Przepisy

Pieczona owsianka z bananem – prosty przepis

Nie lubię gotować, a jednak zależy mi na tym, żeby zdrowo jeść. I właśnie dlatego uwielbiam szybkie i nieskomplikowane przepisy. Pieczona owsianka z bananem to moja propozycja na kolację. Bardzo fajnie sprawdzają się u mnie śniadania białkowo-tłuszczowe, a kolacje z przewagą węglowodanów. Białko i tłuszcz dłużej się trawi i daje uczucie sytości na dłużej. Po takim śniadaniu też nie jestem senna, mam więcej energii i motywacji! Zdecydowanie widzę różnicę i polecam spróbować.

Pieczona owsianka z bananem

Kiedy przygotowuję jakiś posiłek to kieruję się zasadą -> zdrowo i kolorowo. Nasze jelita uwielbiają produkty nieprzetworzone i różnorodne, a monotonna dieta fatalnie wpływa na mikrobiom. Poniżej podaję potrzebne składniki + przygotowanie.

Mój przepis nie zawiera cukru, a owsiankę słodzę bananem. Jeśli trafią mi się bardzo kwaśne maliny to dodaję do owsianki odrobinę ksylitolu. W okresie jesienno-zimowym korzystam z mrożonych malin i niestety dość często są one bardzo kwaśne.

Ile potrzebujesz czasu na przygotowanie takiej pieczonej owsianki? Góra 5 minut! 🙂 Poniżej podaję przepis dla jednej osoby.

Potrzebne składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych – ja używam bezglutenowych
  • napój roślinny
  • pół banana
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • owoce, świeże lub mrożone – truskawki, maliny, jagody, borówki, brzoskwinie
  • jeśli nie używasz mleka kokosowego to możesz dodać 1 łyżeczkę mąki kokosowej lub migdałowej – dodatek zdrowego tłuszczu świetnie wpłynie na gospodarkę cukrowo-insulinową

Przygotowanie:

  1. Do małej formy do pieczenia wsypuję płatki owsiane
  2. Zalewam napojem roślinnym tak, żeby przykryć płatki (migdałowym, owsianym, ryżowo-kokosowym, ryżowym, mlekiem kokosowym)
  3. Po chwili dodaję łyżeczkę kakao i dokładnie mieszam. Jeśli słabo się rozpuszcza to dolewam odrobinę napoju roślinnego
  4. Układam pokrojonego banana
  5. Dodaję garść owoców – akurat te, które mam w domu. W okresie jesienno-zimowym mrożone, a w lecie świeże.

Owsiankę piekę z nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Gotowe! ツ

3 komentarze

  • Reply
    Asminka
    5 maja 2022 at 16:55

    Ooo zrobię taką na śniadanie !

    • Reply
      Gosia - Korzystamy z natury
      5 maja 2022 at 17:08

      smacznego 😀

  • Reply
    Minimalniee
    27 maja 2022 at 12:57

    Ooo, uwielbiam owsianki, a takiej jeszcze nie próbowałam. Dzięki!

  • Napisz komentarz