Przepisy

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami

Jakiś czas temu zakochałam się z pastach kanapkowych. Dobrze przyrządzona pasta smakuje wyśmienicie i z powodzeniem zastępuje wędlinę. Taka pasta to doskonały sposób na jedzenie większej ilości warzyw! Pasta z ciecierzycy zawiera sporo białka. Dodatkowo ciecierzyca to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Ogromna zawartość składników odżywczych sprawia, że jest to pokarm niezwykle cenny dla organizmu.

Pasta z ciecierzycy – przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka nieugotowanej ciecierzycy
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki oleju lnianego

Przepis:

  • Jedną szklankę ciecierzycy moczymy przez całą noc w 2 szklankach wody. Rano wylewamy tę wodę i zalewamy ciecierzycę świeżą wodą. Dodajemy tyle samo – 2 szklanki wody. Ciecierzycę gotujemy najpierw na dużym ogniu aż do momentu zagotowania się wody, a potem zmniejszamy na mniejszy i tak gotujemy około 1 -1,5h
  • ciecierzycę odcedzamy*
  • kiedy cieciorka nam przestygnie wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • pastę możecie jeszcze doprawić solą i pieprzem

*Nie wylewajcie wody z wywaru. Ciecierzyca czasem ciężko się blenduje i wtedy warto dodać ze 2 łyżki tego wywaru z gotowania.

Na taką kanapkę możecie położyć dodatkowo paprykę, pomidora czy natkę pietruszki. Pasta z ciecierzycy zagościła na stałe w mojej kuchni i nie mam zamiaru się z nią rozstawać 🙂

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
5 (100%) 1 vote

2 komentarze

  • Reply
    Monika L
    23 września 2018 at 20:17

    Świetny przepis <3 Na pewno wypróbuję w swojej kuchni!

    • Reply
      Korzystamyznatury
      23 września 2018 at 20:21

      Super Moni! 🙂 Przepis mojej mamy, ale tak mi pasta posmakowała, że teraz sama robię często 🙂

    Napisz komentarz