Przepisy

Domowa nutella – przepis na zdrowy krem orzechowo-kakaowy

W dzisiejszym wpisie mam dla Was przepis na pyszny i zdrowy krem, który będzie doskonałą alternatywą dla sklepowej nutelli. Jakiś czas temu znalazłam w internecie grafikę przedstawiającą skład tej najbardziej popularnej nutelli. W 100 gramach produktu znajdziemy aż 57 gram cukru oraz 32 gramy tłuszczu palmowego. Dalej znaleźć można mleko w proszku, odtłuszczone mleko i tylko 13% orzechów laskowych. Domowa nutella nie zawiera cukru i tłuszczu palmowego. Dodatkowo jest naprawdę zdrowa, bo dodajemy do niej orzechy, kakao czy miód.


PRZEPIS NA DOMOWĄ NUTELLĘ

Potrzebne składniki:

  • 200g orzechów laskowych
  • 4 łyżki kakao
  • około 3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego

Sposób przygotowania:

  • na początku oczywiście pozbywamy się skorupki z orzechów
  • następnie wsypujemy orzechy ze skórką na patelnię i prażymy aż się lekko przypieką
  • wysypujemy z patelni orzechy na jakąś ściereczkę i pocieramy w celu pozbycia się skórki; jeśli nie pozbędziecie się całkowicie skórki to nie przejmujcie się tym, bo jeśli będzie jej nie wiele to później w smaku tego nie wyczujecie
  • jeśli nie macie mocnego blendera orzechy można zmielić w młynku do kawy
  • jeśli jednak macie blender o dużej mocy, który poradził sobie z rozdrobnieniem orzechów dodajecie kakao i miód
  • jeśli chodzi o mleko to najlepiej dolewać je na samym końcu w celu osiągnięcia oczekiwanej konsystencji

Orzechy laskowe posiadają bardzo dużo właściwości odżywczych. Zawierają mnóstwo witaminy E, która nazywana jest witaminą młodości. Dzięki zawartości witaminy B wzmacniają układ nerwowy i poprawiają pamięć. Potas, fosfor i wapń są to pierwiastki, które odpowiadają za mocne kości i zęby. Orzechy laskowe regulują ciśnienie krwi oraz zawierają dużo błonnika. Miód jest doskonałym zamiennikiem cukru. Wzmacnia serce, koi nerwy i goi rany. Ma doskonałe działanie bakteriobójcze. Prawdziwe kakao również posiada mnóstwo wartości odżywczych. Jest źródłem wielu witamin i mikroelementów, a także zawiera zdrowe tłuszcze. Dodatkowo kakao poprawia pamieć, łagodzi stres, poprawia nastrój, opóźnia procesy starzenia się organizmu i jest skarbnicą antyoksydantów. 


Kakao i miód sprawiają, że domowa nutella jest słodka i  doskonale sprawdza się w momencie, kiedy pojawia się nagła ochota na coś słodkiego 🙂

Jeśli spodobał Ci się wpis to śledź mnie na FACEBOOK, a będziesz na bieżąco informowany o nowych artykułach.

6 thoughts on “Domowa nutella – przepis na zdrowy krem orzechowo-kakaowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *