Zdrowie

Dieta dla mózgu czyli co jeść żeby poprawić pamięć, koncentrację i samopoczucie?

Mózg to bardzo skomplikowany organ, który kontroluje wszystkie nasze funkcje życiowe. Na pracę mózgu składa się kilka czynników: higieniczny tryb życia, odpowiednia ilość snu, aktywność fizyczna, a także odpowiednia dieta. Istnieją pewne produkty, które nie tylko świetnie smakują, ale również wspomagają pracę mózgu, poprawiają koncentrację i pamięć. Żeby praca mózgu była efektywniejsza potrzebuje odpowiedniego paliwa. Dlatego warto dostarczać mu potrzebne składniki odżywcze, witaminy i minerały. W dzisiejszym tekście przedstawię kilka produktów, które świetnie wpływają na pracę mózgu! Dieta dla mózgu wcale nie musi być skomplikowana.

DIETA DLA MÓZGU

ZDROWE TŁUSZCZE – mam na myśli kwasy omega-3, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu. Tłuszcz ten stanowi budulec tkanki mózgowej oraz wspomaga sprawność umysłową:

  • kwasy omega-3 w ogromnym stopniu odpowiadają za sprawność myślenia, zapamiętywania, rozumienia, poprawiają koncentrację, a także wpływają na kreatywność
  • są niezbędne do funkcjonowania centralnego systemu nerwowego oraz ochraniają go
  • łagodzą choroby neurologiczne
  • zwiększają poziom serotoniny, która poprawia nasze samopoczucie
  • zapobiegają depresji oraz zmniejszają wahania nastroju
  • utrzymują w dobrej formie umysł ludzi starszych
  • zmieszają ryzyko zachorowania na Alzheimera, zapobiegają demencji, a także wspomagają leczenie m.in. schizofrenii, dysleksji, dystrakcji, autyzmu, depresji, u osób z padaczką poprawiają stan zdrowia
  • dieta bogata w kwasy omega-3 u kobiet w ciąży pozytywnie wpływa na kształtowanie się i rozwój mózgu oraz układu nerwowego dziecka, w późniejszym czasie doskonale wpływa to na jego intelekt, twórczość i kreatywność

Jak widzicie działanie kwasów omega-3 jest po prostu niezwykłe. Dlatego warto częściej sięgać po siemię lniane, olej lniany czy nasiona chia. Produkty te bogate są w kwasy omega-3.

-> Jak jeść siemię lniane?

ORZECHY I NASIONA – zawierają wiele cennych składników i minerałów, które pomagają w walce z bezsennością oraz poprawiają koncentrację i pamięć. Myślę, że będzie to doskonała przekąska, która odżywi Twój mózg w ciągu dnia i pomoże Ci szybciej myśleć. Duża zawartość kwasów omega-3 działa jak naturalny antydepresant i poprawia samopoczucie.

PRODUKTY ZBOŻOWE – pełne ziarna zbóż wspomagają przebieg procesów myślowych. Tak więc warto sięgać po pełnoziarniste pieczywo, otręby, brązowy ryż i makaron, płatki owsiane czy kasze. Dzięki tym produktom usprawnisz pracę mózgu, a także sprawisz, że mózg będzie lepiej dotleniony. Produkty z pełnego ziarna zbóż doskonale wpływają na mózg, a także dodają energii, która stopniowa uwalnia się.

WODA – nasz mózg składa się w 82% z wody i to od niej zależy szybkość i jakość Twojego myślenia. Jeśli organizm jest odwodniony pojawiają się migreny lub silne bóle głowy. Regularne picie wody poprawia koncentrację i pomaga w sprawniejszym myśleniu.

CIEMNA CZEKOLADA – gorzka czekolada z dużą zawartością kakao wpływa zbawiennie na mózg. Zawarte w niej antyoksydanty poprawiają pamięć, pomagają się skupić oraz pozytywnie wpływają na czas reakcji. Jedzenie gorzkiej czekolady opóźnia procesy starzenia się organizmu, a także obniża ryzyko udaru mózgu. Ciekawe wyniki badania przedstawili naukowcy z USA. Otóż badania wykazały, że zjedzenie jednej kostki czekolady przed egzaminem poprawiło wyniki aż do 20%. W trakcie stresu bardzo szybko spada poziom cukru we krwi. Zjedzenie kostki czekolady sprawiło, że poziom cukru podniósł się i dostarczył mózgowi energię.

WARZYWA I OWOCE – dostarczają organizmowi niezbędne minerały i witaminy, zwłaszcza te które działają antyoksydacyjnie i spowalniają procesy starzenia się komórek (również tych, które się odpowiedzialne za pamięć i koncentrację). Antyoksydanty wspomagają procesy zapamiętywania faktów i rozumowania. Owoce i warzywa zawierają dużo witamin z grupy B, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają go oraz poprawiają koncentrację.

JAJA – poprawiają pamięć, koncentrację i refleks. Jaja posiadają duże ilości żelaza, cynku i witamin z gruby B, które pełnią przeróżne funkcje w układzie nerwowym.

WITAMINA C – nie tylko wzmacnia odporność, ale pełni szereg innych funkcji w naszym organizmie. Chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, ułatwia uczenie się i zapamiętywanie oraz odtwarzanie informacji, poprawia koncentrację i samopoczucie. Witamina C niezbędna jest do funkcjonowania odpowiednich połączeń w mózgu, a także określa jakość i ilość przekazywanych bodźców. Osoby spożywające dużo witaminy C są mniej narażone na udary mózgu.

Około 40 lat temu naukowcy udowodnili, że dieta dla mózgu ma ogromne znaczenie i dostarczanie organizmowi odpowiednich witamin oraz składników mineralnych ma wpływ na zdolności umysłowe. Sprawność intelektualna zależy więc w dużym stopniu od naszej diety.

Nie ma komentarzy

Napisz komentarz