Dziś mam dla Ciebie przepis na śniadanie białkowo-tłuszczowe. Taki rodzaj śniadań poleciła mi kilka lat temu moja dietetyczka i to był strzał w 10! Białko i tłuszcz dłużej się trawią i dają uczucie sytości na wiele godzin. Śniadanie białkowo-tłuszczowe pięknie stabilizuje poziom cukru na cały dzień. Po takim śniadaniu masz więcej energii, nie jesteś senny, Twój mózg lepiej pracuje. No generalnie bardzo polecam spróbować!
Potrzebne składniki:
- 4 jaja
- banan (najlepiej dojrzały)
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki mąki ryżowej (możesz dać owsianą, orkiszową)
- 25g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników wychodzą dwie porcje – idealnie na dwa dni 🙂
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, wcześniej oczywiście rozpuszczamy tłuszcz. Placuszki smażymy na rozgrzanej i suchej patelni, nakładając niewielkie ilości ciasta za pomocą łyżki. Placki zawsze smażę na średnim ogniu lub trochę jeszcze mniejszym. Czekam aż się zarumienią z obu stron.
Polecam do tych placuszków na śniadanie owoce niskocukrowe czyli maliny i borówki/jagody. W okresie jesienno-zimowym mogą być owoce mrożone rozpuszczone w kąpieli wodnej. Zazwyczaj dodaję jeszcze łyżeczkę masła orzechowego (ostatnio pistacjowe – nasze jelita kochają te orzechy :)).
Masło orzechowe mam z Olini -> LINK. A z kodem 'znatury10′ macie 10% rabatu w ramach stałej współpracy reklamowej z tą marką. Mają świetne produkty i super jakość 🙂 Taki słoiczek wystarcza mi na bardzo długo.
2 komentarze
Asia
16 września 2023 at 12:07Przepięknie wyglądają te placuszki ! Muszę takiego zrobić, na pewno pyszne 🙂
Gosia - Korzystamy z natury
21 września 2023 at 10:38To jedno z moich ulubionych śniadań 😀