Przepisy

Szybki, zdrowy i prosty przepis owsiankę

Od jakiegoś czasu codziennie rano gości u mnie owsianka. Przygotowanie takiego śniadania nie zajmuje dużo czasu. Jedząc owsiankę mamy idealną okazję do tego, żeby dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Zobaczcie ile zdrowych produktów macie szansę zjeść sięgając codziennie po owsiankę: płatki owsiane, płatki orkiszowe, wszystkie orzechy, dynia, słonecznik, masło orzechowe, siemię lniane zmielone oraz owoce. Poza tym taka owsianka dodaje energii i daje uczucie sytości.

I tak zastanawiałam się czy wpis z przepisem na owsiankę to dobry pomysł. Jednak widząc ile wiadomości dostaję z zapytaniem jak taką owsiankę przygotować zdecydowałam się na publikację takiego tekstu 🙂

Przepis na owsiankę

Przygotowanie takiej owsianki jest banalne! Poniżej znajdziecie listę składników potrzebnych do przygotowania owsianki:

  • płatki owsiane i orkiszowe
  • mleko roślinne
  • masło orzechowe
  • wszelkie orzechy, w tym płatki migdałowe
  • ziarna słonecznika i dyni
  • siemię lniane
  • syrop klonowy
  • owoce – granat, truskawki, borówki, maliny, banan, jabłko, gruszka, co tylko lubicie

Do małego garnuszka wsypuję ze 3-4 łyżki płatków owsianych lub łączę płatki owsiane z orkiszowymi w proporcji 3 łyżki owsianych i 1 łyżka orkiszowych. Zalewam wodą lub mlekiem roślinnym. Ja lubię gęstą owsiankę, a więc nie dodaje dużo wody. Wlewam tak, żeby prawie zakryło płatki. Gotuję na bardzo małym ogniu około 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie przygotowuję sobie owoce, które akurat mam w domu.

Kiedy już płatki owsiane są gotowe przerzucam je do małej miseczki. Dodaję na oko słonecznik, dynię, jakieś orzechy, płatki migdałowe czy zmielone siemię lniane. Na końcu dodaję pokrojone owoce. Jeśli owsiankę gotowałam na wodzie to polewam jeszcze całość syropem klonowym. Natomiast mleko owsiane kupuję w Lidlu i ono jest naturalnie słodkie, a więc nie potrzebuję już dodatkowo owsianki dosładzać.

Jeśli zdecyduję się na dodanie siemienia to zawsze chwilę przed mielę je w młynku do kawy. Nie kupuję gotowego zmielonego siemienia, bo to nie ma sensu. Zależy mi na tym, żeby mój organizm wchłonął jak największą zawartość kwasów omega-3.

Jak widzicie przepis jest łatwy i nie zajmuje dużo czasu. Zauważyłam, że po zjedzeniu takiego śniadania mam więcej energii, nie chce mi się spać i nie jestem głodna. Mam też ładniejszą cerę i skórę! 🙂

Szybki, zdrowy i prosty przepis owsiankę
5 (100%) 2 votes

Nie ma komentarzy

Napisz komentarz