Przepisy

Muffinki z malinami – pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu

Ostatnio staram się jak najczęściej wykorzystywać mąkę orkiszową do wypieków. To doskonały zamiennik zwykłej białej mąki. Mąka orkiszowa jest po prostu fantastyczna. Wzmacnia odporność, dodaje siły i energii, poprawia samopoczucie, zwiększa wydolność organizmu, a także działa rozgrzewająco. Im niższy numer mąki orkiszowej tym lepiej nadaje się ona do wypieków ciast czy ciasteczek. Zaś wyższe numery idealnie nadają się do pieczenia chleba i bułeczek (w tym także mąka orkiszowa pełnoziarnista). A dziś mam dla Was przepis na muffinki z malinami. Nie sadziłam, że wyjdą tak dobre. Może nie wyglądają idealnie, ale wyszły naprawdę przepyszne. Dzielę się przepisem i zachęcam do wypróbowania. WARTO 🙂

Muffinki z malinami

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (użyłam zwykłej jasnej typ 500)
  • 2 jaja
  • pół kostki rozpuszczonego masła (tj 100g)
  • 1/2 małego jogurtu naturalnego
  • 1/2 do 3/4 szklanki zdrowego zamiennika cukru (w zależności od tego czy chcecie bardziej słodkie muffinki) – ja w tym przepisie zmieszałam ksylitol z cukrem kokosowym i wyszło mi około 3/4 szklanki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • maliny (w okresie zimowym idealnie sprawdzają się mrożone)

Przygotowanie: 

  • wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji; ciasto na muffinki jest bardzo gęste i dobrze nakłada się je do formy za pomocą łyżki
  • na samym końcu upychamy na wierzch muffinek maliny
  • pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut; ja po 30 minutach wyłączam piekarnik i trzymam jeszcze muffinki w środku przez jakieś 5 minut

W powyższego przepisu wychodzi około 10 muffinek.

Cukier kokosowy to kolejny zdrowy zamiennik zwykłego cukru. Pozyskiwany jest z soku z palmy kokosowej. Ma brązową barwę i karmelowy zapach. Warto go używać, ponieważ jest bogaty w składniki odżywcze. Dodatkowo posiada niższy indeks glikemiczny niż biały cukier.

P.S. Niedługo pojawią się sezonowe owoce więc zamiast malin możecie dodać inne owoce, np. borówki, porzeczki itp.

*Zapewne będziecie pytać czy można użyć do tego przepisu zwykłej mąki pszennej. Tak, można. Z takiej mąki oczywiście też wyjdą. Jeśli chodzi o inne mąki to nie powiem Wam, bo nie próbowałam.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Przepis na absolutnie pyszne i zdrowe pancakes

Ciasto marchewkowe w wersji fit

Pyszne i zdrowe czekoladowe ciasto z malinami

2 komentarze

  • Reply
    Natalia
    26 marca 2018 at 13:37

    Orkiszowa pełnoziarnista czy zwykła?

    • Reply
      Korzystamyznatury
      26 marca 2018 at 13:41

      Użyłam mąki orkiszowej jasnej zwykłej. Tak jest napisane na opakowaniu 🙂

    Napisz komentarz