Pyszne i zdrowe owsiane muffinki z jabłkiem i cynamonem – bez cukru, bez mąki

W dzisiejszym wpisie mam dla Was prosty przepis na przepyszne owsiane muffinki. Moje właśnie wyjęłam z piekarnika i ich zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Babeczki owsiane przygotujesz bardzo szybko. Są bardzo zdrowe i pełne wartości odżywczych. Takie muffinki sprawdzą się jako przekąska w ciągu dnia lub szybkie śniadanie. Ogromną zaletą takich babeczek jest to, że dodajemy do nich składniki, które zazwyczaj znajdują się w każdym domu. A więc bez zbędnego gadania zapraszam po przepis!


Składniki:

  • 2 jabłka
  • 2 jajka
  • mały jogurt naturalny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół szklanki mleka migdałowego, kokosowego lub krowiego

Sposób przygotowania:

  • w dużej misce umieszczamy roztrzepane jajka
  • dodajemy do nich mały jogurt i około 3 łyżki płynnego miodu, a następnie wszystko mieszamy łyżką
  • do wymieszanych składników wsypujemy 2 i 1/2 szklanki płatków owsianych oraz dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i jedną łyżkę cynamonu
  • jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubych oczkach, a następnie dodajemy do wszystkich składników
  • mieszamy wszystko ze sobą aż składniki się połączą
  • na samym końcu dolewamy pół szklanki mleka
  • gdy już nałożymy do foremek na muffinki masę możemy dodatkowo dodać jakiś świeży owoc lub żurawinę na wierzch
  • muffinki pieczemy w 175 stopniach przez około 35-40 minut

P.S. Nie przejmujcie się, że konsystencja tej masy nie będzie taka bardzo zbita i gęsta jak przy zwykłych muffinach. Masa na muffinki owsiane jest rzadsza.


Domowe rafaello z kaszy jaglanej

Brownie z ciecierzycy – bez mąki, bez cukru

6 komentarzy

  • Basia 4 sierpnia 2017 at 10:50

    mały jogurt to znaczy ile? 100 g , 120g, 150g, 200g czy 500g?

    Reply
    • Korzystamyznatury 6 sierpnia 2017 at 19:56

      zawsze kupuje te w małych kubeczkach. one mają chyba koło 180 g 🙂

      Reply
  • Zofia 6 sierpnia 2017 at 23:45

    Przed chwila upieklam te muffinki I jestem troche zawiedziona. Po 40 min. nie byly dobrze upe upieczona , srodek byl ciastowaty I ciasto mocno przywarlo do papierowych foremek. Wydaje mi sie ze dobrze by bylo dodac do ciasta troche tluszczu. Robie rozne muffinki I w przepisach wszedzie dodaje troche tluszczu.

    Reply
    • Korzystamyznatury 11 sierpnia 2017 at 13:39

      Na początku po wyjęciu z piekarnika tak się dzieje, ale jak poleżą kilka godzin to ciasto staje się zbite i konsystencja jest doskonała 🙂 Mi one wyszły już za 1 razem, a z tego przepisu piekłam kilka razy i za każdym razem było ok.

      Reply
  • Julia 10 sierpnia 2017 at 20:12

    Mam pytanie czy platki nie powinny byc zmielone ?

    Reply
    • Korzystamyznatury 11 sierpnia 2017 at 13:40

      Można i spróbować zmielić, ale ja nie mielę 🙂

      Reply

Leave a Comment