Dieta antynowotworowa czyli jakie produkty chronią przed rakiem?

Bardzo często rak uważany jest za jedną z groźniejszych chorób, przez którą umiera wiele osób. Z roku na rok coraz więcej ludzi choruje na przeróżne nowotwory. Pomimo tego, że mamy dostęp do coraz to nowocześniejszych metod leczenia to nadal medycyna nie potrafi skutecznie zapobiec tej chorobie. WHO ostrzega, że z roku na rok będzie gorzej – w 2025 roku liczba osób chorych na nowotwory wzrośnie z 14 mln na 19 mln rocznie, a w 2035 aż do 24 mln. Jest to ogromny problem. Warto jednak zastanowić się dlaczego tak się dzieje? Niestety leczenie nowotworów to niezły biznes, na którym można naprawdę dobrze zarobić. Koncernom farmaceutycznym nie zależy na wynalezieniu leku, który wyleczy ludzi z raka. Stracą wtedy miliony ‚klientów’, którzy regularnie zasilają ich budżet. Rak bardzo często nie jest wynikiem złego losu, braku szczęścia czy czynników genetycznych. Styl życia i nasza dieta w ogromnym stopniu mają wpływ na nasze zdrowie. Nie ma co się bać raka, bo to nie jest choroba, którą ciężko wyleczyć. Wręcz przeciwnie – naturalne metody są bardzo skuteczne w przeciwieństwie do chemioterapii, której skuteczność szacuje się na jakieś 2%. Chemioterapia wyniszcza organizm i powoduje mnóstwo skutków ubocznych. I znów mamy błędne koło, bo kolejne choroby przynoszą zyski. Matka natura dała nam leki antynowotworowe. Istnieje mnóstwo produktów, które skutecznie zwalczają raka. Jednak nie przyciąga to większej uwagi, bo przecież natury nie można opatentować i sprzedawać z ogromnym zyskiem. Nawet uwarunkowanie genetyczne nie jest wyrokiem. Wprowadzenie odpowiednich działań profilaktycznych z powodzeniem pomoże zapobiec nowotworom. Tak więc nie jesteśmy bezsilni, ponieważ dieta antynowotworowa naprawdę działa!


PRODUKTY, KTÓRE CHRONIĄ PRZED RAKIEM

CZOSNEK – żadne inne warzywo nie radzi sobie tak dobrze z nowotworami jak czosnek. Zawiera on składniki, które doskonale wzmacniają nasz układ odpornościowy, hamują rozwój bakterii i zwalczają infekcje. Czosnek dodatkowo jest naturalnym antybiotykiem i dobrze radzi sobie ze zwalczaniem wszelkich infekcji. Najwięcej wartości posiada czosnek posiekany i spożywany na surowo.

CEBULA – zawiera siarkę i wiele innych składników, które niszczą komórki nowotworowe. Różne badania potwierdziły, że spożywanie cebuli (szczególnie świeżej) zmniejsza ryzyko zachorowania na raka.

OLEJ LNIANY I SIEMIĘ LNIANE – posiadają cenne kwasy omega-3, które doskonale wpływają na organizm. Kwasy omega-3 leczą stany zapalne w organizmie i doskonale sprawdzają się w profilaktyce antynowotworowej. Wykazano, że zmielone siemię lniane lub olej lniany wykazują silne działanie antynowotworowe. Dr Budwig opracowała dietę, dzięki której za pomocą kwasów omega-3 wyleczyła bardzo dużo ludzi chorych na raka. Dieta ta sprawdza się przy wielu innych schorzeniach. Po więcej informacji na temat tego w jaki sposób jeść i przechowywać siemię lniane i olej lniany odsyłam do wpisu -> Siemię lniane i olej lniany – co robić żeby nie traciły cennych kwasów omega-3?

BROKUŁY – zawierają substancję o nazwie sulforafan, która posiada silne właściwości przeciwnowotworowe. Kiełki brokułów mają o wiele więcej substancji antyrakowych niż dojrzałe rośliny. Sulforafan pobudza naturalne zasoby obronne organizmu. Nie musimy codziennie jeść kiełków, ponieważ ich właściwości utrzymują się długo w organizmie. Wystarczy, że zjemy je co 2-3 dzień. Kiełki bardzo łatwo można wprowadzić do swojej diety np. dodając do sałatek czy kładąc na kanapki.

ZIELONE LIŚCIE – mam na myśli szpinak, jarmuż, rukolę czy natkę pietruszki. Posiadają one luteinę, która blokuje namnażanie się komórek nowotworowych oraz skutecznie je niszczy. Zielone liście zawierają również chlorofil oraz mnóstwo antyoksydantów. Chlorofil chroni organizm przed nowotworami oraz blokuje przekształcanie się zdrowych komórek w chore zaś antyoksydanty neutralizują wolne rodniki. Nie wiesz jak spożywać więcej zielonych liści? Pij koktajle! -> Dlaczego warto pić zielone smoothie? W jaki sposób je komponować?

KURKUMA – ma niesamowite działanie antyrakowe. Zawarta w niej kurkumina skutecznie zwalcza grzyby i bakterie, a także niszczy komórki nowotworowe i hamuje ich wzrost. Jeśli połączymy kurkumę z pieprzem otrzymamy substancję 1000 razy silniejszą niż sama kurkuma.

ZIELONA HERBATA – regularne picie zielonej herbaty pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Składnik aktywny, który znajduje się w zielonej herbacie zaburza metabolizm komórek nowotworowych. Zielona herbata zawiera również mnóstwo przeciwutleniaczy, które maja zdolność usuwania komórek nowotworowych.

SOK Z MARCHWI – jakiś czas temu było głośno o kobiecie, która wyleczyła raka sokiem z marchwi. Zachorowała na raka jelita grubego i chemioterapia nie pomogła, pojawiły się przerzuty do płuc. Ann Cameron codziennie przez 8 miesięcy piła rok z marchwi (z 2.5 kg). Guzy rakowe na początku przestały się rozwijać, a później zmiany całkowicie się cofnęły. Marchewka doskonale sprawdza się przy leczeniu raka jak i przy profilaktyce. Witamina A zawarta w marchewce blokuje działanie związków rakotwórczych i niszczy wolne rodniki oraz wzmacnia odporność.

SOK Z BURAKA – jeśli pijecie soki domowej roboty warto przyrządzać sobie sok z marchwi, buraka i do tego jakiś owoc. Sok z buraka posiada mnóstwo antyoksydantów i ma silne działanie przeciwnowotworowe. Buraki zawierają barwnik – betaninę, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Buraki odkwaszają i oczyszczają organizm. Buraki należą do warzyw, które najskuteczniej zwalczają raka. Czerwone pigmenty unicestwiają wolne rodniki, które uszkadzają DNA i przyczyniają się do powstawania nowotworów.

Podane przeze mnie przykłady produktów doskonale radzą sobie z komórkami nowotworowymi jednak do tego potrzebna jest jeszcze zdrowa i zbilansowana dieta oraz unikanie wszystkiego co tak naprawdę nie służy naszemu zdrowiu: wszelkie używki, stres, cukier, niezdrowe tłuszcze czy przetworzona i niezdrowa żywność. Dieta antynowotworowa to skuteczny i naturalny sposób na walkę z rakiem!

No Comments

Leave a Comment