Przepisy

Muffinki bananowe z orzechami włoskimi – bez mąki, bez cukru

Bardzo często dostaję od Was wiadomości z prośbą o proste i ciekawe przepisy. Dzisiaj upiekłam najprostsze muffinki bananowe i powiem Wam, że są naprawdę dobre. Ot taka zwykła słodycz, po którą można sięgnąć bez wyrzutów sumienia. Muffinki nie zawierają cukru i mąki. Są bardzo proste w przygotowaniu. No i pieką się bardzo szybko. Zapraszam po przepis!


MUFFINKI BANANOWE

12 sztuk

Potrzebne składniki:

  • 3 banany
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka

Przepis:

  • jajka i banany miksujemy do uzyskania gładkiej masy
  • do przygotowanej masy dodajemy płatki owsiane, orzechy i proszek do pieczenia
  • wszystko mieszamy i nakładamy łyżką do papierowych foremek
  • muffinki bananowe pieczemy około 20 min. w 180 stopniach


Jak muffinki już przestygną to warto je przykryć czymś, ponieważ szybko robią się twarde. Jeśli chcecie, żeby babeczki bardziej wyrosły to można nałożyć więcej masy do foremek.

Płatki owsiane posiadają mnóstwo właściwości zdrowotnych i warto je jeść nawet codziennie. Jedzenie płatków pomaga utrzymać wagę w normie, reguluje ciśnienie oraz bardzo dobrze wpływa na pracę serca. Dzięki dużej zawartości błonnika płatki pomagają chronić nasze jelita przed chorobą nowotworową. Płatki owsiane są bogatym źródłem magnezu, a więc doskonale wpływają na układ nerwowy. 

3 komentarze

  • Reply
    Beata
    3 grudnia 2017 at 12:16

    Bardzo ciekawy przepis. Muszę go kiedyś wykorzystać. Czy muffinki są miękkie, czy wychodzą twarde?

    • Reply
      Korzystamyznatury
      3 grudnia 2017 at 21:44

      Są twardsze niż klasyczne babeczki z mąki. Jednak ja noszę aparat ortodontyczny i nie mam problemu z gryzieniem 🙂

  • Reply
    Paulina
    18 grudnia 2017 at 19:06

    Wypróbuję na pewno !

  • Napisz komentarz