Kiedy ograniczyłam spożywanie nabiału musiałam wymyślić przepis na naleśniki bez mleka. Oczywiście korzystam z przepisów mojego dietetyka natomiast lubię czasem sama gotować i tworzyć jakieś przepisy. Dziś mam dla Was proste naleśniki bez mleka, ale z jajkami wiejskimi. W dzisiejszych czasach jest tyle sposobów i produktów, że naprawdę można jeść pyszne posiłki bez nabiału. Niestety wiele osób ma nietolerancję lub źle się czuje po nabiale. Dodatkowo jest on bardzo przetworzony i warto go ograniczać. Jednak między nabiałem, a masłem klarowanym jest różnica i warto mieć go w kuchni 🙂 Zazwyczaj dodaję składniki na oko, ale dziś rano postanowiłam zapisać wszystko i podzielić się przepisem.
Przepis na naleśniki bez mleka
Od razu mówię, że te naleśniki są pyszne, dzięki jednemu składnikowi 🙂
Potrzebne składniki – 1 opcja
- ½ szklanki mąki owsianej (u mnie bezglutenowa)
- ½ szklanki mąki orkiszowej (używam najczęściej BIO mąki „Podlaskie mąki ekologiczne”)
- 1 łyżka mąki migdałowej (możesz pominąć jednak warto używać ze względu na właściwości zdrowotne, czasami daję 2 łyżki migdałowej)
Potrzebne składniki – 2 opcja (inne mąki):
- ½ szklanki mąki owsianej i ryżowej (łącznie 1/2 szklanki czyli zmieszaj mąki tak, żeby wyszło 1/2 szklanki)
- ½ szklanki mąki orkiszowej (używam najczęściej BIO mąki „Podlaskie mąki ekologiczne”)
- 1 łyżka mąki migdałowej (możesz pominąć jednak warto używać ze względu na właściwości zdrowotne, czasami daję 2 łyżki migdałowej)
Potrzebne składniki – 3 opcja (inne mąki):
- możesz także zrobić naleśniki z mąki orkiszowej (1 szklanka) i dodać tylko 2 łyżki mąki migdałowej
Jak już wybierzesz mąki to dodaj resztę składników:
- 1 szklanka napoju owsianego, ryżowo-kokosowego, migdałowego
- 25g masła klarowanego (to ten składnik sprawia, że naleśniki smakują wyśmienicie!)
- 2 jaja
Jeśli masa będzie za gęsta lub za rzadka to dodaj odrobinę mąki lub napoju. Z doświadczenia wiem, że czasami trzeba nieco zmodyfikować przepis jeśli używam różnych mąk.
Jak przygotować naleśniki bez mleka?
- w jednej misce umieść wszystkie składniki
- masło wcześniej rozpuść
- połącz wszystkie składniki za pomocą miksera i gotowe
- pamiętaj, że jeśli dodajesz tłuszcz do naleśników możesz smażyć naleśniki na suchej i rozgrzanej patelni
Zapraszam na mój Instagram. Idealne uzupełnienie bloga. Znajdziesz tam sporo fajnych inspiracji i przepisów na instastory 🙂 Polecam ciekawe książki, kosmetyki, produkty spożywcze itp.
1 komentarz
Klaudia Jaroszewska
16 sierpnia 2020 at 18:25U mnie wszystko bez nabiału, bo ze względu na endometriozę nie mogę go jeść. Takie naleśniki robię zawsze 😉 albo na wodzie, albo na mleku roślinnym 🙂