in Przepisy

3 proste przepisy na domowe mleko roślinne

at
przepis-domowe-mleko-roslinne

Jakiś czas temu zrezygnowałam ze spożywania mleka krowiego. Jednak uwielbiam kawę zbożową z mlekiem i poranne owsianki ze świeżymi owocami. Zazwyczaj kupowałam w sklepie mleko kokosowe. Przeglądałam na półkach sklepowych także inne mleka roślinne, np. migdałowe czy owsiane. Skład tych napojów pozostawiał wiele do życzenia. A jeśli znalazłam już taki napój z dobrym składem to był po prostu drogi.  Świetnym rozwiązaniem jest przygotowywanie domowego mleka roślinnego. Zapraszam po 3 proste przepisy na domowe mleko roślinne.

Mleko kokosowe

  • wiórki kokosowe – 1 szklanka
  • 4 szklanki wody

Wiórki kokosowe zalewamy 3 szklankami wody i pozostawiamy na całą noc lub cały dzień. Po tym czasie wszystko wlewamy do blendera (ja używam kielichowego) i blendujemy. Do przecedzenia mleka można użyć gazy lub sitka o naprawdę drobnych oczkach. Pozostałe wiórki ponownie wsypujemy do blendera i dolewamy około 1 szklankę wody. Ponownie blendujemy i przecedzamy.

Mleko migdałowe

  • 1 szklanka migdałów
  • 4 szklanki wody

Migdały moczymy tak jak wiórki kokosowe całą noc lub cały dzień. Wodę, w której moczyliśmy migdały wylewamy, a do blendera wsypujemy tylko migdały. Dolewamy 2 szklanki wody i blendujemy. Przecedzamy tak jak mleko kokosowe, a następnie pozostałe migdały ponownie blendujemy z pozostałymi 2 szklankami wody. Gotowe mleko migdałowe możecie dosłodzić zdrowym zamiennikiem cukru.

Mleko kokosowo-migdałowe – moje ulubione! 🙂

  • wiórki kokosowe 100g
  • 5 szklanek wody
  • garść migdałów

Migdały z wiórkami kokosowymi moczymy w 4 szklankach wody całą noc lub cały dzień. Następnie wlewamy całość do blendera kielichowego i blendujemy. Przecedzamy wszystko, a następnie ponownie blendujemy pozostałe wiórki z migdałami ze szklanką wody.

  • To mleko doskonale smakuje z kawą. POLECAM! 🙂

Domowe mleko roślinne staram się spożyć w przeciągu kilku dni. Po tym czasie przygotowuje świeże mleko. Zachęcam Was do picia mleka roślinnego, ponieważ taki napój zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jeśli dacie troszkę mniej lub więcej wody lub zmienicie nieco proporcje to nic się nie stanie.

Używam przefiltrowanej i przegotowanej wody. Można także użyć wody mineralnej.

P.S. Domowe mleko roślinne trzeba zużyć w przeciągu ok. 3 dni. Jeśli zrobicie więcej mleka lub po prostu wiecie, że nie zużyjecie i się zepsuje dobrym sposobem jest zamrożenie napoju.

Share:

1 Comment

  1. Zacisze Lenki

    Prostota jest najlepsza, muszę wypróbować Twoje przepisy.

    30 . Sty . 2018

Zostaw komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *