Jakiś czas temu zakochałam się z pastach kanapkowych. Dobrze przyrządzona pasta smakuje wyśmienicie i z powodzeniem zastępuje wędlinę. Taka pasta to doskonały sposób na jedzenie większej ilości warzyw! Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami zawiera sporo białka. Dodatkowo ciecierzyca to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Ogromna zawartość składników odżywczych sprawia, że jest to pokarm niezwykle cenny dla organizmu.
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka nieugotowanej ciecierzycy
- 5 kawałków suszonych pomidorów w oleju
- 2 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju lnianego
Przepis:
- Jedną szklankę ciecierzycy moczymy przez całą noc w 2 szklankach wody. Rano wylewamy tę wodę i zalewamy ciecierzycę świeżą wodą. Dodajemy tyle samo – 2 szklanki wody. Ciecierzycę gotujemy najpierw na dużym ogniu aż do momentu zagotowania się wody, a potem zmniejszamy na mniejszy i tak gotujemy około 1 -1,5h
- ciecierzycę odcedzamy*
- kiedy cieciorka nam przestygnie wszystkie składniki blendujemy aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- pastę możecie jeszcze doprawić solą i pieprzem
*Nie wylewajcie wody z wywaru. Ciecierzyca czasem ciężko się blenduje i wtedy warto dodać ze 2 łyżki tego wywaru z gotowania.
*Możesz użyć gotowej ciecierzycy ze słoika.
Na taką kanapkę możecie położyć dodatkowo paprykę, pomidora czy natkę pietruszki. Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami zagościła na stałe w mojej kuchni i nie mam zamiaru się z nią rozstawać 🙂
3 komentarze
Monika L
23 września 2018 at 20:17Świetny przepis <3 Na pewno wypróbuję w swojej kuchni!
Korzystamyznatury
23 września 2018 at 20:21Super Moni! 🙂 Przepis mojej mamy, ale tak mi pasta posmakowała, że teraz sama robię często 🙂
vitalfit.com.pl
18 marca 2019 at 13:23Super przepis, ja też moim podopiecznym dodaje do diet pastę tylko troszkę mam inny przepis.