Przepisy Zdrowy styl życia

Domowy zakwas z buraków – złoto w czystej postaci! + prosty przepis

Jakiś czas temu opublikowałam wpis o cudownym soku z buraka. Artykuł bardzo przypadł Wam do gustu. Zapewne wiecie, że buraki posiadają wspaniałe właściwości zdrowotne, a picie domowego soku z buraka, marchewki i jabłka czy pomarańczy to bomba zdrowotna. Jednak nie tylko sok z buraka stawia na nogi i wzmacnia organizm. Zakwas z buraków to kolejny GENIALNY napój, po który warto sięgać! Dlaczego warto go pić i jakie cudowne właściwości posiada? Jak przygotować pyszny zakwas z buraków? Jeśli jesteś ciekawy to zapraszam 🙂

Na początek kilka słów o burakach

Buraki leczą, dodają energii, odmładzają i odtruwają organizm. Dodatkowo przywracają równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach zakwaszających organizm, działają przeciwzapalnie, poprawiają wydolność organizmu, zmniejszają zmęczenie, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność, dostarczają wielu witamin i minerałów, a także wzmacniają układ nerwowy.

Natomiast w zakwasie z buraków znajdziemy wszystko, ale to wszystko, co w buraku najlepsze i jeszcze więcej! 🙂

Dlaczego warto pić domowy zakwas z buraków?

  • domowy zakwas z buraków działa jak naturalny energetyk – dodaje sił i energii, a także zwiększa wydolność organizmu
  • zakwas to naturalny probiotyk, który wzmacnia florę bakteryjną jelit

A 70% naszej odporności znajduje się w jelitach, dlatego tak ważne jest dostarczanie naszemu układowi pokarmowemu probiotyków. Te kultury bakteryjne przywracają równowagę mikroflory jelitowej i całego przewodu pokarmowego. ‚Przyczepiają się’ do śluzówki i chronią ją przed atakiem bakterii chorobotwórczych, a także działają na nie hamująco i zabójczo. JELITA TO NASZ DRUGI MÓZG!

  • w zakwasie znajduje się sporo witaminy C

Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, dzięki czemu wzmacnia naczynia krwionośne, dziąsła, zęby, kości i skórę. Witamina C świetnie wspomaga przemianę materii i gojenie się ran. Ma działanie bakteriobójcze oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek. Jest bardzo skutecznym utleniaczem i zapobiega starzeniu się organizmu. Hamuje przed powstawaniem sińców i tworzeniem się krwotoków oraz obniża ciśnienie krwi. Witamina C również doskonale chroni przed nowotworami i uczestniczy w produkcji hormonów zwalczających stres.

  • w zakwasie z buraka znajduje się kwas mlekowy, który wzmacnia odporność i oczyszcza organizm z toksyn
  • zakwas reguluje metabolizm i wpływa pozytywnie na nasz wygląd
  • zakwas zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów

Przepis na domowy zakwas

Potrzebne składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziaren pieprzu ziarnistego
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • kilka ząbków czosnku (około 3/4 główki)

Przygotowanie:

  • buraki myjemy, obieramy i kroimy w plastry
  • wrzucamy do słoika lub naczynia z kamionki pokrojone buraki i między nimi umieszczamy liście laurowe, ziela angielskie i pokrojone na pół ząbki czosnku
  • gotujemy wodę i dodajemy do niej sól, a następnie czekamy aż wystygnie
  • OSTUDZONĄ wodą zalewamy buraki (wszystkie składniki muszą być zalane wodą – nic nie może wypływać)
  • przykrywamy ściereczką lub pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5-7 dni
  • gotowy zakwas przecedzamy i trzymamy w lodówce

UWAGA! W czasie kiszenia może powstać biała piana w wyniku fermentacji. To nie jest pleśń 🙂 Zbieramy białą pianę łyżką i czekamy aż zakwas będzie gotowy. Natomiast zdarza się, że podczas kiszenia powstanie pleśń – wtedy niestety zakwas jest do wyrzucenia. Musicie nauczyć się sami rozróżniać to 🙂

Jak spożywać?

Można spożywać dwa razy dziennie po pół szklanki. Ja zazwyczaj, kiedy pracuję przed komputerem wlewam sobie całą szklankę zakwasu i powoli popijam. Możecie też pić jedną szklankę co 2 dni 🙂

4 komentarze

  • Reply
    ZBYSZEK
    7 maja 2019 at 17:53

    O CO Z PIEPRZEM?

    • Reply
      Gosia
      7 maja 2019 at 18:26

      jest w przepisie 🙂

  • Reply
    Cecylia
    26 maja 2019 at 08:47

    Mam pytanie czy można dodać zamiast czosnku korzeń chrzanu, mój organizm go nie toleruje.

    • Reply
      Gosia
      28 maja 2019 at 17:49

      Czosnek dodaje takiego niepowtarzalnego smaku 🙂 Z chrzanem nie próbowałam, ale zawsze może Pani raz się skusić i zobaczyć jak wyjdzie 🙂

    Napisz komentarz