Rakotwórcze tłuszcze trans – do jakich produktów są dodawane?

Tłuszcze trans znaleźć możemy w wielu produktach dostępnych w sklepach. Tłuszcze te są niebezpieczne dla naszego zdrowia i powodują wiele chorób. Warto wiedzieć gdzie możemy je znaleźć oraz jak wpływają na nasze zdrowie. Tłuszcze roślinne same w sobie są bardzo zdrowe jednak proces ich utwardzania powoduje, że stają się szkodliwe dla naszego zdrowia. Możliwe, że są osoby, które nigdy o nich nie słyszały. W Polsce producenci nie mają takiego obowiązku żeby umieszczać informację na etykiecie. A szkoda, bo w niektórych państwach już obowiązuje takie prawo.


Co to są tłuszcze trans? 

To nic innego jak utwardzone kwasy tłuszczowe, które powstają z tłuszczów roślinnych. Producenci tak chętnie ich używają ponieważ są tanie, a dodatkowo na takich tłuszczach można wielokrotnie smażyć i przechowywać je długo bez zepsucia. Na przykład chipsy lub paluszki dzięki tym tłuszczom są bardziej chrupkie i lepiej smakują.

Dlaczego są niebezpieczne dla naszego zdrowia? 

Niektórzy lekarze i dietetycy otwarcie mówią o tym, że tłuszcze trans są śmiertelnie groźne i trzeba ich unikać. Naukowcy z Harvard University szacują, że rocznie umiera około 30 tysięcy ludzi z powodu spożywania dużej ilości produktów zawierających tłuszcze trans. Dodatkowo tłuszcze trans:

  • zwiększają ryzyko chorób serca i zachorowania na cukrzycę
  • powodują zanik mięśni
  • ogromnie zwiększają ryzyko choroby nowotworowej!
  • ich nadmiar odkłada się na ścianach tętnic i powoduje miażdżycę, udar mózgu i zawał serca
  • sprzyjają wzrostowi masy ciała i otyłości
  • obniżają płodność u mężczyzn i powodują, że nasienie jest gorszej jakości
  • negatywnie wpływają również na płodność u kobiet

Gdzie można znaleźć tłuszcze utwardzone? Tak jak już pisałam NIESTETY w Polsce producenci nie są zobowiązani do podawania informacji o tym, czy w produkcie użyto tłuszczów trans. Jeśli jednak w składzie na etykiecie znajdziemy -> tłuszcze utwardzone, tłuszcze częściowo utwardzone lub tłuszcze częściowo uwodornione to nie kupujmy takich produktów.

Gdzie dodawane są tłuszcze trans?

  • chipsy, lody paluszki, krakersy, batony, wafelki, ciastka, czekolady -> rożne przekąsy słone i słodycze
  • pączki i drożdżówki dostępne w sklepikach piekarniczych, a także frytki -> smażone są na tłuszczach, które używane są wielokrotnie
  • fast foody
  • żywność przetworzona, a także zupki w proszku, różne koncentraty zup i sosów
  • majonez, margaryna i  czasem masła
  • serki topione, serki/jogurty smakowe, serki kanapkowe itp.
  • kostki rosołowe

Warto wiedzieć, że w naszej diecie maksymalna zawartość tłuszczów trans nie może przekraczać więcej niż 1% energii dziennie, tzn. około 2 g przy spożyciu 2000 kcal dziennie. Wytwórcy z USA, Kanady czy Danii muszą podać informację na etykiecie ile dany produkt zawiera tłuszczów trans. Miejmy nadzieje, że niedługo i my się doczekamy takiego prawa. W miarę możliwości unikajmy przetworzonej żywności i za każdym razem czytajmy etykiety.


3 komentarze

  • Kamil Radlak 11 grudnia 2016 at 19:27

    Tłuszcze są bardzo potrzebne organizmowi, jednak te nienasycone. Nie bez powodu nazywają się niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

    Reply
  • Marta L 30 kwietnia 2017 at 15:13

    Tłuszcze nienasycone są korzystne dla zdrowia, ale również tłuszcze nasycone, np w MAŚLE!! Zamiast obrzydliwych margaryn i wszelakich zastępców masła , które są kupowane i używane zamiast masła na kanapki- ludzie- zamiast tych obrzydliwych margaryn, kupcie i spożywajcie masło. Również oleje roślinne, jak: oliwa z oliwek na zimno tłoczona, olej kokosowy ( tłuszcze nasycone) , olej rzepakowy.
    Odstawić olej słonecznikowy, olej palmowy. Ten ostatni dodawany do wypieków , ciastek itp. – Rakotwórczy !!!!!

    Reply
  • Aganieszkaloc 7 września 2017 at 08:16

    polecam Olej konopny jest znany na całym świecie z tego, że posiada wiele cennych właściwości: jest bogatym źródłem witamin takich jak: A (poprawia wzrok oraz zwiększa odporność, wpływa na stan skóry), wit. z grupy B (poprawiają pracę układu nerwowego), wit. K (poprawia krzepliwość krwi, ma właściwości przeciwgrzybiczne, antybakteryjne, łagodzi ból i stany zapalne) i E (przeciwutleniacza, który poprawia krążenie krwi, minimalizuje ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chorobę niedokrwienną serca) oraz minerałów: magnezu (likwiduje skurcze, uspokaja, poprawia pamięć i koncentrację), wapnia (wzmacnianie kości oraz zębów), żelaza, fosforu (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mineralizuje zęby i kości) i cynku (wspomaganie pracy układu odpornościowego, wzmacnianie włosów i paznokci oraz skóry). więcej przeczytacie na temat oleju na http://www.konopiafarmacja.pl

    Reply

Leave a Comment