Przepisy

Domowy zakwas z buraków – złoto w czystej postaci! + prosty przepis

Jakiś czas temu opublikowałam wpis o cudownym soku z buraka. Artykuł bardzo przypadł Wam do gustu. Zapewne wiecie, że buraki posiadają wspaniałe właściwości zdrowotne, a picie domowego soku z buraka, marchewki i jabłka czy pomarańczy to bomba zdrowotna. Jednak nie tylko sok z buraka stawia na nogi i wzmacnia organizm. Zakwas z buraków to kolejny GENIALNY napój, po który warto sięgać! Dlaczego warto go pić i jakie cudowne właściwości posiada? Jak przygotować pyszny zakwas z buraków? Jeśli jesteś ciekawy to zapraszam 🙂

Domowy zakwas z buraków

Na początek kilka słów o burakach

Buraki leczą, dodają energii, odmładzają i odtruwają organizm. Dodatkowo przywracają równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach zakwaszających organizm, działają przeciwzapalnie, poprawiają wydolność organizmu, zmniejszają zmęczenie, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, dostarczają wielu witamin i minerałów, a także wzmacniają układ nerwowy.

Natomiast w zakwasie z buraków znajdziemy wszystko, ale to wszystko, co w buraku najlepsze i jeszcze więcej! 🙂

Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków?

  • domowy zakwas z buraków działa jak naturalny energetyk – dodaje sił i energii, a także zwiększa wydolność organizmu
  • zakwas to naturalny probiotyk, który wzmacnia florę bakteryjną jelit

A 70% naszej odporności znajduje się w jelitach, dlatego tak ważne jest dostarczanie naszemu układowi pokarmowemu probiotyków. Te kultury bakteryjne przywracają równowagę mikroflory jelitowej i całego przewodu pokarmowego. ‚Przyczepiają się’ do śluzówki i chronią ją przed atakiem bakterii chorobotwórczych, a także działają na nie hamująco i zabójczo. JELITA TO NASZ DRUGI MÓZG!

  • w zakwasie znajduje się sporo witaminy C

Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne, dziąsła, zęby, kości i skórę. Witamina C świetnie wspomaga przemianę materii i gojenie się ran. Ma działanie bakteriobójcze oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jest bardzo skutecznym utleniaczem i zapobiega starzeniu się organizmu. Hamuje przed powstawaniem sińców i tworzeniem się krwotoków oraz obniża ciśnienie krwi. Witamina C również doskonale chroni przed nowotworami i uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres.

  • w zakwasie z buraka znajduje się kwas mlekowy, który wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn
  • zakwas reguluje metabolizm i wpływa pozytywnie na nasz wygląd
  • zakwas zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów

Mam nadzieję, ze odpowiedziałam Ci na pytanie dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków 🙂 To samo zdrowie!

Przepis na domowy zakwas z buraków

Przepis na domowy zakwas z buraków nie jest bardzo skomplikowany i trudny. Myślę, że bez problemu sobie z nim poradzisz. Poniżej masz listę niezbędnych składników i krok po kroku sposób przygotowania.

Potrzebne składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu ziarnistego
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • kilka ząbków czosnku (około 3/4 główki)

Przygotowanie:

  • buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry
  • wrzucamy do słoika lub naczynia z kamionki pokrojone buraki i między nimi umieszczamy liście laurowe, ziela angielskie i pokrojone na pół ząbki czosnku
  • gotujemy wodę i dodajemy do niej sól, a następnie czekamy aż wystygnie
  • OSTUDZONĄ wodą zalewamy buraki (wszystkie składniki muszą być zalane wodą – nic nie może wypływać)
  • przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 dni; ostatnio mi zakwas spleśniał, a więc teraz staram się codziennie go mieszać
  • gotowy zakwas przecedzamy i trzymamy w lodówce

UWAGA! W czasie kiszenia może powstać biała piana w wyniku fermentacji. To nie jest pleśń 🙂 Zbieramy białą pianę łyżką i czekamy aż zakwas będzie gotowy. Natomiast zdarza się, że podczas kiszenia powstanie pleśń – wtedy niestety zakwas jest do wyrzucenia. Musicie nauczyć się sami rozróżniać to 🙂

Jak spożywać zakwas z buraków?

Zakwas z buraków można spożywać dwa razy dziennie po pół szklanki. Ja zazwyczaj, kiedy pracuję przed komputerem wlewam sobie całą szklankę zakwasu i powoli popijam. Możecie też pić jedną szklankę co 2 dni 🙂

Więcej zdrowotnych inspiracji znajdziesz na moim instagramie!

12 komentarzy

  • Reply
    ZBYSZEK
    7 maja 2019 at 17:53

    O CO Z PIEPRZEM?

    • Reply
      Gosia
      7 maja 2019 at 18:26

      jest w przepisie 🙂

  • Reply
    Cecylia
    26 maja 2019 at 08:47

    Mam pytanie czy można dodać zamiast czosnku korzeń chrzanu, mój organizm go nie toleruje.

    • Reply
      Gosia
      28 maja 2019 at 17:49

      Czosnek dodaje takiego niepowtarzalnego smaku 🙂 Z chrzanem nie próbowałam, ale zawsze może Pani raz się skusić i zobaczyć jak wyjdzie 🙂

  • Reply
    Iwona
    8 września 2019 at 16:49

    Czy można ten zakwas podawać dzieciom? Jeśli tak to w jakich dawkach?

    • Reply
      Gosia
      27 września 2019 at 17:34

      Jasne, że można 🙂 Proponuję zacząć od pół szklanki dziennie 🙂

      • Reply
        Lucyna
        5 kwietnia 2020 at 09:25

        Czy kobiety w ciąży mogą pić ten zakwas ?

  • Reply
    anna538
    21 października 2020 at 15:54

    czy zamiast tego zrobionego zakwasu można pic taki z butelki gotowy sprzedawany w sklepie?czy jest miedzy nimi jakaś różnica?pozdrawiam Anna

    • Reply
      Gosia - Korzystamy z natury
      28 października 2020 at 15:29

      taniej wychodzi oczywiście domowy 🙂 natomiast można kupić tylko polecam patrzeć na skład i kupować ze sprawdzonego źrodła 🙂 ja polecam np. Olini 🙂

  • Reply
    GregNS
    5 października 2021 at 10:41

    Ja nie dodaje soli i zalewam wodą niegazowaną.

  • Reply
    Wiola
    4 grudnia 2023 at 20:21

    Moja babcia zawsze dodaje kawałek chleba razowego, zawsze mówiła że bez tego się nie ukisi 🤔 teraz zastanawiam się po co ten chleb jeśli u Ciebie wszystko działa bez niego?

  • Reply
    Mesa
    30 grudnia 2023 at 18:55

    Rodzice mi podpowiedzieli, że trzeba przed wrzuceniem sparzyć liście laurowe i pieprz, ponoć to zapobiega pleśnieniu.

  • Napisz komentarz