażę na średnim ogniu lub trochę jeszcze mniejszym. Czekam aż się zarumienią z obu stron.

Polecam do tych placuszków na śniadanie owoce niskocukrowe czyli maliny i borówki/jagody. W okresie jesienno-zimowym mogą być owoce mrożone rozpuszczone w kąpieli wodnej. Zazwyczaj dodaję jeszcze łyżeczkę masła orzechowego (ostatnio pistacjowe – nasze jelita kochają te orzechy :)).

Masło orzechowe mam z Olini -> LINK. A z kodem 'znatury10′ macie 10% rabatu w ramach stałej współpracy reklamowej z tą marką. Mają świetne produkty i super jakość 🙂 Taki słoiczek wystarcza mi na bardzo długo.

2 komentarze

  • Reply
    Asia
    16 września 2023 at 12:07

    Przepięknie wyglądają te placuszki ! Muszę takiego zrobić, na pewno pyszne 🙂

    • Reply
      Gosia - Korzystamy z natury
      21 września 2023 at 10:38

      To jedno z moich ulubionych śniadań 😀

    Napisz komentarz