Zdrowy styl życia

Jaki miód wybrać na konkretne choroby? Właściwości zdrowotne różnych odmian miodu

Miód jest doskonałym naturalnym lekarstwem na wiele chorób. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Polecany jest przy różnych infekcjach, np. chorobach gardła, przeziębieniach czy grypie. Ma silne działanie bakteriobójcze i właściwości antybakteryjne. Doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również jest naturalnym antybiotykiem. Wzmacnia serce, goi rany, pobudza do pracy mózg i koi nerwy. Jednak każda odmiana miodu posiada dodatkowo swoje specyficzne właściwości i działa na konkretne dolegliwości. Jaki miód wybrać na konkretne schorzenie?


MIÓD GRYCZANY – doskonale oczyszcza naczynia krwionośne i wspomaga pracę serca, sprzyja gojeniu się ran oraz poprawia przyswajalność witaminy C. Miód gryczany wzmacnia organizm i układ nerwowy. Polecany jest szczególnie osobom nerwowym i zestresowanym. Najlepiej ze wszystkich miodów leczy anemię. Naukowcy podczas badań zauważyli również, że miód gryczany korzystnie wpływa na wzrok i pamięć.

MIÓD LIPOWY – jest bardzo pomocny przy przeziębieniu i grypie, ponieważ ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Miód lipowy łagodzi niepokój i polecany jest przy stanach depresyjnych oraz przy bezsenności. Polecany jest przy leczeniu przeziębień i na co dzień, ponieważ zawiera mnóstwo witamin.

MIÓD WIELOKWIATOWY – stosuje się go jako naturalny antybiotyk i polecany jest do wzmacniania odporności, ponieważ ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Miód wielokwiatowy przeciwdziała próchnicy zębów i łagodzi objawy alergii i astmy. Warto go spożywać w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacnia organizm w walce z bakteriami i wirusami. Miód wielokwiatowy zawiera więcej krzemu niż inne miody, dlatego dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Wzmacnia organizm, dodaje energii oraz dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

MIÓD AKACJOWY – stosowany jest w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Regeneruje błony śluzowe żołądka, zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy oraz wspomaga trawienie. Jest pomocny przy schorzeniach nerek i dróg moczowych – ma działanie moczopędne. Miód akacjowy stabilizuje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm tłuszczowy wątroby i wspiera pracę pęcherzyka żółciowego.

MIÓD SPADZIOWY – reguluje przemianę materii, leczy nieżyt górnych dróg oddechowych i działa wykrztuśnie. Ponadto posiada właściwości przeciwrakowe i wspomaga leczenie chorób reumatycznych oraz skórnych. Miód spadziowy łagodzi stany zapalne skóry i podobnie jak miód gryczany wspomaga leczenie anemii. Miód spadziowy ma silne działanie odtruwające organizm oraz zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego. Co ciekawe, regularne spożywanie tego miodu przynosi ulgę w bólach reumatycznych. Ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

MIÓD RZEPAKOWY – polecany jest przy schorzeniach sercowych, przy zaparciach i przy schorzeniach wątroby, nerek i układu moczowego. Miód rzepakowy bogaty jest w bor. Jest to pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie śledziony i tarczycy. Ma działanie regeneracyjne i detoksacyjne. Wykorzystywany jest w leczeniu ran. Przyspiesza gojenie się chorych tkanek, a przyłożony na oparzoną skórę zapobiega tworzeniu się pęcherzy.


Cudowne działanie miodu było wykorzystywane przez ludzi już w starożytności. Uważali oni, że miód jest pokarmem bogów. Grecki lekarz Hipokrates wykorzystywał miód do leczenia wielu chorób i sporządzania leków. Zaś Kleopatra stosowała miód podczas zabiegów pielęgnacyjnych oraz używała kosmetyków na bazie miodu. Ja zawsze mam w domu jeden lub dwa słoiki miodu. Miód to naprawdę cudowny dar natury, z którego warto korzystać!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *