in Przepisy

Przepis na absolutnie pyszne i zdrowe pancakes

at
przepis-absolutnie-pyszne-zdrowe-pancakes

W dzisiejszym wpisie mam dla Was kolejny przepis na zdrowe słodkości. Pancakes to ostatnio zdecydowanie moje ulubione placuszki, po które bardzo często sięgam. Są puszyste, pyszne, słodkie i zdrowe. Doskonale smakują ze świeżymi owocami, dżemem domowej roboty, a nawet same. Jeśli nie macie rano czasu na przygotowywanie śniadania to możecie wieczorem zrobić placuszki i rano będą tak samo pyszne. Wystarczy je tylko przykryć na noc, np. folią spożywczą. Od pierwszego spróbowania zachwyciły mnie swoim smakiem i z czystym sercem mogę je Wam polecić.

Przepis na pancakes  

Potrzebne składniki:

  • pół szklanki mąki – ja najczęściej używam mąki orkiszowej typ 500 lub mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • mały jogurt naturalny
  • 1 jajo
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju
  • 3-4 łyżeczki miodu lub innego zamiennika cukru (jednak najlepiej smakują z miodem :))

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki mieszamy w jednej misce za pomocą łyżki aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji
  • smażymy na nagrzanej i suchej patelni, na bardzo małym ogniu; kiedy pojawią się bąbelki możemy powoli przerzucać placuszki na drugą stronę, zresztą sami wyczujecie, że to już jest ten moment
  • z jednej porcji wychodzi około 12-14 pancakes – w zależności od tego jak duże placuszki smażymy
  • na początku kilka placuszków mi niestety nie wyszło, zanim nauczyłam się je przerzucać zmarnowało się kilka sztuk, a więc nie zrażajcie się 🙂

*Zapewne będą pytania czy można użyć innej mąki, np. zwykłej pszennej. Otóż można, ale ja często na blogu zachęcam do używania mąki orkiszowej czy pszennej pełnoziarnistej. Dla przykładu mąka pszenna pełnoziarnista jest źródłem błonnika i wielu minerałów oraz witamin. Zwykła mąka pszenna jest pozbawiona wszystkiego i dodatkowo utrudnia proces trawienia. Mąka orkiszowa jest po prostu fantastyczna. Wzmacnia odporność, dodaje siły i energii, poprawia samopoczucie, zwiększa wydolność organizmu, a także działa rozgrzewająco. Im niższy numer mąki orkiszowej tym lepiej nadaje się ona do wypieków ciast czy ciasteczek. Zaś wyższe numery idealnie nadają się do pieczenia chleba i bułeczek (w tym także mąka orkiszowa pełnoziarnista).

Share:

3 komentarze

  1. Natalia

    Witam, proszę o wyjaśnienie: mały jogurt, czyli ile gram?? Z góry dziękuję.

    05 . Lut . 2018
    • Korzystamyznatury

      Ja używam jogurtu bakoma BIO 140g 🙂

      05 . Lut . 2018
  2. Natalia

    Dziękuję. Dziś robiłam z mąką pszenną pełnoziarnistą i wyszły bardzo smaczne. Następny raz będzie z podwójnej porcji 😉

    20 . Lut . 2018

Zostaw komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *