Uwielbiam szybkie przepisy. Nie mam czasu każdego dnia bawić się master chefa i siedzieć w kuchni godzinami. Pieczony pstrąg to dla mnie strzał w 10! Przepis jest banalny, przygotowanie zajmuje chwilę, a taki pstrąg z piekarnika smakuje znakomicie. Postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem i gorąco zachęcić do wypróbowania. Pieczonego pstrąga najczęściej jem z warzywami lub z sałatką. Kiedy umawiam się z siostrą na wspólny obiad w niedziele to bardzo często jemy taką rybę 🙂
Pieczony pstrąg – przepis na pstrąga z piekarnika
Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników + przygotowanie. Podam Ci dwie wersje i nie pytaj, która jest lepsza 🙂 Obie bardzo lubię. W przepisie podaję składniki na 2 porcje/2 pstrągi.
Potrzebne składniki:
- pstrąg (ja najczęściej kupuję w Lidlu 2 pstrągi w jednym opakowaniu)
- masło
- czosnek
- koperek
- warzywa (opcjonalnie)
- cytryna (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- pstrąga umyj dokładnie, a następnie osusz ręcznikiem papierowym
- przygotuj koperek i obierz 4 duże ząbki czosnku
- ukrój około 2 cm masła, umieść w miseczce i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek
- wszystko dobrze wymieszaj i takie domowe masło czosnkowe włóż w środek ryby
- na koniec włóż koperek
Rybę umieść w naczyniu do pieczenia. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.
Jeśli masz ochotę na rybę z warzywami to możesz razem wrzucić je do naczynia. Delikatnie polej je olejem i piecz wszystko 30 minut w 200 stopniach.
Nie ma komentarzy