Przepisy

Przepis na absolutnie pyszne i zdrowe pancakes

W dzisiejszym wpisie mam dla Was kolejny przepis na zdrowe słodkości. Pancakes to ostatnio zdecydowanie moje ulubione placuszki, po które bardzo często sięgam. Są puszyste, pyszne, słodkie i zdrowe. Doskonale smakują ze świeżymi owocami, dżemem domowej roboty, a nawet same. Jeśli nie macie rano czasu na przygotowywanie śniadania to możecie wieczorem zrobić placuszki i rano będą tak samo pyszne. Wystarczy je tylko przykryć na noc, np. folią spożywczą. Od pierwszego spróbowania zachwyciły mnie swoim smakiem i z czystym sercem mogę je Wam polecić.

Przepis na pancakes

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki mąki – ja najczęściej używam mąki orkiszowej typ 500 lub mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • mały jogurt naturalny
  • 1 jajo
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżeczki miodu lub innego zamiennika cukru (jednak najlepiej smakują z miodem :))

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki mieszamy w jednej misce za pomocą łyżki aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji
  • smażymy na nagrzanej i suchej patelni, na bardzo małym ogniu; kiedy pojawią się bąbelki możemy powoli przerzucać placuszki na drugą stronę, zresztą sami wyczujecie, że to już jest ten moment
  • z jednej porcji wychodzi około 12-14 pancakes – w zależności od tego jak duże placuszki smażymy
  • na początku kilka placuszków mi niestety nie wyszło, zanim nauczyłam się je przerzucać zmarnowało się kilka sztuk, a więc nie zrażajcie się 🙂

*Zapewne będą pytania czy można użyć innej mąki, np. zwykłej pszennej. Otóż można, ale ja często na blogu zachęcam do używania mąki orkiszowej czy pszennej pełnoziarnistej. Dla przykładu mąka pszenna pełnoziarnista jest źródłem błonnika i wielu minerałów oraz witamin. Zwykła mąka pszenna jest pozbawiona wszystkiego i dodatkowo utrudnia proces trawienia. Mąka orkiszowa jest po prostu fantastyczna. Wzmacnia odporność, dodaje siły i energii, poprawia samopoczucie, zwiększa wydolność organizmu, a także działa rozgrzewająco. Im niższy numer mąki orkiszowej tym lepiej nadaje się ona do wypieków ciast czy ciasteczek. Zaś wyższe numery idealnie nadają się do pieczenia chleba i bułeczek (w tym także mąka orkiszowa pełnoziarnista).

Czekoladowe ciasto z malinami

Muffinki z malinami

Przepis na absolutnie pyszne i zdrowe pancakes
Oceń ten artykuł

8 komentarzy

  • Reply
    Natalia
    5 lutego 2018 at 14:04

    Witam, proszę o wyjaśnienie: mały jogurt, czyli ile gram?? Z góry dziękuję.

    • Reply
      Korzystamyznatury
      5 lutego 2018 at 20:31

      Ja używam jogurtu bakoma BIO 140g 🙂

  • Reply
    Natalia
    20 lutego 2018 at 20:30

    Dziękuję. Dziś robiłam z mąką pszenną pełnoziarnistą i wyszły bardzo smaczne. Następny raz będzie z podwójnej porcji 😉

    • Reply
      Korzystamyznatury
      24 lutego 2018 at 18:20

      Ciesze się, że posmakowały 😉

  • Reply
    Aga
    17 marca 2018 at 15:55

    Ja aktualnie mam razową mąke czy się nadaje

    • Reply
      Korzystamyznatury
      17 marca 2018 at 18:40

      Niestety nie wiem, bo nigdy nie robiłam z takiej mąki

    • Reply
      Karo
      17 sierpnia 2018 at 07:43

      Z razowa super wychodzą 🙂

  • Reply
    Ania
    19 marca 2018 at 21:25

    Pyszne, ja dałam do ciasta olej kokosowy, a mąkę zrobiłam, ze zmielonych w młynku do kawy płatków orkiszowych. Faktycznie miód daje niepowtarzalny smak 🙂 oczywiście spróbowałam jednego, resztę pochłonęły dzieci;)

  • Napisz komentarz