Zdrowy styl życia

Olej z czarnuszki i jego ZNAKOMITE właściwości + jak kupić dobry olej i jak go spożywać?

Jakiś czas temu opublikowałam na blogu artykuł na temat cudownych właściwości czarnuszki. Ten wpis jest nadal jednym z chętniej czytanych na blogu! Czarnuszka to wspaniały dar natury, to takie nasze polskie superfoods. Ja o czarnuszce dowiedziałam się może ze 4 lata temu, kiedy bardziej zaczęłam interesować się zdrowym odżywianiem. Weszłam sobie do sklepu ze zdrową żywnością i zobaczyłam na półce olej z czarnuszki. Wróciłam do domu i od razu wzięłam się za czytanie. Pomyślałam sobie, że olej z czarnuszki jest idealny dla mnie, ponieważ mam bardzo silną alergię na nikiel i borykam się z atopowym zapaleniem skóry. W dzisiejszym wpisie skupię się na prozdrowotnych właściwościach oleju z czarnuszki. Czarnuszka ma ogromną moc i naprawdę ciężko w jednym wpisie opisać dokładnie wszystkie jej właściwości. Wiecie, że do wytłoczenia 1 litra oleju manufaktura Olini zużywa 8-10 kg ziaren czarnuszki?! W życiu nie dalibyśmy rady zjeść takiej ilości ziaren. Natomiast w takim oleju ukryta jest prawdziwa esencja ziarenek i te wszystkie cudowne właściwości są dodatkowo skondensowane. Jeśli jesteście ciekawi jaką supermoc posiada olej z czarnuszki, jak kupić dobry olej oraz dlaczego warto go wprowadzić do swojej diety – zapraszam! 🙂

Wpis, który właśnie czytacie powstał w ramach współpracy z niewielką polską manufakturą Olini. Jest to mała rodzinna olejarnia z Dolnego Śląska. Takich produktów nie znajdziecie w zwykłym sklepie czy supermarkecie. Uwielbiam takie firmy, które tworzą swoje produkty z pasją i w zgodzie z naturą.

Olej z czarnuszki powstaje w wyniku tłoczenia na zimno ziaren czarnuszki siewnej. Czarnuszka inaczej nazywana jest kminem czarnym. Ma specyficzny, gorzki posmak oraz intensywny zapach.

Skład czarnuszki

  • 85% kwasów tłuszczowych (m.in. kwasu linolowego, alfa-linolenowego, eikozadienowego, palmitynowego, mirystynowego),
  • fosfolipidy i fitosterole,
  • białko (dostarcza ośmiu z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany,
  • olejek eteryczny zawierający m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon,
  • witaminy: A, E, F, B1, B3, B6, biotyna

Olej z czarnuszki posiada także pewien związek o nazwie tymochinon, któremu to zawdzięcza swoją wyjątkowość. Poniżej kilka przykładów:

  • tymochinon blokuje wytwarzanie histaminy i dzięki niemu układ odpornościowy reaguje mniej agresywnie na alergeny
  • w przeprowadzonych badaniach olej z czarnuszki hamował rozwój raka i różnych nowotworów właśnie dzięki temu związkowi
  • działanie antywirusowe, antygrzybiczne i antybakteryjne to zasługa także tymochinonu

Ponadto, nasiona czarnuszki są bogate w witaminy i sole mineralne (witamina E, wapń, cynk, miedź, potas, żelazo).

Cudowne właściwości oleju z czarnuszki:

Wzmacnia odporność – olej z czarnuszki skutecznie wzmacnia odporność nie tylko u dorosłych, ale także u dzieci. Świetnie sprawdzi się jako kuracja wzmacniająca dla dzieci uczęszczających do żłobka, przedszkola czy nawet szkoły. Wiecie, że już pół łyżeczki dziennie na czczo podawane dziecku skutecznie podnosi jego odporność? Po około 4 tygodniach kuracji wzrasta liczba komórek odpornościowych o ok. 70%. Dorośli także mogą przyjmować olej z czarnuszki w celu poprawienia swojej odporności.

Ponadto olej z czarnuszki idealnie się sprawdzi u:

  • alergików – czarnuszka dzięki zawartości tymochinonu obniża poziom histaminy – regularne przyjmowanie oleju z czarnuszki poprawia samopoczucie alergikom i znacznie łagodzi objawy alergii. Pomaga również astmatykom, u których zauważono znaczącą poprawę stanu zdrowia.
  • osób z AZS/łuszczycą – olej z czarnuszki dzięki właściwościom przeciwzapalnym i antyhistaminowym wspiera leczenie i zmniejsza dolegliwości skórne przy AZS i łuszczycy. Sprawdzi się idealnie jako kuracja wewnętrzna połączona z zewnętrzną (olej nakładamy na zmienioną chorobowo skórę).
  • osób chorych na Hashimoto – czarnuszka jest w stanie łagodzić objawy Hashimoto i pozytywnie wpłynąć na poziom hormonów tarczycowych. Olej z czarnuszki polecany jest jako wsparcie przy chorobach autoimmunologicznych, np. Hashimoto. Działa przeciwzapalnie, dostarcza ważnych kwasów tłuszczowych i wpływa pozytywnie na układ hormonalny.

W wysoko rozwiniętych krajach ok. 25-35% osób cierpi na insulinooporność, która może doprowadzić do cukrzycy. Czarnuszka znacząco obniża poziom glukozy we krwi. Warto także wprowadzić ją do diety jeśli cierpimy na insulinooporność.

Dodatkowo: 

  • czarnuszka ma działanie przeciwzapalne, antynowotworowe, antyoksydacyjne, antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybiczne (wsparcie w leczeniu Candida Albicans i Helocobacter pyroli)
  • czarnuszka jest wsparciem w profilaktyce chorób pasożytniczych – wykorzystywana jest np. w przypadku tasiemców
  • reguluje ciśnienie oraz zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych
  • poprawia trawienie i chroni przed wrzodami, a także przynosi ulgę osobom z refluksem żołądkowo-przełykowym
  • wzmacnia włosy – pobudza ich porost, zapobiega wypadaniu i zwiększa gęstość czupryny
  • po czarnuszkę powinny sięgać osoby chore na cukrzycę, ponieważ reguluje ona poziom cukru we krwi oraz chroni trzustkę i regeneruje ją
  • oczyszcza organizm z toksyn i chroni wątrobę przed uszkodzeniami
  • wzmacnia ośrodkowy układ nerwowy – ma działanie antydepresyjne, uspokajające i przeciwlękowe, a dodatkowo zwiększa naszą odporność na stres
  • zmniejsza objawy napięcia przedmiesiączkowego

P.S. Olej z czarnuszki to także naturalny kosmetyk do cery problemowej:

  • reguluje wydzielanie sebum
  • odblokowuje pory
  • redukuje zaskórniki
  • wzmacnia barierę lipidową skóry
  • regeneruje
  • działa przeciwzapalnie
  • redukuje blizny potrądzikowe
  • łagodzi skórę podrażnioną
  • intensywnie regeneruje cerę dojrzałą i zniszczoną
  • olej z czarnuszki łagodzi i leczy wszelkie choroby skórne, m.in. egzemę, wysypki, łuszczycę czy trądzik; poprawia wygląd skóry, nawilża ją i ujędrnia, a także sprawia, że rany szybciej się goją

Jeśli chcecie, żeby czarnuszka zaczęła działać trzeba ją przyjmować regularnie. Nie ma innej opcji. Dobrym sposobem jest regularne spożywanie oleju z czarnuszki. Poniżej znajdziecie sposób dawkowania dla dorosłych i dzieci.

Jak spożywać olej z czarnuszki?

Olej można spożywać tylko i wyłącznie na surowo i na zimno. Powinien być przechowywany w lodówce i spożyty w ciągu 3 miesięcy od daty produkcji. Olej możecie spożywać samodzielnie lub dodawać do potraw.

Żebyście mogli w pełni wykorzystać prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki trzeba zwrócić uwagę na jego jakość i świeżość. Olej tłoczony na zimno, nieoczyszczony i nierafinowany i najświeższy zachowuje wszystkie cenne właściwości. Olini tłoczy oleje dopiero na Wasze zamówienie. Nie przechowują w magazynie ogromnych ilości produktów. Wszystko jest robione na świeżo, dzięki temu oleje zachowują wszystkie cenne właściwości. Oczywiście po wytłoczeniu oleje są przelewane do ciemnych butelek ze szkła. Produkty są tak pakowane, żeby bezpiecznie mogły dotrzeć do Was. W ich sklepie internetowym znaleźć możecie przede wszystkim inne oleje tłoczone na zimno, zakwas z buraków i zakwas z kapusty, a także masła orzechowe i ziarna.

Olej z czarnuszki w ciąży

Spożywanie oleju z czarnuszki w ciąży to bardzo ważny temat. Wiem, że do Olini spływa mnóstwo pytań odnośnie spożywania czarnuszki i dlatego poniżej wklejam Wam oficjalną odpowiedź Olini:

„Olej z czarnuszki jest sklasyfikowany jako bezpieczny olej spożywczy, nie środek leczniczy, więc nie można go przedawkować czy nie ma działań niepożądanych. Pojawiają się jednak również opinie, że czarnuszka nie jest zalecana w ciąży, bo może wywołać przedwczesne skurcze.

W dużych ilościach i jako nowość w diecie, olej z czarnuszki w ciąży może nie być najlepszym pomysłem, ale jeśli jest obecny w naszej kuchni na co dzień to w ciąży nie trzeba z niego rezygnować.”

Olej z czarnuszki w kapsułkach

Zacznijmy od tego, że kupowanie oleju w kapsułkach się kompletnie nie opłaca. Jak sobie to dobrze przeliczysz to wyjdzie na to, że olej w kapsułkach wyjdzie o wiele drożej. 1 łyżeczka oleju to od 10 do 20 kapsułek.

Po drugie, żeby olej wykazał swoje zdrowotne właściwości powinien posiadać jak najwyższą jakość, czyli powinien być świeży, nierafinowany, tłoczony na zimno i z pierwszego tłoczenia, a także transportowany w odpowiedniej temperaturze. Niestety olej w kapsułkach nie spełnia tych kryteriów.

Olej z czarnuszki dla dzieci

Olej z czarnuszki można zacząć podawać dzieciom już od 1 roku życia. Ze względu na specyficzny posmak olej może nie smakować dzieciom. Dobrym sposobem będzie podawanie go z syropem owocowym, jogurtem, miodem czy sokiem.

Jak dawkować?

  • dzieci 1-3 lat -> nie więcej niż pół łyżeczki dziennie
  • dzieci powyżej 3 roku życia -> 0,5 – 1 łyżeczki dziennie
  • dorośli -> 1-3 łyżeczki dziennie

KOD RABATOWY!

Firma Olini specjalnie dla moich czytelników przygotowała rabat na wszystkie produkty w ich sklepie. Na hasło KORZYSTAMYZNATURY dostaniecie 10% rabatu 🙂 Kod możecie wykorzystać do 9 lipca.

Wszystkie produkty znajdziecie pod tym linkiem -> OLINI.PL

Jak zwykle zachęcam Was do wspierania polskich firm i do kupowania od polskich producentów! <3

1 komentarz

  • Reply
    Ania
    11 października 2019 at 14:52

    Olej z czarnuszki – uwielbiam! 🙂

  • Napisz komentarz