W dzisiejszych czasach mąka pszenna jest niestety bardzo mocno przetworzona. Sięganie po mąkę pszenną fatalnie wpływa na nasze jelita i zdrowie. I nie ma co się dziwić, że tak wiele osób ma nietolerancję na gluten, bo zawartość glutenu w pszenicy jest ogromna, mówiąc bardziej dosadnie – nienormalna, nienaturalna. Zdarza mi się czasami zjeść coś z mąki pszennej, ale staram się jej raczej unikać. Po jakie więc mąki sięgam? Zapraszam po garść inspiracji!
Co zamiast mąki pszennej?
Z poniższych mąk robię ciasta, ciasteczka, pancakes, naleśniki, pierogi … 🙂 Jeśli chodzi o firmy to sięgam po różne marki. Lubię także testować i mieszać różne mąki 🙂
Mąkę owsianą i mąkę ryżową zawsze staram się mieszać z mąką migdałową i mąką kokosową – świetne źródło białka i tłuszczu. Warto je dodawać do placuszków, naleśników, ciast, ciasteczek.
Pod tym linkiem znajdziesz przepisy na placuszki, naleśniki, ciasta z wykorzystaniem tych mąk -> TUTAJ PRZEPISY
A na końcu mąka orkiszowa – świetny zamiennik mąki pszennej. Zachowuje się totalnie jak pszenna, a jest o wiele zdrowsza. Kupuję tę mąkę od wielu lat. Namówiłam nawet mamę na korzystanie z tego produktu 🙂
1 komentarz
Agataholistycznie
6 września 2024 at 11:39Przyznam, że kokosowej i migdałowej nie próbowałam, ale orkiszowa jest u mnie na co dzień.
Pozdrawiam
Agata
https://agataholistycznie.blogspot.com