Zdrowy styl życia

Czy cukier brązowy (trzcinowy) jest zdrowszy od białego?

Zapewne nieraz słyszałeś o tym, że cukier trzcinowy jest zdrowszym zamiennikiem białego cukru. Niestety jest to mit ponieważ, cukier brązowy nie jest mniej toksyczny dla naszego organizmu. W dzisiejszym wpisie wyjaśnię dlaczego.

Podstawowa różnica między cukrem białym, a trzcinowym jest taka, że pochodzą z dwóch różnych roślin. Cukier buraczany wytwarzany jest z buraków cukrowych. Jest to biały cukier, rafinowany (tzn. oczyszczony), który został oddzielony od melasy. Melasa jest to ciemnobrązowy syrop, który zawiera substancje odżywcze. Biały cukier zawiera ok. 99,8% sacharozy. Cukier trzcinowy produkowany jest z trzciny cukrowej. Najczęściej spotkać go możemy w postaci nierafinowanej. Zawiera on trochę więcej składników mineralnych od białego. Ważne jednak jest to, że minerały zawarte w cukrze trzcinowym takie jak: żelazo, magnez, potas, wapń nie mają większego wpływu na dietę, ponieważ są to śladowe ilości. Proces produkcji cukru białego i trzcinowego rożni się, jednak efekt końcowy jest taki sam – sacharoza. Ponadto na rynku dostępny jest również cukier rafinowany brązowy, który powstaje w ten sam sposób co biały cukier, z tą różnicą, że na końcu barwiony jest melasą.

Dlaczego sacharoza jest niezdrowa? Czy wiecie, że tylko jedna łyżeczka cukru wyłącza nasz system immunologiczny na kilka godzin? I nie ma znaczenia czy jest to cukier trzcinowy czy buraczany. Nasz organizm po spożyciu cukru staje się bezbronny wobec atakujących wirusów, bakterii również tych mieszkających w nas i czekających na idealny moment do ataku. Systematycznie spożywany cukier okrada organizm z witalnych minerałów, a także jest przyczyną wielu chorób. No bo jak nasz organizm ma bronić się przed atakami skoro ciągle dostarczamy mu cukier? Ponadto cukier osłabia pracę mózgu, powoduje kłopoty z pamięcią i koncentracją oraz sprawia, że nasz mózg szybciej się starzeje. Cukier karmi komórki nowotworowe oraz osłabia wzrok i system immunologiczny.

Warto dodać, że kryształki białego cukru wybielane są chemikaliami m.in. kwasem mrówkowym, dwutlenkiem siarki czy kwasem fosforowym, który dodawany jest do produktów używanych do czyszczenia toalet!

W tygodniku prestiżowego pisma „Nature” profesor Robert Lustig z University of California w San Francisco stwierdził że „Zagrożenie zdrowia wywołane nadmierną konsumpcją cukru jest tak wielkie, że usprawiedliwia to wprowadzenie regulacji podobnych do tych, na jakie zdecydowano się w przypadku alkoholu czy nikotyny”. Dodał również, że cukier działa na mózg w podobny sposób, co uzależniające substancje, nawet narkotyki.

Na koniec mogę jedynie zachęcić Cię do tego, żeby ograniczyć spożywanie cukru i przerzucić się na naturalne i zdrowe zamienniki cukru.

Czy cukier brązowy (trzcinowy) jest zdrowszy od białego?
Oceń ten artykuł

Nie ma komentarzy

Napisz komentarz