Przepisy

Przepyszne pancakes jabłkowo-cynamonowe z orzechami włoskimi 🥞 (3 przepisy)

Ostatnio udało mi się zrobić absolutnie pyszne i zdrowe pancakes z jabłkiem, cynamonem i orzechami włoskimi. Jestem przekonana, że ten przepis zachwyci Was i Wasze dzieci. Takie placuszki są o wiele lepsze niż słodycze, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Tworząc przepisy staram się korzystać ze takich produktów, które posiadają cenne właściwości odżywcze i zdrowotne. Zapraszam po przepis 🙂

Puszyste i zdrowe pancakes

Opcja 1.

Potrzebne składniki:

  • 2 jaja
  • dojrzały banan
  • 1 małe jabłko
  • 10g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opcja 2.

Potrzebne składniki:

  • 2 jaja
  • dojrzały banan
  • 1 małe jabłko
  • 10g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki owsianej (ja mam bezglutenową)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Opcja 3.

Potrzebne składniki:

  • 2 jaja
  • dojrzały banan
  • 1 małe jabłko
  • 10g masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 1 łyżka mąki migdałowej
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowe składniki do trzech opcji:

  • orzechy włoskie (1 łyżka)
  • syrop klonowy, miód (1 łyżeczka)

Opcjonalnie możesz zrobić pancakes z 3 łyżek mąki orkiszowej (polecam eko orkiszową z Podlasia), ale ja serdecznie polecam mąkę migdałową ze względu na jej cenne właściwości. Dodatkowo dieta większości osób opiera się na bardzo przetworzonej pszenicy i dużej ilości glutenu. Warto go ograniczyć, ponieważ gluten rozszczelnia barierę jelitową i dlatego zachęcam do korzystania z różnych mąk.

Przygotowanie

Do jednej miski dodaj jajka, banan, rozpuszczony olej/masło, mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Zblenduj wszystko. Następnie pokrój 1/4 jabłka na małe kawałki i wrzuć do masy. Wymieszaj wszystko. Na rozgrzaną patelnię wylewaj masę za pomocą łyżki i formuj małe placuszki. Smaż 1-2 minuty, a następnie przerzuć placuszki i na drugiej stronie także smaż 1-2 minuty. Smaż na suchej patelni, nie potrzeba dodawać już oleju na patelnię, wystarczy ten dodany do ciasta.

Propozycja podania

  1. Suche placuszki możesz podawać dzieciom tylko pamiętaj, żeby dodać dojrzałego banana wtedy bedą słodsze, a takie lepiej smakują. Możesz wtedy także dodać więcej jabłka do środka placuszków.
  2. Druga propozycja to ta, którą widzisz na zdjęciu. Placuszki ułóż na talerzu, posyp orzechami i cynamonem, polej syropem klonowym i dodaj pokrojone jabłko.

Podany przepis wraz z orzechami włoskimi i syropem klonowym ma ok. 720 kalorii (np. dwie porcje, każda po ok. 360 kalorii lub jedna większa porcja dla osób, które jedzą mniej posiłków dziennie). Jeśli nie dodasz mąki migdałowej przepis będzie miał ok. 650 kalorii.

Koniecznie daj mi znać w komentarzu lub prywatnej wiadomości czy posmakowały Ci te pancakes 🙂

Nie ma komentarzy

Napisz komentarz