Przepisy

Proste i pyszne ciasto z marchewką i jabłkiem – wersja z glutenem i bez

No i w końcu, za 3 razem idealnie dobrałam składniki i wyszło mi naprawdę dobre ciasto z dodatkiem marchewki i jabłka. Staram się w codziennej diecie przemycać dużo zdrowych produktów, wszędzie gdzie się da. Kiedy pokazałam zdjęcie tego ciasta na instastory wiele osób napisało do mnie z prośbą o przepis. Ciasto jest proste w wykonaniu, smakuje świetnie, idealnie zastępuje słodycze i jak zwykle mam dla Ciebie kilka wersji z różnymi mąkami 🙂

Potrzebne składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1/2 szklanki orkiszowej (ja używam ekologiczną orkiszową Podlaskie mąki)

LUB

  • możesz wymieszać inne mąki lub zrobić z samej orkiszowej – wyjdzie 🙂 jednak ja lubię do ciast dodać różne mąki, ponieważ każda ma inne właściwości, migdałowa to źródło białka i tłuszczu

Moja szklanka ma -> 220 ml.

Jak już masz wybraną mąkę to podaję dalsze składniki:

  • 1 mała marchewka
  • Jabłko lub prażone jabłko (około 3 łyżki)
  • 1 większy dojrzały banan
  • 3 jajka
  • 7 łyżek ksylitolu lub erytrytolu
  • 100g masła, masła klarowanego, oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Jajka roztrzep (ja używam widelca), rozpuść tłuszcz, marchewkę obierz i zetrzyj na średnich oczkach, banana rozgnieć widelcem lub zblenduj. Ja używam prażonych jabłek, ale możesz także zetrzeć na małych oczkach jedno jabłko (tak, żeby powstała papka). Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj łyżką. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.

Wymiary mojej blaszki -> 12×25 cm.

Smacznego! 🙂

Nie ma komentarzy

Napisz komentarz