Kiedy dostałam rozpisaną dietę od dietetyka w mojej kuchni szczególne miejsce zajęły zdrowe produkty, po które staram się codziennie sięgać przygotowując różne posiłki. Moje zapasy się powiększyły i musiałam wygospodarować więcej miejsca. Bardzo często robię zakupy w sklepach internetowych. Raz na jakiś czas zrobię większe zamówienie i nie muszę się martwić, że czegoś mi zabraknie. Kiedy przychodzi kryzysowa sytuacja i mam dużo pracy/zamówień w sklepie to zawsze potrafię wyczarować z tego jakiś zdrowy i szybki posiłek. Jem 4 posiłki dziennie co ok. 4h -> śniadanie, 2 śniadanie, obiad i kolację. Nie podjadam między posiłkami, dlatego wszystkie odżywcze produkty spożywam w tych większych posiłkach. Zapraszam Was na mały przegląd najzdrowszych produktów.
Zdrowe produkty w mojej diecie
Po przeanalizowaniu wyników badań i po przeprowadzeniu wywiadu ze mną dietetyk przygotował dla mnie dietę bez glutenu i nabiału. Oczywiście mam do tego zdrowe podejście. Codziennie sięgam po odżywcze i nieprzetworzone produkty, a więc nawet jeśli od czasu do czasu zjem coś co zawiera gluten czy nabiał to świat się nie zawali. Jednak nie zdarza się to często. Po prostu ta nowa dieta sprawdziła się u mnie doskonale i nie chcę zmarnować tego, co osiągnęłam. Bardzo rzadko jem słodycze, a posiłki spożywam o ustalonych porach. Poniżej znajdziecie przykładowe produkty, po które często sięgam przygotowując posiłki:
Kurkuma, imbir, cynamon
Możecie dodawać do koktajli, herbaty, kawy i ciast. Kurkumę można pić z wodą albo robić złote mleko. Zielony koktajl z dodatkiem imbiru i kurkumy nie tylko smakuje świetnie, ale jest też bardzo odżywczy i sycący. A ciepła woda z cytryną, miodem i imbirem fajnie rozgrzewa organizm. Odsyłam Was do posta odnośnie kurkumy -> Jak jeść kurkumę? Kurkuma, imbir i cynamon to złoto!
Szpinak, jarmuż
Zielone koktajle to prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Zielone liście dodają energii, oczyszczają i wzmacniają organizm oraz doskonale wpływają na urodę. Zielone smoothies wzmacniają organizm, świetnie wpływają na zdrowie i pomagają zapobiegać wielu chorobom. Do takiego koktajlu dodaj jakiś owoc, mleko roślinne lub wodę, siemię lniane, kurkumę, imbir, orzechy i zdrowy posiłek gotowy!
Ostatnio dostaję komplementy odnośnie koloru mojej skóry, a to właśnie zasługa zielonych koktajli 😉
Siemię lniane, olej lniany, oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy
Jeśli ktoś od dłuższego czasu czyta mojego bloga to wie, że kocham siemię lniane i olej lniany za wysoką zawartość wspaniałych kwasów omega-3. Kwasy omega-3 doskonałe wpływają na funkcjonowanie całego organizmu człowieka: na układ nerwowy, na układ pokarmowy, na układ moczowo-płciowy, krwionośny, oddechowy czy pokarmowy. Dodatkowo mają zbawienny wpływ na naszą skórę i włosy, a ich działanie na układ nerwowy to jest jakiś kosmos.
Dodatkowo warto sięgać po zdrowe tłuszcze: oliwę z oliwek, masło klarowane czy olej kokosowy nierafinowany virgin.
Kasza gryczana i jaglana
Kasze można jeść nie tylko na obiad. Świetnie smakują jako dodatek do sałatek. Dobrze jest mieć zawsze ugotowaną kaszę jaglaną, do której można dodać jakieś warzywa, oliwki, tuńczyka, łososia, orzechy, szpinak lub po prostu jakieś Wasze ulubione dodatki. Polewamy olejem lnianym lub oliwą z oliwek, dodajemy przyprawy, pieprz, sól i sałatka gotowa.
P.S. W Lidlu znajdziecie eko szpinak 🙂
Ryż lub zdrowy makaron
Szybki pomysł na zdrowy obiad? Ryż/makaron + podduszone warzywa + duużo przypraw 🙂 Aktualnie używam makaronu z ciecierzycy, ryżowego i jaglanego. Czasem sięgnę po orkiszowy czy razowy ekologiczny.
Wiejskie jaja
Śmieje się, że jaja to życie! Uwielbiam jajka 🙂 Dodaję do ciast i często jem rano jajecznicę z warzywami na maśle klarowanym. Polecam 🙂
Napoje roślinne
Kokosowe, ryżowe, owsiane … świetnie nadają się do deserów, koktajli czy kawy.
Warzywa i owoce
W mojej kuchni nigdy nie brakuje miejsca na świeże warzywa i owoce. W okresie jesienno-zimowym kupuję często także owoce mrożone.
Zdrowe słodycze
Wiadomo, że jak od czasu do czasu zjemy coś niezdrowego to nie wpłynie to znacząco na nasze zdrowie. Jednak ja dodatkowo lubię sięgnąć po jakiegoś zdrowego batona z daktylami lub dobrą prawdziwą gorzką czeko z dobrym składem. Kupuję czasem czekoladę z surowego kakao – pokazywałam kiedyś na instagramie. Można taką dostać w sklepach ze zdrową żywnością lub w sklepach internetowych. Taka czeko jest droższa, ale jedna kosteczka to prawdziwa bomba zdrowotna!
Dodatkowo warto mieć w kuchni:
- awokado i bataty – polecam frytki z batatów <3
- płatki owsiane bezglutenowe i płatki gryczane
- nasiona chia
- mąka ryżowa, orkiszowa, owsiana, kokosowa, gryczana, migdałowa
- orzechy, pestki dyni i słonecznik łuskany
- kakao <3
- domowy dżem
- masło orzechowe
- ocet jabłkowy
- herbaty ziołowe – zamiast kolejnej czarnej herby sięgnij po napar ziołowy -> Jakie zioła warto pić?
- ciecierzyca – przepis na pastę kanapkową -> Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
- sezam
- kapusta kiszona, ogórki kiszone
- suszone pomidory
- wszelkie zioła i przyprawy, w tym paprykę słodką, ostrą i wędzoną
- woda wysokozmineralizowana
Jestem przekonana, że nie wymieniłam wszystkich produktów (zapewne o czymś zapomniałam:)) Chcę tylko pokazać Ci, że zróżnicowana dieta to powinna być podstawa w dzisiejszych czasach 🙂
4 komentarze
Klaudia Jaroszewska - Koci Punkt Widzenia
16 kwietnia 2020 at 12:29Widzę, że korzystamy z podobnych produktów w kuchni. Ostatnio zapomniałam kupić jarmuż 🙁
Gosia
16 kwietnia 2020 at 13:30ja ostatnio miałam fazę na szpinak to teraz kupiłam jarmuż 🙂
Syl
16 lipca 2020 at 21:45U nas często z rana na stole gości jaglanka na wodzie – z kurkumą, szczyptą pieprzu, pestkami słonecznika i dyni, siemieniem lnianym. Na wierzch kilka kropel oleju lnianego lub odrobina tahini, dla męża jeszcze miód, samo zdrowie! Nie pamiętam kiedy ostatnio chorowaliśmy 😉
Gosia - Korzystamy z natury
17 lipca 2020 at 10:26Oooo to ja kurkumę i siemię dodaję rano do koktajlu zielonego :))