Przepisy

Pyszna i zdrowa sałatka z ciecierzycy

Ciecierzyca to ostatnio bez wątpienia mój mały ulubieniec. Staram się sięgać po nią częściej i tworzyć przepisy, dzięki którym będzie można łatwo wprowadzić ją do swojej diety. Sałatka z ciecierzycy to moja dzisiejsza propozycja dla Was na wykorzystanie ciecierzycy i stworzenie odżywczego posiłku.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca to doskonałe roślinne źródło białka. Dzięki bardzo wysokiej zawartości składników odżywczych jest pokarmem niezwykle cennym. W Polsce ciecierzyca jest popularna wśród wegetarian i wegan. Jednak ze względu na swoje właściwości zdrowotne ciecierzycę powinni spożywać wszyscy. I to zdecydowanie częściej!

Sałatka z ciecierzycy

Potrzebne składniki:

  • roszponka
  • tuńczyk
  • ciecierzyca
  • cebula
  • papryka
  • zioła prowansalskie, olej lniany i ocet jabłkowy

Przygotowanie:

Na początku musimy przygotować sobie wcześniej ciecierzycę. Do jednej sałatki dodajemy około pół szklanki ciecierzycy. Ja zawsze gotuje więcej ciecierzycy, żebym miała zapas na 2-3 dni. Jedną szklankę ciecierzycy moczymy przez całą noc w 2 szklankach wody. Rano wylewamy tą wodę i zalewamy ciecierzycę świeżą wodą. Dodajemy tyle samo – 2 szklanki wody. Ciecierzycę gotujemy najpierw na dużym ogniu aż do momentu zagotowania się wody, a potem zmniejszamy na mniejszy i tak gotujemy około 1,5 h.

Jeśli mamy już ugotowaną ciecierzycę to możemy przygotować sałatkę. Poniżej podane składniki wystarczają na jedną porcję:

  • 2-3 garści roszponki
  • ok. 4 łyżeczki tuńczyka (ja brałam w palce tuńczyka z puszki i rozrzucałam po talerzu :))
  • 1/4 małej cebuli
  • pół szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/4 papryki
  • zioła prowansalskie, 1-2 łyżeczki oleju lnianego i 1-2 łyżeczki octu jabłkowego

Sposób krojenia składników zależy od Was 🙂

Pyszna i zdrowa sałatka z ciecierzycy
Oceń ten artykuł

Nie ma komentarzy

Napisz komentarz