in Zdrowy styl życia

Kiszonki to samo zdrowie! Poznaj ich niesamowite właściwości zdrowotne

at
kiszonki-to-samo-zdrowie

Wiecie, że Polacy uwielbiają kiszonki? W Polsce spożywa się nadal bardzo dużo kiszonek w porównaniu w innymi krajami. To jest bardzo dobra wiadomość, bo kiszonki są naprawdę zdrowe. Naukowcy coraz częściej mówią o zaletach fermentowanej żywności. Kiszona kapusta czy kiszone ogórki są wspaniałymi probiotykami. Kiedyś przeczytałam takie zdanie, ze zdrowie zaczyna się w jelitach. Około 80% naszej odporności znajduje się właśnie w jelitach. Jeśli chcemy być zdrowi zadbajmy o jelita.


5 powodów, dla których warto jeść kiszonki

 

  1. DBANIE O FLORĘ BAKTERYJNĄ JELIT I WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI – w naturalnych kiszonkach są miliony bakterii, które wspierają się nawzajem i uzupełniają w korzystnym działaniu. W procesie fermentacji powstaje kwas mlekowy, który redukuje poziom złych bakterii w organizmie, a także dba o utrzymanie równowagi mikroflory bakteryjnej jelit. Co ciekawe, najwięcej komórek układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelitach. Żeby nasz układ odpornościowy funkcjonował dobrze musi być zachowany odpowiedni poziom dobrych bakterii w jelitach.
  2. OCZYSZCZANIE ORGANIZMU Z TOKSYN – w ciągu swojego życia nasz organizm gromadzi wiele toksyn i zanieczyszczeń. Niezdrowa żywność, stres, leki, wszelkie konserwanty w produktach, zanieczyszczenie powietrza czy brak aktywności fizycznej powodują, że nasz organizm jest przepełniony toksynami i metalami ciężkimi. Z pomocą przychodzą jednak kiszonki, które przyspieszają metabolizm i pomagają wydalić te wszystkie toksyny z organizmu.
  3. SĄ NISKOKALORYCZNE I WSPIERAJĄ ODCHUDZANIE – kiszonki mają niską wartość kaloryczną i zawierają dużo błonnika, który jest niezastąpiony w profilaktyce antynowotworowej. Błonnik oczyszcza przewód pokarmowy z ubocznych produktów przemiany materii, co zapobiega powstawaniu komórek rakowych i ułatwia trawienie. Fermentowana żywność wyrównuje poziom hormonu, który reguluje uczucie głodu.
  4. WSPIERAJĄ PRACĘ MÓZGU – kiszonki wpływają na poprawę nastroju i obniżają poziom hormonu stresu. Ponadto redukują i minimalizują bóle głowy oraz zwiększają koncentrację. Nasze jelita są połączone z mózgiem. Ludzie, który cierpią na zaburzenia jelit chorują również na depresję. Zdrowe jelita to lepsze samopoczucie, więcej energii i radości, mniej depresji oraz lepsza koncentracja i pamięć.
  5. ŹRÓDŁO WITAMIN I MINERAŁÓW – kiszonki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne do utrzymania prawidłowego zdrowia oraz dobrej kondycji włosów, skóry i paznokci.

W okresie letnim warto poświęcić trochę czasu na kiszenie np. ogórków. Możemy później całą jesień i zimę wspierać swoją odporność naturalnymi, domowymi kiszonkami.


Bądź na bieżąco:

Share:

1 Comment

  1. Sylwia Skwara - Prusik

    Fajny, wartościowy wpis

    27 . Paź . 2017

Zostaw komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *