Polskie superfoods – produkty, które warto wprowadzić do swojej diety

Superfoods czyli super żywność są to pokarmy, które charakteryzują się niezwykłymi wartościami odżywczymi. Są to nie tylko nasiona chia czy jagody goji. Tak naprawdę lista produktów zaliczanych do superfoods jest długa. Warto jednak docenić nasze polskie superfoods, które posiadają niesamowite właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie polskich superfoods pomaga zwalczać wiele chorób oraz im zapobiegać. Dodatkowo nasza polska super żywność jest tańsza i łatwiej dostępna. Do super żywności zaliczyć można tylko i wyłącznie produkty naturalne i nieprzetworzone.


POLSKIE SUPERFOODS

CZOSNEK – mój absolutny ulubieniec ze względu na swoje niezwykłe właściwości prozdrowotne. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, działa bakteriobójczo, zwalcza wirusy i infekcje, doskonale wzmacnia odporność, świetnie radzi sobie z infekcjami wirusowymi układu oddechowego, a dodatkowo chroni przed zawałem i udarem. Regularne jedzenie czosnku usprawnia przepływ krwi poprzez poprawienie elastyczności ściań naczyń krwionośnych. Czosnek jest świetnym dodatkiem do potraw ciężkostrawnych, ponieważ dobrze wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Ponadto czosnek pobudza układ immunologiczny do zwalczania komórek nowotworowych, opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz zwalcza wolne rodniki i hamuje powstawanie nowych.

OLEJ LNIANY  powstaje poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu. Jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które wpływają zbawiennie na nasze zdrowie, ponieważ zwalczają choroby nowotworowe oraz im zapobiegają.  Kwasy omega-3 świetnie wzmacniają układ nerwowy, doskonałe wpływają na układ krwionośny, nerwowy, pokarmowy, odpornościowy oraz wzmacniają wzrok, włosy i skórę. Pisałam jakiś czas temu post na temat tego jak wspaniale działają kwasy omega-3. Olej lniany to prawdziwy skarb, który daje nam natura. Pamiętajmy jednak o tym, że taki olej spożywać możemy tylko i wyłącznie na zimno, najlepsze są takie, które mają krótki termin ważności – do 3 miesięcy, butelka musi być ciemna i przechowywana w lodówce.

SIEMIĘ LNIANE – zaczęłam po nie sięgać gdy zachorowalam na AZS. Tak jak olej lniany siemię jest źródłem kwasów omega-3 oraz doskonale sprawdza się jako maseczka/kompres na chorą skórę. Trzeba jednak wiedzieć, że zmielone ziarna siemienia dostępne w sklepach pozbawione są w większości cennych właściwości, najlepiej kupować całe ziarna i samemu mielić. W sklepach dostępne są różne rodzaje i kolory siemienia lnianego, najlepsze są złociste ziarna, a nie brązowe.

MIÓD – doskonale sprawdza się przy przeziębieniu czy grypie. Ma silne działanie bakteriobójcze i właściwości antybakteryjne. Doskonale wpływa na florę bakteryjną jelit, wzmacnia odporność i jest naturalnym antybiotykiem.  Ponadto pobudza do pracy mózg, koi nerwy i świetnie wpływa na serce.

KISZONKI – aż 70% naszej odporności znajduje się w jelitach, które stanowią barierę ochronną i zawierają 70% wszystkich komórek odpornościowych. Kiszonki są naturalnym probiotykiem i zawierają kwas mlekowy, który oczyszcza organizm i wzmacnia system obronny. Dodatkowo kiszonki zawierają dużo witamin z grupy B, więcej o tym jak dbać o swoje jelita pisałam w poście Jak flora bakteryjna jelit wpływa na odporność?

KASZA JAGLANA – nie bez powodu nazywana jest królową wśród kasz. Posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, jest lekkostrawna i ma właściwości antywirusowe. Kasza jaglana przywraca w organizmie równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach zakwaszających organizm (cukier, mięso). Świetnie wpływa na nasz wygląd, a także poprawia pamięć i koncentrację. Dostarcza wielu witamin i minerałów.

NATKA PIETRUSZKI – wystarczy tylko jedna łyżka natki pietruszki żeby zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Natka pietruszki wspomaga trawienie i pracę wątroby, odtruwa organizm, korzystnie wpływa na wzrok, działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie.


Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety polskie superfoods? W krajach rozwiniętych coraz więcej osób choruje na takie choroby jak cukrzyca, nadciśnienie, udary mózgu, alergie, nowotwory czy choroby serca. Niestety poniekąd jest to skutek złej diety i złego stylu życia. Potrzebujemy więc takich produktów, które pomogą nam zapobiegać chorobom, a także zwalczać je. Super żywność dodaje zdrowia i energii. Sama wyleczyłam za pomocą produktów bogatych w kwasy omega-3 atopowe zapalenie skóry.

2 komentarze

  • Olga | Gray Moka 27 października 2016 at 12:29

    Oprócz miodu, uwielbiam wszystkie :D.

    Reply
  • Zycie i podroze 28 listopada 2016 at 02:39

    Zgadzam się, że są to wyjątkowo cenne i zdrowe produkty w naturalny sposób nas wzmacniające i profilaktycznie czyniące wiele dobrego dla naszego organizmu 🙂

    Reply

Leave a Comment