Przepisy

Domowa nutella – przepis na zdrowy krem orzechowo-kakaowy

W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na pyszny i zdrowy krem, który będzie doskonałą alternatywą dla sklepowej nutelli. Jakiś czas temu znalazłam w internecie grafikę przedstawiającą skład tej najbardziej popularnej nutelli. W 100 gramach produktu znajdziemy aż 57 gram cukru oraz 32 gramy tłuszczu palmowego. Dalej znaleźć można mleko w proszku, odtłuszczone mleko i tylko 13% orzechów laskowych. Domowa nutella nie zawiera cukru i tłuszczu palmowego. Dodatkowo jest naprawdę zdrowa, bo dodajemy do niej orzechy, kakao czy miód.


DOMOWA NUTELLA

Potrzebne składniki:

  • 200g orzechów laskowych
  • 4 łyżki kakao
  • około 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego

Sposób przygotowania:

  • na początku oczywiście pozbywamy się skorupki z orzechów
  • następnie wsypujemy orzechy ze skórką na patelnię i prażymy aż się lekko przypieką
  • wysypujemy z patelni orzechy na jakąś ściereczkę i pocieramy w celu pozbycia się skórki; jeśli nie pozbędziecie się całkowicie skórki to nie przejmujcie się tym, bo jeśli będzie jej nie wiele to później w smaku tego nie wyczujecie
  • jeśli nie macie mocnego blendera orzechy można zmielić w młynku do kawy
  • jeśli jednak macie blender o dużej mocy, który poradził sobie z rozdrobnieniem orzechów dodajecie kakao i miód
  • jeśli chodzi o mleko to najlepiej dolewać je na samym końcu w celu osiągnięcia oczekiwanej konsystencji

Orzechy laskowe posiadają bardzo dużo właściwości odżywczych. Zawierają mnóstwo witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości. Dzięki zawartości witaminy B wzmacniają układ nerwowy i poprawiają pamięć. Potas, fosfor i wapń są to pierwiastki, które odpowiadają za mocne kości i zęby. Orzechy laskowe regulują ciśnienie krwi oraz zawierają dużo błonnika. Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru. Wzmacnia serce, koi nerwy i goi rany. Ma doskonałe działanie bakteriobójcze. Prawdziwe kakao również posiada mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, a także zawiera zdrowe tłuszcze. Dodatkowo kakao poprawia pamieć, łagodzi stres, poprawia nastrój, opóźnia procesy starzenia się organizmu i jest skarbnicą antyoksydantów. 


Kakao i miód sprawiają, że domowa nutella jest słodka i  doskonale sprawdza się w momencie, kiedy pojawia się nagła ochota na coś słodkiego 🙂


Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Domowe rafaello z kaszy jaglanej

Brownie z ciecierzycy – bez cukru, bez mąki

Owsiane muffinki z jabłkiem i cynamonem – bez cukru, bez mąki

Domowa nutella – przepis na zdrowy krem orzechowo-kakaowy
Oceń ten artykuł

16 komentarzy

  • Reply
    Zołza z kitką
    11 października 2016 at 14:28

    Uwielbiam Nutellę – będę więc musiała nauczyć się robić ją w domu! 😉

  • Reply
    Edyta moj-kawalek-podlogi
    11 października 2016 at 22:10

    Boski przepis! Sama robię ala Nutellę z kaszy jaglanej, orzechów i kakao. Idealnie sprawdza się jako dodatek do naleśników 🙂

    • Reply
      Małgorzata Świech
      13 października 2016 at 11:01

      Kasza jaglana – uwielbiam! Następnym razem dodam jaglankę do nutelli 🙂

    • Reply
      monika
      20 sierpnia 2017 at 14:46

      poprosze przepis

  • Reply
    AniaGotuje.pl
    13 października 2016 at 11:08

    Super, że jest coraz więcej takich postów.. Zrobienie domowego kremu to fantastyczna alternatywa dla sklepowych słodkości.

  • Reply
    Justyna
    13 października 2016 at 11:15

    Takie to proste? 😮
    Zazwyczaj myslalam, ze zrobienie domowej nutelli to wyzszy poziom wtajemniczenia kuchennego, a tu dobre skladniki, latwo dostepne :O na pewno sprobuje! Dzieki!

  • Reply
    Madzia
    13 października 2016 at 11:16

    Uwielbiam nutellę więc alternatywna (i zdrowsza) wersja jak najbardziej do wypróbowania!

  • Reply
    Kamila
    7 lipca 2017 at 18:41

    Rewelacja! Mogłabym to powtarzać na okrągło, po prostu lepszego przepisu nie widziałam 🙂

  • Reply
    Paweł
    20 sierpnia 2017 at 13:41

    A ile czasu taka nutellę można przechowywać?

    • Reply
      Korzystamyznatury
      23 sierpnia 2017 at 19:27

      Ja trzymam około 5 dni.

  • Reply
    Justyna
    21 sierpnia 2017 at 07:04

    Czy waga orzechów podana jest przed ich obraniem czy po?

    • Reply
      Korzystamyznatury
      23 sierpnia 2017 at 19:27

      Przed 🙂

  • Reply
    Ilona
    22 sierpnia 2017 at 22:05

    Wyszlo super!!!

  • Reply
    Basia
    21 września 2017 at 15:03

    pyszne, skąd przepis?

    • Reply
      Korzystamyznatury
      21 września 2017 at 23:04

      kiedyś eksperymentowałam i wyszła mi właśnie taka domowa nutella 🙂 postanowiłam podzielić się przepisem

  • Reply
    Anita
    29 grudnia 2017 at 18:38

    Brzmi przepysznie 🙂
    Do tej pory robiłam taką prostszą wersję dla leniwych: masło orzechowe 100% bez dodatków plus kakao i miód i gotowe.
    Ta z Twojego przepisu wydaje się fajniejsza. Czyli mam kolejny argument aby kupić silny blender.

  • Napisz komentarz