Weszłam do kuchni i zobaczyłam jak mama gotuje barszcz czerwony z buraków. Pomyślałam sobie wtedy, że powinnam częściej sięgać po buraki w każdej postaci. Postanowiłam napisać artykuł na blogu, który być możne przypomni Wam o tym cudownym warzywie. Buraki to super pokarm, który uzdrawia, dodaje energii, oczyszcza, odtruwa i regeneruje organizm. Od dawna spożywano liście buraka. Przeczytałam nawet o tym, że jego korzeń doceniali pierwsi Rzymianie. Wierzyli oni, że ten intensywny czerwony kolor oczyszcza krew i dodaje ogromnej siły do walki. Właściwości buraków są niesamowite i warto spożywać je częściej.
Buraki i ich właściwości
Są zasadotwórcze
Przywracają równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach zakwaszających organizm. Zakwaszony organizm stanowi świetne miejsce do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Rak nie jest w stanie rozwijać się w środowisku zasadowym.
Działają przeciwzapalnie
Antocyjany są to jedne z aktywnych związków, które znajdują się w burakach. Działają one przeciwzapalnie i neutralizują wolne rodniki. Wolne rodniki powodują mnóstwo chorób, osłabiają organizm i powodują szybsze starzenie się organizmu.
Dodają energii
Burak, a w szczególności zakwas z buraków czy domowy sok z buraka dodaje energii, poprawia wydolność organizmu i zmniejsza uczucie zmęczenia. Badania wykazały, że wypicie soku z buraka przez intensywnym wysiłkiem fizycznym wpływa pozytywnie na wydolność organizmu. Trzeba pamiętać jednak o tym, że dotyczy to osób, które dość często piją taki sok.
Obniżają ciśnienie krwi
Buraki poprawiają przepływ krwi i obniżają ciśnienie poprzez redukcję ciśnienia skurczowego krwi. Odbywa się to, dzięki zawartym w burakach azotanom. Ponadto buraki rozszerzają żyły i tętnice, co wpływa doskonale na pracę serca.
Działają antynowotworowo
Buraki eliminują i spowalniają wzrost komórek rakowych – szczególnie sok z buraka. Naukowcy prowadzący badania podkreślają jednak, że chodzi o taki sok 'domowej roboty’, a nie kupczy. A wszystko to jest zasługą betaniny – antyutleniacza chroniącego przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Czerwone pigmenty w buraku niszczą wolne rodniki, które uszkadzają DNA.
Ponadto buraki:
- odtruwają oraz oczyszczają organizm i krew
- przyspieszają wydalanie toksyn i usuwają szkodliwe drobnoustroje
- odmładzają
- dostarczają wielu witamin i minerałów
- wzmacniają odporność, a także mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
- wzmacniają układ nerwowy i doskonale wpływają na procesy poznawcze takie jak myślenie, planowanie i pamięć
Dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania m.in. na takie choroby jak: miażdżyca, udary i zawały, choroby serca i układu krwionośnego, osteoporozy, choroby Alzheimera czy choroby nerek.
A więc nie ma na co czekać. Warto częściej sięgać po buraki, a także pić domowy zakwas z buraków. Samo zdrowie. I najlepsze w tym wszystkim jest to, że buraki są bardzo tanie 🙂 Korzystajcie z właściwości buraków!
Więcej inspiracji znajdziecie na moim instagramie:
Wyświetl ten post na Instagramie
1 komentarz
Zofia
21 czerwca 2018 at 23:38zawsze piję sok z kiszonych buraków jak mam anemię. Jest reelacyjny