Tak sobie myślę, dlaczego dopiero teraz piszę posta o natce pietruszki? Dlaczego wcześniej nie zachęcałam do jedzenia tego cuda? Ano dlatego, że kiedyś po nią nie sięgałam. Teraz jestem w niej absolutnie zakochana i wiem, jak wspaniałe właściwości posiada. Chciałabym krótko i zwięźle opisać jej najciekawsze właściwości lecznicze i zachęcić Cię do sięgania po ten cud natury. W drugiej części wpisu pokażę Ci do czego ja dodaję natkę, może się zainspirujesz 😉 Zapraszam!
Natka pietruszki – właściwości lecznicze
Kwas foliowy, witamina C i żelazo – trio idealne!
Witamina C i kwas foliowy sprawiają, że żelazo o wiele lepiej się wchłania. Natka pietruszki to fantastyczne źródło żelaza! A uwierz mi, że wysokim poziomem żelaza niewiele osób może się pochwalić. Nie będę już pisać o tym, jak ważne jest żelazo, ale wyższy poziom ma ogromny wpływ na Twoje zdrowie, a także na Twoje samopoczucie.
-> Natka to także dobre źródło magnezu, a w dzisiejszych czasach wiele osób ma niedobór tego pierwiastka. Magnez to niesamowicie ważny pierwiastek, który pełni kluczową rolę w naszym organizmie. Niedobór magnezu prowadzi do wielu chorób i zaburzeń. Drżenie mięśni, szybkie męczenie się oraz rozdrażnienie to tylko podstawowe objawy niedoboru magnezu. Magnez jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego i immunologicznego.
-> Natka pietruszki dzięki zawartości witaminy C wzmacnia odporność, ale nie tylko! Witamina C pełni szereg funkcji, m.in. zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne, dziąsła, zęby, kości i skórę. Ma działanie bakteriobójcze oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jest bardzo skutecznym utleniaczem i zapobiega starzeniu się organizmu. Witamina C również doskonale chroni przed nowotworami i uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres. Więcej o witaminie C przeczytasz w tym wpisie -> Cudowne działanie witaminy C + jak dawkować?
-> Działa przeciwzapalnie i wzmacnia organizm w walce z nowotworami
-> Dobrze wpływa na wzrok i skórę – chroni przed działaniem wolnych rodników i spowalnia starzenie
-> Polecana jest przy infekcjach dróg moczowych i nerek
-> Natka zawiera sporo potasu i zapobiega chorobom układu krążenia
Do czego warto dodawać natkę?
Poniżej znajdziesz kilka moich propozycji. Jeśli dodajesz natkę do innych potraw podziel się w komentarzu 🙂
- możesz zrobić domowe pesto pietruszkowe i dodawać je do makaronu
- do zup; ja dodaję bardzo dużo natki, kiedy jem rosół
- do sałatek i surówek
- do obiadu, do dań jednogarnkowych
- do kanapek z hummusem lub z jakąś pastą warzywną
- jako dodatek do koktajlu
- do jajecznicy
Oczywiście najlepiej spożywać surową natkę pietruszki i dodawać ją na końcu do różnych potraw. Zawsze mam spory zapas natki w zamrażalniku i co ciekawe, dość szybko znikają moje zapasy. To znak, że często ją jem! 🙂
Myślę, że na blogu pojawi się więcej przepisów z wykorzystaniem natki! <3 Pietruszka ma ogrom wspaniałych właściwości. Ciężko je wszystkie opisać, ale jedno jest pewne: zdecydowanie warto po nią sięgać!
Na zdrowie! :))
Nie ma komentarzy