Przepisy

Pieczony pstrąg – szybki i prosty przepis na pstrąga z piekarnika

Uwielbiam szybkie przepisy. Nie mam czasu każdego dnia bawić się master chefa i siedzieć w kuchni godzinami. Pieczony pstrąg to dla mnie strzał w 10! Przepis jest banalny, przygotowanie zajmuje chwilę, a taki pstrąg z piekarnika smakuje znakomicie. Postanowiłam podzielić się z Tobą przepisem i gorąco zachęcić do wypróbowania. Pieczonego pstrąga najczęściej jem z warzywami lub z sałatką. Kiedy umawiam się z siostrą na wspólny obiad w niedziele to bardzo często jemy taką rybę 🙂

Pieczony pstrąg – przepis na pstrąga z piekarnika

Poniżej znajdziesz listę potrzebnych składników + przygotowanie. Podam Ci dwie wersje i nie pytaj, która jest lepsza 🙂 Obie bardzo lubię. W przepisie podaję składniki na 2 porcje/2 pstrągi.

Potrzebne składniki:

  • pstrąg (ja najczęściej kupuję w Lidlu 2 pstrągi w jednym opakowaniu)
  • masło
  • czosnek
  • koperek
  • warzywa (opcjonalnie)
  • cytryna (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • pstrąga umyj dokładnie, a następnie osusz ręcznikiem papierowym
  • przygotuj koperek i obierz 4 duże ząbki czosnku
  • ukrój około 2 cm masła, umieść w miseczce i dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek
  • wszystko dobrze wymieszaj i takie domowe masło czosnkowe włóż w środek ryby
  • na koniec włóż koperek

Rybę umieść w naczyniu do pieczenia. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach.

Jeśli masz ochotę na rybę z warzywami to możesz razem wrzucić je do naczynia. Delikatnie polej je olejem i piecz wszystko 30 minut w 200 stopniach.

Nie ma komentarzy

Napisz komentarz