Jakich produktów nie lubi Twoja wątroba? W jaki sposób o nią zadbać?

Wątroba odgrywa bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Jest największym narządem, który waży ok. 2 kg. Prawidłowo funkcjonująca wątroba zatrzymuje toksyny, a następnie wydala je z organizmu.  Złe nawyki żywieniowe powodują, że poddawana jest ona ciężkim próbom. Wszystko co trafia do żołądka dochodzi również do wątroby. Są pewne pokarmy, których nasza wątroba po prostu nie lubi, ponieważ jej szkodzą. Na stan wątroby duży wpływ ma styl życia jaki wybieramy. Jakie produkty szkodzą wątrobie?


CO SZKODZI WĄTROBIE?

ALKOHOL – spożywanie dużych ilości alkoholu nie służy naszej wątrobie. Oczywiście sporadyczne sięganie po dobrą lampkę wina nie zaszkodzi, mam na myśli częste picie różnych trunków. Alkohol jest niestety trucizną dla naszego organizmu i uszkadza wątrobę. Ponadto alkohol zaburza pracę wątroby i osłabia ją.

CZERWONE MIĘSO – przy profilaktyce raka jelita grubego zaleca się ograniczenie czerwonego i przetworzonego mięsa. Czerwone mięso w nadmiarze również szkodzi wątrobie. Wielu ludzi nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa czy śniadania bez wędliny. Strawienie takiego mięsa wymaga ogromnej pracy wątroby. Objawiać się to może później dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Badania jednoznacznie pokazują, że osoby, które jedzą dużo czerwonego i przetworzonego mięsa częściej zapadają na różne choroby, także nowotwory.

NIEZDROWE TŁUSZCZE – nasza wątroba nie lubi tłuszczów nasyconych i potraw smażonych. Zamiast smażenia można spożywać pokarmy pieczone, duszone czy gotowane. Tłuszcz obciąża wątrobę, a gdy spożywamy go w nadmiarze to odkłada się i prowadzi do otyłości. Są jednak tłuszcze, które wspierają pracę wątroby. Należą do nich kwasy omega-3, które znaleźć możemy w oleju lnianym, siemieniu lnianym, orzechach czy awokado.

Siemię lniane i olej lniany – co robić żeby nie traciły cennych omega-3?

CUKIER – nie tylko powoduje wiele chorób i źle wpływa na cały organizm, ale też nie lubi go nasza wątroba. Cukier magazynowany jest w wątrobie, a jego nadmiar powoduje osłabienie funkcji wątroby.

OSTRE PRZYPRAWY – podczas ich stosowania również należy zachować umiar. Wątroba ma problem ze strawieniem dużej ilości ostrych przypraw. To samo tyczy się ketchupu czy musztardy, które zawierają dużo octu. Ocet podrażnia wątrobę. Jeśli używamy octu w kuchni warto sięgać po naturalny ocet jabłkowy.

GRZYBY – obciążają wątrobę, ponieważ zawierają w sobie dużą ilość toksyn, z którymi wątroba musi sobie poradzić ciężko pracując.

JEDZENIE W POŚPIECHU – gdy spożywamy bardzo szybko posiłki nie dajemy szansy wątrobie na wytworzenie potrzebnej żółci. Za szybkie jedzenie powoduje niestrawność, a nasza wątroba nie pracuje dobrze.

NADWAGA – jest bardzo niebezpieczna dla prawidłowej pracy wątroby. Trzustka produkuje insulinę, ale tłuszcz otaczający komórki uniemożliwia wnikanie insuliny do ich wnętrza.  Ta insulina, która nie mogła się wchłonąć jest toksyczna i wywołuje procesy zapalne. Tkanka tłuszczowa przyczynia się także do powstawania szkodliwych rodników. O tym, że nadwaga jest przyczyną wielu chorób nie muszę chyba nikogo przekonywać.

STYL ŻYCIA – co ciekawe nawet zbyt mała ilość snu i zmęczenie wpływają fatalnie na wątrobę. A zły stan wątroby prowadzi do problemów ze snem. Więc mamy błędne koło.

JAK DBAĆ O WĄTROBĘ?

Przede wszystkim ograniczać pokarmy, które ja obciążają. Tłuszcze zwierzęce warto zastąpić roślinnymi. Wspomóc wątrobę możemy również dietą bogata w przeciwutleniacze, witaminę C oraz dużą ilością warzyw i owoców. Cholina, którą znajdziemy w żółtkach jaj chroni i wspomaga pracę w wątroby. Warto również jeść często, a mało. Lepiej jeść mniejsze porcje, żeby nie dochodziło do przejadania się. Herbatki ziołowe usprawniają pracę układu pokarmowego i czynności wątroby, dlatego warto je pić w ciągu dnia.

Jakie działanie mają herbaty ziołowe? Po które warto sięgać?


Pamiętajcie, że kluczem do zdrowia jest odpowiednia i zbilansowana dieta. Jeśli od czasu do czasu zjemy w pośpiechu czy sięgniemy po drinka nic się nie stanie. Problem pojawia się wtedy gdy często sięgamy po potrawy, które szkodzą wątrobie.

No Comments

Leave a Comment