Domowy sok ze świeżych warzyw i owoców to prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Sok z buraka, dzięki swoim właściwościom jest po prostu niezastąpiony! Posiada tyle właściwości leczniczych, że aż ciężko wszystkie wymienić. Sok z buraka jest znany i wykorzystywany w medycynie naturalnej i ludowej od tysięcy lat. Dla mnie sok z buraka to lekarstwo i najcenniejsze źródło witamin.
Przepis na sok z buraka
Zrobienie domowego soku z buraka nie zajmuje dużo czasu. Przepis na sok z buraka jest bardzo prosty. Zanim podpowiem Ci jak przygotować taki sok przeczytaj jakie wspaniałe właściwości posiada ten napój!
Sok z buraka i jego fantastyczne działanie
- sok z buraka dodaje energii i siły, zmniejsza uczucie zmęczenia oraz poprawia wydolność organizmu
- odmładza, świetnie wpływa na wzrok oraz zwiększa produkcję czerwonych krwinek
- jest idealny dla osób odchudzających się, ponieważ nie zawiera dużo kalorii, ale dodaje mnóstwo energii
- obniża ciśnienie krwi i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo regeneruje wątrobę i jest pomocny w schorzeniach układu trawiennego
- wzmacnia serce i układ krwionośny oraz leczy stany zapalne
- przywraca równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach zakwaszających organizm
- wolne rodniki powodują mnóstwo chorób, osłabiają organizm i powodują szybsze starzenie się organizmu. Burak zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki
- doskonałe wpływa na procesy poznawcze czyli myślenie, planowanie oraz pamięć. Sok z buraka to także bogactwo witamin z grupy B, które łagodzą stres, a także doskonale wpływają na odpowiednią pracę układu nerwowego
- w buraku znajduje się dużo kwasu foliowego, wit. C, żelaza i potasu
Przepis na sok z buraka*
- 2 duże marchewki
- 2 duże buraki
- 2 jabłka lub duża pomarańcza
- dorzucam jeszcze kawałek cytryny
*Porcja dla 2 osób, przy użyciu wyciskarki
Jeśli chodzi o przepis na sok to najważniejsze jest to, żeby połączyć buraka jeszcze z jakimś warzywem i owocem. Ja zazwyczaj przygotowuję sok z buraka, marchewki i jabłka lub pomarańczy. Z powyższego przepisu wychodzą około 2-3 szklanki (takie jak na zdjęciu). Pamiętajcie, żeby po przygotowaniu soku z buraka odstawić go na około 30 min i dopiero po tym czasie wypić.
Dodatkowo do takiego soku możecie dorzucić natkę pietruszki albo inne zielone liście, cytrynę czy seler.
P.S. Marchewki i buraka nie gotujemy. Sok robimy z surowych buraków i surowej marchwi 🙂
!!! Fajnym rozwiązaniem będzie także picie takiego małego szota tylko z buraka z dodatkiem cytryny. Możesz wycisnąć więcej soku, schować do lodówki i codziennie popijać niewielką ilość 🙂 Polecam tę opcję szczególnie osobom z np. insulinoopornością.
Sok z buraka posiada niesamowite właściwości zdrowotne. Leczy, dodaje energii i odmładza. Jest naturalnym lekarstwem i najcenniejszym źródłem witamin.
A na moim instagramie znajdziecie więcej inspiracji:
15 komentarzy
anna
28 grudnia 2017 at 00:13Dzien dobry czy jest sie cukrzykiem mozna ten sok pic
Magda
22 lutego 2018 at 17:50Z jakiego powodu należy odstawić sok z buraka na 30 minut?
Korzystamyznatury
24 lutego 2018 at 18:20Jest ciężkostrawny 🙂 Drażniące związki w tym czasie utleniają się.
monia
12 maja 2018 at 22:19Jednakze wszędzie mam przypominają iz soki z surowych warzyw i owoców powinny być spożyte w przeciągu 20 mim po wyciśnięciu ,,,???
Korzystamyznatury
16 maja 2018 at 12:59Sok z buraka jest dość ciężki i dlatego zaleca się go odstawić na chwilę po wyciśnięciu 🙂
lucyna Barańska
9 marca 2018 at 07:25Są super pije już 2 miesiące czasami myślę że już się uzależniłam 🙂
Ewa
10 marca 2018 at 22:36Uwielbiam i często robię w thermomixie. Wrzucam buraka, jabłko i sok z cytryny, ale muszę wzbogacić go marchewką:)
Magda Ta
23 maja 2018 at 22:41Przy mojej celiaki, bardzo często mam anemię z niedoboru żelaza. Jak tylko odbieram złe wyniki morfologii, zaraz kupuję buraki i obię zakwas. jest super, może nie jakoś bardzo smaczny (jak dla mnie) , ale ważne jaki ma efekt. A polecił mi go mój gastroenterolog .
Arina
25 lutego 2019 at 14:16A można przepis na kwas buraczany? W tym sezonie mi nie wyszedł (straszny kisiel), więc proszę o pomysły i wyjaśnienia 🙂
Serdeczności 🙂
Korzystamyznatury
25 lutego 2019 at 17:58Taki przepis pojawi się niedługo na blogu tylko jeszcze sama jestem na etapie testowania przepisów na zakwas 😀
Kaczka
27 lutego 2019 at 20:198kg.buraka chleb na zakwasie 1 szklanka cukru .czosnek
Basia
28 lutego 2019 at 23:012 litrowy słoik,do niego tyle buraków ile się zmieści kroimy w plastry, do tego 2 główki czosnku, również to kroimy,dodajemy koper, ziele angielskie, liść laurowy, liść chrzanu o tej porze roku kupuję gotową mieszankę do kiszenia ogórków, zalewam wrzątkiem , na każdy litr wody płaska łyżka soli,przykrywam. Codziennie mieszam rano i wieczorem drewnianą łyżką. Zakwas gotowy po ok tygodniu. Smacznego ?
atma
19 marca 2019 at 20:59do Basia, robię tak samo ale dodaje albo chleb razowy albo żywy sok z ogórków kiszonych, słoika nie zakręcam tylko przykrywam ściereczką lnianą.co ważne buraki i czosnek muszą być pod wodą czyli czymś przyciśnięte, ja przyciskam małym spodeczkiem, to jest konieczne w przeciwnym razie pojawia się pleśń i cały wywar trzeba będzie wylać. Rada praktyczna słoik zanim wkłada się warzywa powinien zostać wyparzony. Niewiele zachodu ale efekt niezwykły, kwas przepyszny, zdrowy, aromatyczny. Pozdrawiam.
Agi.gr
24 stycznia 2021 at 08:36Jaką wyciskarke Pani poleca
Gosia - Korzystamy z natury
24 stycznia 2021 at 10:07kupiłam kilka lat temu w Lidlu za 249 zł i nadal mi służy 🙂