Przepisy Zdrowy styl życia

Sok z buraka i jego fantastyczne działanie na organizm + przepis

Domowy sok ze świeżych warzyw i owoców to prawdziwa bomba zdrowotna dla naszego organizmu. Sok z buraka, dzięki swoim właściwościom jest po prostu niezastąpiony! Posiada tyle właściwości leczniczych, że aż ciężko wszystkie wymienić. Sok z buraka jest znany i wykorzystywany w medycynie naturalnej i ludowej od tysięcy lat. Dla mnie sok z buraka to lekarstwo i najcenniejsze źródło witamin.

Sok z buraka i jego fantastyczne działanie

  • sok z buraka dodaje energii i siły, zmniejsza uczucie zmęczenia oraz poprawia wydolność organizmu
  • odmładza, świetnie wpływa na wzrok oraz zwiększa produkcję czerwonych krwinek
  • jest idealny dla osób odchudzających się, ponieważ nie zawiera dużo kalorii, ale dodaje mnóstwo energii
  • polecany jest także jako lek na wiele chorób, w tym nowotwory, ponieważ eliminuje i spowalnia wzrost komórek rakowych
  • obniża ciśnienie krwi i doskonale oczyszcza organizm z toksyn. Dodatkowo regeneruje wątrobę i jest pomocny w schorzeniach układu trawiennego
  • wzmacnia serce i układ krwionośny oraz leczy stany zapalne
  • przywraca równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach zakwaszających organizm
  • wolne rodniki powodują mnóstwo chorób, osłabiają organizm i powodują szybsze starzenie się organizmu. Burak zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki
  • doskonałe wpływa na procesy poznawcze czyli myślenie, planowanie oraz pamięć. Sok z buraka to także bogactwo witamin z grupy B, które łagodzą stres, a także doskonale wpływają na odpowiednią pracę układu nerwowego
  • w buraku znajduje się dużo kwasu foliowego, wit. C, żelaza i potasu

Przepis na sok z buraka*

  • 2 marchewki
  • 2 buraki
  • 2 jabłka

*Porcja dla 2 osób, przy użyciu wyciskarki

Jeśli chodzi o przepis na sok to najważniejsze jest to, żeby połączyć buraka jeszcze z jakimś warzywem i owocem. Ja zazwyczaj przygotowuję sok z buraka, marchewki i jabłka lub pomarańczy. Z powyższego przepisu wychodzą około 2-3 szklanki (takie jak na zdjęciu). Pamiętajcie, żeby po przygotowaniu soku z buraka odstawić go na około 30 min i dopiero po tym czasie wypić.

Dodatkowo do takiego soku możecie dorzucić natkę pietruszki albo inne zielone liście, cytrynę czy seler.

P.S. Marchewki i buraka nie gotujemy. Sok robimy z surowych buraków i surowej marchwi 🙂

Sok z buraka posiada niesamowite właściwości zdrowotne. Leczy, dodaje energii i odmładza. Jest naturalnym lekarstwem i najcenniejszym źródłem witamin.


MÓJ SKLEP

Sok z buraka i jego fantastyczne działanie na organizm + przepis
4.6 (91.67%) 12 votes

13 komentarzy

  • Reply
    anna
    28 grudnia 2017 at 00:13

    Dzien dobry czy jest sie cukrzykiem mozna ten sok pic

  • Reply
    Magda
    22 lutego 2018 at 17:50

    Z jakiego powodu należy odstawić sok z buraka na 30 minut?

    • Reply
      Korzystamyznatury
      24 lutego 2018 at 18:20

      Jest ciężkostrawny 🙂 Drażniące związki w tym czasie utleniają się.

      • Reply
        monia
        12 maja 2018 at 22:19

        Jednakze wszędzie mam przypominają iz soki z surowych warzyw i owoców powinny być spożyte w przeciągu 20 mim po wyciśnięciu ,,,???

        • Reply
          Korzystamyznatury
          16 maja 2018 at 12:59

          Sok z buraka jest dość ciężki i dlatego zaleca się go odstawić na chwilę po wyciśnięciu 🙂

  • Reply
    lucyna Barańska
    9 marca 2018 at 07:25

    Są super pije już 2 miesiące czasami myślę że już się uzależniłam 🙂

  • Reply
    Ewa
    10 marca 2018 at 22:36

    Uwielbiam i często robię w thermomixie. Wrzucam buraka, jabłko i sok z cytryny, ale muszę wzbogacić go marchewką:)

  • Reply
    Magda Ta
    23 maja 2018 at 22:41

    Przy mojej celiaki, bardzo często mam anemię z niedoboru żelaza. Jak tylko odbieram złe wyniki morfologii, zaraz kupuję buraki i obię zakwas. jest super, może nie jakoś bardzo smaczny (jak dla mnie) , ale ważne jaki ma efekt. A polecił mi go mój gastroenterolog .

  • Reply
    Arina
    25 lutego 2019 at 14:16

    A można przepis na kwas buraczany? W tym sezonie mi nie wyszedł (straszny kisiel), więc proszę o pomysły i wyjaśnienia 🙂
    Serdeczności 🙂

    • Reply
      Korzystamyznatury
      25 lutego 2019 at 17:58

      Taki przepis pojawi się niedługo na blogu tylko jeszcze sama jestem na etapie testowania przepisów na zakwas 😀

  • Reply
    Kaczka
    27 lutego 2019 at 20:19

    8kg.buraka chleb na zakwasie 1 szklanka cukru .czosnek

  • Reply
    Basia
    28 lutego 2019 at 23:01

    2 litrowy słoik,do niego tyle buraków ile się zmieści kroimy w plastry, do tego 2 główki czosnku, również to kroimy,dodajemy koper, ziele angielskie, liść laurowy, liść chrzanu o tej porze roku kupuję gotową mieszankę do kiszenia ogórków, zalewam wrzątkiem , na każdy litr wody płaska łyżka soli,przykrywam. Codziennie mieszam rano i wieczorem drewnianą łyżką. Zakwas gotowy po ok tygodniu. Smacznego 😊

  • Reply
    atma
    19 marca 2019 at 20:59

    do Basia, robię tak samo ale dodaje albo chleb razowy albo żywy sok z ogórków kiszonych, słoika nie zakręcam tylko przykrywam ściereczką lnianą.co ważne buraki i czosnek muszą być pod wodą czyli czymś przyciśnięte, ja przyciskam małym spodeczkiem, to jest konieczne w przeciwnym razie pojawia się pleśń i cały wywar trzeba będzie wylać. Rada praktyczna słoik zanim wkłada się warzywa powinien zostać wyparzony. Niewiele zachodu ale efekt niezwykły, kwas przepyszny, zdrowy, aromatyczny. Pozdrawiam.

  • Napisz komentarz