Pisząc bloga o zdrowiu nie sposób nie wspomnieć o kurkumie – złotej bogini medycyny wschodu. Jakiś czas temu pisałam już o jej fantastycznym działaniu na nasz organizm. Jednak nie skupiłam się na tym, w jaki sposób można ją częściej spożywać. Dobrze jest wiedzieć jakie moce posiada kurkuma, ale i warto regularnie używać jej w kuchni. Poniżej przedstawiam Wam moje propozycje, ale zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni i do odkrywania nowych smaków. Jak jeść kurkumę i co robić, żeby wykorzystywać jej ogromny potencjał oraz dlaczego warto po nią sięgać?
Jak jeść kurkumę?
Jeszcze do niedawna nie miałam pojęcia jak jeść kurkumę. Teraz kilka razy w tygodniu sięgam po to cudeńko i zawsze muszę mieć w domu zapas! Kurkuma została dokładnie przebadana, a jej wspaniałe właściwości zdrowotne zostały potwierdzone. Jak jeść kurkumę? Co robić, żeby lepiej się wchłaniała? Poznaj cudowne właściwości kurkumy i łap kilka prostych oraz zdrowych przepisów.
Woda z kurkumą
Słyszeliście kiedyś o złotym napoju, który posiada niezwykłe właściwości zdrowotne? Działanie wody z kurkumą jest niezwykłe, a w połączeniu z innymi aktywnymi składnikami możemy spotęgować jej działanie.
Przepis:
- 1 szklanka wody
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny (można dodać mniej – to zależy ile lubicie)
- szczypta czarnego pieprzu (kurkuma w połączeniu z pieprzem zwiększa przyswajanie się kurkuminy)
- możecie dodać jeszcze z pół łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego – kurkuma rozpuszcza się w tłuszczach, a więc połączenie jej z tłuszczem sprawi, że będzie się wchłaniać jeszcze lepiej
- miód (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)
Pamiętajcie, żeby podczas picia mieszać napój, ponieważ kurkuma osadza się na dnie szklanki.
Mleko z kurkumą – złote mleko
Pyszne, rozgrzewające i bardzo zdrowe złote mleko. Wzmacnia organizm, poprawia nastrój i jest szczególnie polecane w czasie przeziębienia, grypy i innych infekcji. Do przygotowania takiego mleka potrzebna jest pasta z kurkumy. Jak ją zrobić? Przepis jest banalny.
Potrzebne składniki na pastę z kurkumy: około 2-3 łyżki sproszkowanej kurkumy + większa szczypta piperyny + 1/2 szklanki wody.
Wszystkie składniki podgrzewamy w garnku/rondelku na średnim ogniu. Mieszamy tak, żeby nie przypalić. Podgrzewamy kilka minut aż do powstania pasty. Możecie dodać trochę więcej wody lub kurkumy w celu uzyskania idealnej konsystencji. Gotową pastę możemy przechowywać w szklanym pojemniku nawet 2 tygodnie.
Przepis na złote mleko:
- szklanka mleka roślinnego
- 1 łyżeczka takiej pasty z kurkumy
- miód
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- szczypta pieprzu (opcjonalnie jeśli nie dodaliście do pasty)
- sproszkowany imbir (opcjonalnie)
- cynamon (opcjonalnie)
- kardamon, goździki (opcjonalnie)
Kiedy mamy przygotowaną wcześniej pastę z kurkumy zrobienie złotego mleka jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Podczas podgrzewania mleka rozpuszczamy pastę, a na końcu dodajemy inne składniki. Pamiętajcie, że to mleko ma być ciepłe, a nie gorące.
Zielone koktajle
Zielone koktajle to prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Zielone liście dodają energii, oczyszczają i wzmacniają organizm oraz doskonale wpływają na urodę. Wystarczy, że dodasz do takiego koktajlu trochę kurkumy, szczyptę piperyny i jakieś mleko roślinne. Ja zielony koktajl pije kilka razy w tygodniu i dzięki temu spożywam więcej kurkumy, a do tego jakieś owoce, awokado czy siemię lniane. Oczywiście Twój koktajl nie musi składać się z zielonych liści. Jednak taki koktajl to idealny sposób na spożywanie szpinaku czy jarmużu i dzięki temu można wykorzystać ich cudowne właściwości.
Obiady, zupy, wypieki i sosy
Tutaj nie podam Wam dokładnych przepisów, ponieważ w internecie jest ich mnóstwo! Szukajcie przepisów zawierających kurkumę lub sami eksperymentujcie.
Co robić, żeby lepiej się wchłaniała?
Pomimo tego, że kurkuma posiada fantastyczne właściwości prozdrowotne to kiepsko się wchłania. Jednak istnieje kilka sposobów, dzięki którym możemy zwiększyć zdolność organizmu do wchłaniania kurkumy i cieszyć się jeszcze bardziej jej znakomitym działaniem.
- Pierwszym sposobem na zwiększenie biodostępności kurkuminy jest przyjmowanie jej razem z pieprzem – piperyną
- Drugim sposobem jest przyjmowanie kurkuminy razem z dobrym tłuszczem, ponieważ kurkumina rozpuszcza się w tłuszczach
Dla mnie kurkuma to taki mały-wielki cud natury. Ostatnio bardzo często korzystam z jej właściwości. Pokochałam kurkumę i nie mam zamiaru się z nią rozstawać. Zobaczcie, że jedzenie kurkumy wcale nie jest trudne. Jeśli nie macie czasu to wypicie odżywczego koktajlu z dodatkiem kurkumy będzie świetnym rozwiązaniem. Polecam!
13 komentarzy
Judyta | Blogowanie przy kawusi
21 marca 2020 at 18:34Kurkuma ma super właściwości. Pewnego dnia w kawiarni zamówiłam kawę z przyprawami i zakochałam się <3 Do kawki dorzucam kurkumę , gałkę muszkatołową, cynamon i kardamon. Pyszności 😉
Gosia
21 marca 2020 at 21:54No takiej kawy to jeszcze nie piłam 🙂 Dzięki za inspirację 🙂
rzeczoznawca
23 marca 2020 at 09:31Mleko z kurkumą tego nie znałem, dzięki 😉
Janina
24 marca 2020 at 11:58Świetny wpis! Ja słyszałam, ze kurkuma jest świetna na odporność, ale jeszcze nigdy nie próbowałam. Czas najwyższy, jak już mam przepis 🙂
Elle
26 marca 2020 at 21:15Chodzi o kurkumę taka w proszku?!!!
Gosia
27 marca 2020 at 07:42może być w proszku albo świeża jeśli się gdzieś trafi
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia
5 kwietnia 2020 at 13:50O działaniu kurkumy dowiedziałam się co nieco, gdy dowiedziałam się, że mam endometriozę IV stopnia. WIem, że powinnam ją uwzględniać w diecie, ale jest mi niezwykle ciężko to robić. Ale podałaś tyle argumentów, które za nią przemawiają, że chyba w końcu zacznę jej używać 🙂
Ania
11 lipca 2020 at 14:14Super, to jest knkret, kupiłam kiedys kurkume ale nie wiedziałąm co z nia zrobic za bardzo, teraz juz wiem i zaczynam działać 🙂
ToMasz
25 lipca 2020 at 07:03Tylko skąd wziąć tę dobrą, nie podrabianą? Bo w Kami..a, Pryma..a i inne marki market owe to ja nie wierzę. Masz jakieś sprawdzone źródło? A jeśli chodzi o świeżą, to czasem w ldlu lub kerf.. można dostać 😉
Gosia - Korzystamy z natury
25 lipca 2020 at 08:36No jeśli znajduje to kupuję świeżą – głównie w Lidlu 🙂 Najlepsza jest taka! 🙂 A jak nie to kupuję zwykłą, w saszetce.
Krystyna
7 grudnia 2020 at 11:26witam , czy zamiast oleju kokosowego mozna zastosować inny np rzepakowy ?
DO WODY Z CYTRYNĄ
Gosia - Korzystamy z natury
14 grudnia 2020 at 17:46ja bym rzepakowego nie polecała :)) bardziej olej kokosowy, oliwę z oliwek lub olej lniany
ewa
6 marca 2022 at 22:10A nie powinno sie kurkumy tej świeżej gotować aby się w pełni przyswoiła? Ja ost gotuję kurkume przez 8 min