Przepisy

Sałatka z ciecierzycą – prosty przepis na zdrowy posiłek

Ciecierzyca to ostatnio bez wątpienia mój mały ulubieniec. Staram się sięgać po nią częściej i tworzyć przepisy, dzięki którym będzie można łatwo wprowadzić ją do swojej diety. Sałatka z ciecierzycy to moja dzisiejsza propozycja dla Was na wykorzystanie ciecierzycy i stworzenie odżywczego posiłku.

Pyszna i zdrowa sałatka z ciecierzycą

Pyszna i zdrowa sałatka z ciecierzycy to mój ostatni must have. Ciecierzyca to roślinne źródło białka i skarbnica wielu witamin i minerałów. Warto po nią sięgać częściej.

Potrzebne składniki:

  • roszponka
  • tuńczyk
  • ciecierzyca
  • cebula
  • papryka
  • zioła prowansalskie, olej lniany i ocet jabłkowy

Sałatka z ciecierzycą

Sałatka z ciecierzycą to fajny sposób na szybki i zdrowy posiłek. Jeśli mamy wcześniej przygotowaną cieciorkę to sałatkę robi się bardzo szybko. Jak ugotować ciecierzycę? Do jednej sałatki dodajemy około pół szklanki ciecierzycy. Ja zawsze gotuje więcej ciecierzycy, żebym miała zapas na 2-3 dni. Jedną szklankę ciecierzycy moczymy przez całą noc w 2 szklankach wody. Rano wylewamy tą wodę i zalewamy ciecierzycę świeżą wodą. Dodajemy tyle samo – 2 szklanki wody. Ciecierzycę gotujemy najpierw na dużym ogniu aż do momentu zagotowania się wody, a potem zmniejszamy na mniejszy i tak gotujemy około 1,5 h.

Jeśli mamy już ugotowaną ciecierzycę to możemy przygotować sałatkę. Poniżej podane składniki wystarczają na jedną porcję:

  • 2-3 garści roszponki
  • ok. 4 łyżeczki tuńczyka (ja brałam w palce tuńczyka z puszki i rozrzucałam po talerzu :))
  • 1/4 małej cebuli
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/4 papryki
  • zioła prowansalskie, 1-2 łyżeczki oleju lnianego i 1-2 łyżeczki octu jabłkowego

Do takiej sałatki z ciecierzycy możecie dodać wiejskie dobre jajo, pomidory, ogórka zielonego … 🙂 Tak naprawdę co lubicie.

Sposób krojenia składników zależy od Was 🙂

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca to doskonałe roślinne źródło białka. Dzięki bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych jest pokarmem niezwykle cennym. W Polsce ciecierzyca jest popularna wśród wegetarian i wegan. Jednak ze względu na swoje właściwości zdrowotne ciecierzycę powinni spożywać wszyscy. I to zdecydowanie częściej!

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
1

1 komentarz

  • Reply
    Poradnia Dietetyk Na Walizkach
    22 grudnia 2018 at 14:07

    Wygląda bardzo apetycznie. Myślę, że to ciekawa propozycja żeby przekonać kobiety w ciąży, z którymi pracuję jako dietetyk kliniczny do jedzenia ciecierzycy.

  • Napisz komentarz