Domowe rafaello z kaszy jaglanej

Już od dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia domowego rafaello z kaszy jaglanej. Jest to bardzo fajny pomysł na domową przekąskę. Jedzenie takich kulek nie tylko może zaspokoić naszą ochotę na coś słodkiego. Dzięki temu, że dodajemy do nich pełne właściwości zdrowotnych składniki możemy je jeść bez wyrzutów sumienia. Jest to też świetny sposób na to, żeby częściej sięgać po kaszę jaglaną, która nie bez powodu nazywana jest królową wśród kasz. Kasza jaglana posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych, jest lekkostrawna i ma właściwości antywirusowe. Przywraca w organizmie równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach zakwaszających organizm (cukier, mięso). Świetnie wpływa na nasz wygląd, poprawia pamięć i koncentrację oraz dostarcza wielu witamin i minerałów.


DOMOWE RAFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

Potrzebne składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (tj. niecała jedna szklanka)
  • 1 puszka mleka kokosowego 400 ml
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki migdałów
  • pół szklanki daktyli
  • miód lub inny naturalny słodzik (opcjonalnie)
  • aromat waniliowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  • do garnka wsypujemy kaszę jaglaną i prażymy na małym ogniu kilka minut
  • następnie dodajemy mleko kokosowe i opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego
  • gotujemy kaszę z mlekiem kokosowym na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całe mleko (ok. 15-20 minut)
  • odstawiamy i czekamy aż wystygnie
  • daktyle kroimy na małe kawałeczki i mielimy migdały (ja użyłam młynka do kawy)
  • gdy kasza już przestygnie dodajemy do niej pokrojone daktyle i wiórki kokosowe
  • pomimo tego, że do kulek dodajemy daktyle to nie są one bardzo słodkie, więc jeśli lubisz bardziej słodsze przekąski możesz dodać miód, syrop klonowy lub inny naturalny zamiennik cukru
  • wszystkie składniki blendujemy aż uzyskamy jednolitą masę, na końcu dosypujemy zmielone migdały i mieszamy wszystko łyżką
  • odstawiamy na około 30 minut, a następnie formujemy kuleczki i obtaczamy w wiórkach kokosowych
  • dodatkowo do środka każdej kulki możemy włożyć jednego migdała
  • odstawiamy do lodówki na kilka godzin i gotowe 🙂


Wpis, który może Cię zainteresować:

Brownie z ciecierzycy – bez cukru i mąki. Szybki i prosty przepis

Domowa nutella – przepis na zdrowy krem orzechowo – kakaowy

Pyszne i zdrowe owsiane muffinki bez mąki, bez cukru

Przepis na domowe pieguski bez cukru

2 komentarze

  • Zielona Esencja 14 września 2017 at 15:40

    Domowe słodycze są zdecydowanie najlepsze – rafaello czy toffefe <3

    Reply
  • Włodi 17 września 2017 at 16:27

    Kolejna niesamowita przekąska! Uwielbiam Twoje proste, szybkie, a jakże smaczne pomysły!

    Reply

Leave a Comment