Przepisy Styl życia

Pierwszy raz gotowałam w inteligentnej kuchni. Które rozwiązania mnie zachwyciły?

Niedawno miałam okazję wybrać się do Warszawy i w ramach współpracy z marką Haier przetestować wyposażenie AGD klasy premium dla kuchni (link TUTAJ). Dziś opowiem Ci o kilku bardzo ciekawych funkcjach urządzeń kuchennych, a także pokażę, co udało mi się ugotować. Serdecznie zapraszam do oglądania i czytania! 🙂

Urządzenia do zabudowy Haier

Kiedy byłam dzieckiem, moja mama często przygotowywała niedzielny obiad dla rodziny i zawsze zależało jej na tym, żeby danie było pyszne, dobrze wypieczone i soczyste. Niestety, bez względu na to, jak się starała, czasem zdarzały się kulinarne wpadki. Pieczeń była zbyt sucha w środku, warzywa się rozgotowały, a z ciasta wychodził zakalec. 

W dzisiejszych czasach gotowanie jest znacznie prostsze. Mamy dostęp do nowoczesnych urządzeń, które same potrafią ustawiać temperaturę i dostosowywać tryb pracy do danej potrawy. Programy automatyczne, termosondy, czy czujniki temperatury sprawiają, że nawet największy kuchenny antytalent jest w stanie wyczarować coś pysznego.

Moim zdaniem, jeśli jest coś, co ułatwia i przyspiesza pracę w kuchni – trzeba z tego skorzystać! Z przyjemnością więc odwiedziłam salon Haier, by osobiście się przekonać, jakie nowoczesne rozwiązania oferują dziś producenci AGD.


> Opis i ceny urządzeń Haier znajdziesz tutaj <


Piekarniki Haier – najlepsze funkcje:

  • Termosonda, która pomaga kontrolować temperaturę wewnątrz potrawy. Składa się z sondy, którą wkłada się np. w mięso i przewodu prowadzącego na zewnątrz piekarnika. W ten sposób dokładnie wiemy, czy danie jest już gotowe w środku bez wyciągania go, rozkrajania itp.
  • Aplikacja hOn pozwalająca kontrolować i zdalnie zarządzać piekarnikiem z poziomu telefonu. Jest ona zintegrowana również z termosondą, dzięki czemu możemy śledzić stopień wypieczenia potrawy bez wstawania z kanapy. Danie gotowe? Aplikacja wyśle Ci powiadomienie, a więc nie musisz na bieżąco pilnować i sprawdzać czasu. 
  • Książka kucharska z przepisami słynnych szefów kuchni. Możemy z niej korzystać zarówno w aplikacji, jak i bezpośrednio na wyświetlaczu piekarnika. Pyszna paella z kurczakiem i chorizo? A może chleb ze złocistą, chrupiącą skórką? Wystarczy wybrać danie, a wszystkie parametry, takie jak czas trwania, temperatura i wstępne nagrzewanie, ustawią się automatycznie. Sam panel sterowania jest dotykowy i bardzo intuicyjny. Wystarczyło kilka minut, bym nauczyła się z niego korzystać 🙂
  • Funkcja pary, dzięki której możemy przygotować zdrowsze potrawy, bez konieczności dodawania tłuszczu. Dzięki tej opcji zachowujemy naturalny smak i wartości odżywcze. 
  • Systemy autoczyszczenia! Nie wiem jak Tobie, ale mi zawsze czyszczenie piekarnika sprawiało trudność. W zależności od modelu, w piekarnikach Haier, zastosowano pyrolizę, katalizę albo hydrolizę. Każdy z nich włącza się automatycznie po skończonym pieczeniu. Wystarczy potem przetrzeć piekarnik ściereczką i tyle, urządzenie lśni.
  • Elegancki design i boczne oświetlenie, dzięki któremu możemy bez problemu podglądać potrawę podczas całego procesu pieczenia.

Który piekarnik Haier wybrać? To zależy od Twoich potrzeb i preferencji. Najbardziej podstawowe, a więc i najtańsze, są piekarniki z serii I-Turn. Jeśli zależy Ci na pieczeniu parowym, wybierz model z serii I-Message Steam. Kolorowy wyświetlacz z gotowymi przepisami szefów kuchni znajdziesz z kolei w modelach z serii I-Touch.


> Dostępne modele piekarników znajdziesz tutaj <


Płyty indukcyjne Haier co mnie zaskoczyło?

Pamiętam, że kiedy na polski rynek wchodziły płyty indukcyjne, nie bardzo byłam do nich przekonana. Wolałam tradycyjne płyty gazowe, które pozwalają na bardziej precyzyjne sterowanie temperaturą. Współczesne płyty indukcyjne są jednak znacznie nowocześniejsze niż te sprzed kilkunastu lat. Do najciekawszych funkcji należą moim zdaniem:

  • Zdalne zarządzanie płytą za pomocą aplikacji hOn i możliwość korzystania z termosondy – dokładnie na tej samej zasadzie, co w przypadku piekarników.
  • Funkcja Bridge łącząca dwa pola grzewcze w jedno, dzięki czemu podgrzewane jest równomiernie, bez względu na to, w jak dużym garnku gotujemy. Idealnie sprawdzi się w przypadku woka albo brytfanny.
  • Autosynchronizacja z okapem, który włącza się automatycznie, gdy wykryje zapach. Sam też dostosowuje moc pochłaniania zapachów w zależności od poziomu intensywności.
  • Funkcja VaryCook ułatwiająca sterowanie temperaturą. Wystarczy przesunąć garnek w górę lub w dół, by zmniejszyć lub zwiększyć moc pól grzewczych. Super się to sprawdza, gdy mamy np. brudne ręce, a chcemy szybko zmniejszyć temperaturę. 

> Więcej na temat płyt Haier dowiesz się tutaj <


A teraz czas na przepis: pieczone roladki

Podczas testowania piekarnika Haier, udało mi się upiec przepyszne roladki. Polecam ten przepis na niedzielny obiad – rodzina będzie zachwycona. Można je zaserwować z sałatką, frytkami lub ziemniakami.

Składniki na roladki:

  • Udko lub pierś z kurczaka/indyka 
  • Suszone pomidory
  • Boczek w plastrach
  • Przyprawy: papryka wędzona, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia, oregano (tak naprawdę takie przyprawy,  jakie masz w domu), sól
  • Ząbek czosnku
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Zdejmij skórę z udek i wytnij kość. W przypadku piersi przekrój je na pół, tak żeby wyszły dwa cieńsze kawałki, a następnie rozbij tłuczkiem; jeśli pierś jest grubsza to przekrój w taki sposób, żeby wyszły 3 kawałki.
  2. Wszystkie przyprawy + oliwę z oliwek + ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę wymieszaj w jednej misce.
  3. Wrzuć do miski mięso i dokładnie wymieszaj ręką; mięso możesz zamarynować wcześniej. Jeśli chodzi o przyprawy i oliwę z oliwek to daję zawsze na oko, tak żeby wyszła fajna płynna masa do zamarynowania.
  4. Na talerzu połóż jeden lub dwa plasterki boczku, na to przygotowane wcześniej mięso, do środka farsz, ja dałam do środka suszonego pomidora. Wszystko zawiń i ułóż w naczyniu do pieczenia.

Piecz przez 1h w 180 stopniach.

Składniki na sałatkę:

  • Mix sałat/roszponka
  • Wybrane warzywa: pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka – na co masz ochotę
  • Podprażone nasiona słonecznika
  • Dressing: sos winegret na bazie oliwy z oliwek lub możesz dać swój ulubiony, ja czasami daję także zioła prowansalskie

Gotowanie w showroomie i możliwość przetestowania nowoczesnych urządzeń AGD to była sama przyjemność 🙂 Polecam także wypróbować przepis na roladki – są pyszne!

Wpis powstał w ramach współpracy reklamowej z marką Haier.

1 komentarz

  • Reply
    asminka
    27 lutego 2023 at 14:16

    Wygląda smakowicie!

  • Napisz komentarz