Miód jest doskonałym naturalnym lekarstwem na wiele chorób. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Polecany jest przy różnych infekcjach, np. chorobach gardła, przeziębieniach czy grypie. Ma silne działanie bakteriobójcze i właściwości antybakteryjne. Doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również jest naturalnym antybiotykiem. Wzmacnia serce, goi rany, pobudza do pracy mózg i koi nerwy. Jednak każda odmiana miodu posiada dodatkowo swoje specyficzne właściwości i działa na konkretne dolegliwości. Jaki miód wybrać na konkretne schorzenie?
MIÓD GRYCZANY – doskonale oczyszcza naczynia krwionośne i wspomaga pracę serca, sprzyja gojeniu się ran oraz poprawia przyswajalność witaminy C. Miód gryczany wzmacnia organizm i układ nerwowy. Polecany jest szczególnie osobom nerwowym i zestresowanym. Najlepiej ze wszystkich miodów leczy anemię. Naukowcy podczas badań zauważyli również, że miód gryczany korzystnie wpływa na wzrok i pamięć.
MIÓD LIPOWY – jest bardzo pomocny przy przeziębieniu i grypie, ponieważ ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Miód lipowy łagodzi niepokój i polecany jest przy stanach depresyjnych oraz przy bezsenności. Polecany jest przy leczeniu przeziębień i na co dzień, ponieważ zawiera mnóstwo witamin.
MIÓD WIELOKWIATOWY – stosuje się go jako naturalny antybiotyk i polecany jest do wzmacniania odporności, ponieważ ma silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Miód wielokwiatowy przeciwdziała próchnicy zębów i łagodzi objawy alergii i astmy. Warto go spożywać w okresie jesienno-zimowym, ponieważ wzmacnia organizm w walce z bakteriami i wirusami. Miód wielokwiatowy zawiera więcej krzemu niż inne miody, dlatego dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Wzmacnia organizm, dodaje energii oraz dobrze wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.
MIÓD AKACJOWY – stosowany jest w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Regeneruje błony śluzowe żołądka, zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy oraz wspomaga trawienie. Jest pomocny przy schorzeniach nerek i dróg moczowych – ma działanie moczopędne. Miód akacjowy stabilizuje ciśnienie krwi, poprawia metabolizm tłuszczowy wątroby i wspiera pracę pęcherzyka żółciowego.
MIÓD SPADZIOWY – reguluje przemianę materii, leczy nieżyt górnych dróg oddechowych i działa wykrztuśnie. Ponadto posiada właściwości przeciwrakowe i wspomaga leczenie chorób reumatycznych oraz skórnych. Miód spadziowy łagodzi stany zapalne skóry i podobnie jak miód gryczany wspomaga leczenie anemii. Miód spadziowy ma silne działanie odtruwające organizm oraz zapobiega tworzeniu się kamienia nazębnego. Co ciekawe, regularne spożywanie tego miodu przynosi ulgę w bólach reumatycznych. Ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.
MIÓD RZEPAKOWY – polecany jest przy schorzeniach sercowych, przy zaparciach i przy schorzeniach wątroby, nerek i układu moczowego. Miód rzepakowy bogaty jest w bor. Jest to pierwiastek niezbędny do budowy tkanki kostnej oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie śledziony i tarczycy. Ma działanie regeneracyjne i detoksacyjne. Wykorzystywany jest w leczeniu ran. Przyspiesza gojenie się chorych tkanek, a przyłożony na oparzoną skórę zapobiega tworzeniu się pęcherzy.
Cudowne działanie miodu było wykorzystywane przez ludzi już w starożytności. Uważali oni, że miód jest pokarmem bogów. Grecki lekarz Hipokrates wykorzystywał miód do leczenia wielu chorób i sporządzania leków. Zaś Kleopatra stosowała miód podczas zabiegów pielęgnacyjnych oraz używała kosmetyków na bazie miodu. Ja zawsze mam w domu jeden lub dwa słoiki miodu. Miód to naprawdę cudowny dar natury, z którego warto korzystać!
6 komentarzy
Tomek
24 maja 2017 at 15:46Świetna rozpiska! Długo szukałem artykułu, gdzie ktoś by w tak fajny sposób to rozpisał. Słyszałem o naturalnym napoju izotonicznym na bazie miodu, czy faktycznie jest skuteczny? 🙂
Beata
26 czerwca 2017 at 02:10Uwielbiam miód za jego właściwości zdrowotne. Zawsze gdy dopadnie mnie jakieś choróbsko ratuje się nim.
Patrycja
26 czerwca 2017 at 16:20Tutaj może i wszystko o miodzie ale mówiąc o wytworach pszczelich dorzuciłbym jeszcze nieznany tak szeroko a posiadający wiele zalet. Propolis czyli kit pszczeli dobry na choroby gardła i jamy ustnej i ogólnie na całe nasze ciało!
Alice
11 sierpnia 2017 at 12:52Dosłownie nie mogę żyć bez miodu! 🙂
Korzystamyznatury
11 sierpnia 2017 at 13:40ja też! 🙂
Madzia
16 września 2017 at 06:21Napiszesz coś o miodzie mniszkowym?