Przepisy

Placuszki z cukinii – prosty przepis

Dostałam ostatnio trzy ogromne cukinie. Nie lubię marnować jedzenia i postanowiłam jakoś je wykorzystać. Dodaję cukinię do porannej jajecznicy i jem pieczoną (polecam! :)). Jednak chciałam spróbować czegoś innego i postanowiłam zrobić proste placuszki z cukinii. Wyszły taaaakie pyszne i delikatne. Przepis też nie jest trudny i można zrobić mały zapas placków na dwa dni 🙂

Przepis na placki z cukinii

Placuszki z cukinii robi się raczej szybko natomiast największy problem sprawiało mi przerzucanie ich na drugą stronę na patelni. Są po prostu bardzo delikatne i trzeba uważać, żeby się nie rozpadły.

Potrzebne składniki:

  • około pół kilo cukinii
  • 2 jaja
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • no i olej, na którym będziesz smażyć

Przygotowanie:

  • weź jakąś miskę 🙂
  • cukinię i cebulę zetrzyj na małych lub średnich oczkach
  • wbij 2 jajka
  • przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku
  • dodaj 4 łyżki mąki
  • dodaj sól i pieprz wedle uznania
  • wymieszaj wszystko dokładnie łyżką
  • rozgrzej patelnię i wlej olej
  • łyżką nakładaj i formuj placuszki – ja polecam robić mniejsze placki, łatwiej później przerzucić
  • smaż na jednej i drugiej stronie po około 3-4 minuty; jeśli placki są cieńsze to troszkę krócej
  • ja w trakcie dolewam jeszcze olej

I tyle! 🙂 Wyszło mi około 20 sztuk. Schowałam połowę do lodówki i następnego dnia odgrzałam na suchej patelni pod przykryciem.

1 komentarz

  • Reply
    Klaudia Jaroszewska
    16 sierpnia 2020 at 18:25

    Też mi się rozwalają przy przewracaniu, co mnie niesamowicie denerwuje ;(

  • Napisz komentarz