5 przepisów, dzięki którym wykorzystasz przejrzałe banany

Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców w Polsce. Są dostępne w sklepach przez cały rok, stanowią wygodną przekąskę w ciągu dnia, a dodatkowo posiadają bardzo dużo wartości odżywczych i dają uczucie sytości. Co jednak zrobić, gdy kupione przez nas banany stały się przejrzałe? Wyrzucić? Absolutnie nie! Dzisiaj pokażę Ci w jaki sposób wykorzystać przejrzałe banany, przyrządzając coś pysznego i zdrowego. 

banany


1. CIASTO BANANOWE – jest to proste, pyszne i zdrowe ciasto, z którym poradzi sobie każdy.

Potrzebne składniki: 4 dojrzałe banany, 1/2 szklanki miodu (możesz zamiast miodu dodać inny zamiennik cukru), 1 jajko, 1.5 szklanki mąki, 50 g masła roztopionego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, opcjonalnie możesz dodać orzechy lub pokruszoną czekoladę itp.

Sposób przygotowania: piekarnik nagrzej do 175 st -> rozgnieć banany i dodaj kolejne składniki -> na końcu dodaj ostudzone masło -> wszystko wymieszaj dokładnie dużą łyżką -> ciasto piecz około 55 min. lub do momentu kiedy wsadzony w środek ciasta patyczek będzie suchy.


2. KOKTAJL BANANOWO-TRUSKAWKOWY – jeden z najprostszych koktajli jakie znam, przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Potrzebne składniki: szklanka jogurtu naturalnego, jeden pokrojony banan, jedna szklanka truskawek, łyżeczka płatków owsianych, ja dodatkowo dodaję jeszcze cynamon.

Sposób przygotowania: wszystkie składniki miksuj za pomocą blendera i voilà! 🙂

fresh-strawberries-bananas-smoothie-picjumbo-com


3. CIASTECZKA BANANOWE – kolejnym pomysłem mogą być zdrowe ciasteczka, które będą doskonałą przekąską w ciągu dnia.

Potrzebne składniki: 2 dojrzałe banany, 1 szklanka płatków owsianych, 2 łyżki rodzynek, szczypta cynamonu, możesz również dodać orzechy.

Sposób przygotowania: piekarnik nagrzej do 180 st. -> wszystkie składniki wymieszaj -> uformuj ciasteczka – > piecz około 20 minut


4. DOMOWA NUTELLA BANANOWA – nie wiem czy wiesz co znajduje się w klasycznej sklepowej nutelli, ale skład nie jest za ciekawy -> cukier znajduje się na 1 miejscu! zaraz po nim olej palmowy, z racji tego, że unikam cukru jak tylko mogę wolę przyrządzić sobie domową nutellę.

Potrzebne składniki: 3 dojrzałe banany, 1-2 łyżki miodu (lub inny zamiennik cukru), 2-3 łyżki kakao,

Sposób przygotowania: mieszaj wszystkie składniki za pomocą blendera do uzyskania gładkiej masy -> przełóż do słoiczka i JEDZ! 🙂


5. NALEŚNIKI BANANOWE – ostatni przepis z cyklu prosto i zdrowo, jeśli brakuje Ci pomysłu na jakiś pyszny posiłek to polecam naleśniki bananowe <3

Potrzebne składniki: 1 duży banan lub dwa małe, 10 łyżek mąki, szklanka mleka, 2-3 łyżki oleju, 1-2 jajka (wychodzą dwie porcje)

Sposób przygotowania: sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku zwykłych naleśników, wszystko miksujemy i smażymy na patelni.


Prawda, że proste przepisy? 🙂

6 komentarzy

  • Biedna 30 września 2016 at 16:51

    Przejrzałe banany to tak naprawdę banany, które są najlepsze i najsmaczniejsze. Nie rozumiem tego polskiego upodobania do jedzenia niedojrzałych bananów…

    Reply
  • Joanna Suchomska 7 października 2016 at 11:53

    Wszystkie przepisy fantastyczne! Dorzuciłabym do tego jeszcze naleśniki dwuskładnikowe, tylko banan + jajko. Trzeba być czujnym, żeby ich przypadkiem nie zwęglić, ale wychodzą przepyszne 🙂

    Też mam problem ze składem oryginalnej Nutelli i zrobiłaś mi niesamowitą ochotę na wypróbowanie tej domowej, z bananami. Powiedz, ile zwykle się trzyma? Trzeba bardzo szybko jeść czy może trochę pomieszkać w lodówce? Pozdrowienia 🙂

    Reply
    • Korzystamyznatury 10 października 2016 at 13:21

      Takich naleśników to ja jeszcze nie jadłam, ale to nic – wszystko przede mną 🙂 A nutella bananowa poleży kilka dni w lodówce, ale zazwyczaj nie trzymam dłużej niż 3 dni.

      Reply
    • Małgorzata Świech 13 października 2016 at 10:56

      Zbyt długo nie poleży w lodówce, ale ja zazwyczaj trzymam do 3 dni :)) uwielbiam naleśniki, więc będę musiała spróbować z banana i jajka 🙂

      Reply
  • Joanna Jagła 13 października 2016 at 10:17

    Super! ciągle mam problem z przejrzałymi bananami. Moja rodzinka nie ruszy banana który jest już trochę dojrzały. Kiedyś znalazłam przepis na pancake (czy jak to się tam nazywa) – banan,otręby, jajko. Młoda uwielbia, ale ile można?? Na pewno wypróbuję wszystkie przepisy 🙂

    Reply
    • Małgorzata Świech 13 października 2016 at 10:58

      Oj u mnie też jest problem ze zjedzeniem takich bananów, a wyrzucić szkoda 🙂 zresztą jest tyle przepisów na wykorzystanie przejrzałych bananów, że aż żal byłoby nie skorzystać 🙂

      Reply

Leave a Comment