Przepisy

Pyszne i zdrowe czekoladowe ciasto z malinami

Dziś mam dla Was przepis na coś naprawdę dobrego i słodkiego. Takie ciasto można zajadać bez wyrzutów sumienia, ponieważ nie zawiera cukru tylko same zdrowe składniki. Uwielbiam maliny i cieszę się bardzo, że w zimie można sięgać po mrożone owoce. Moje uzależnienie od malin jest tak ogromne, że dodaję je wszędzie gdzie się da. Czekoladowe ciasto z malinami uda się na pewno osobom, które nie mają talentu do gotowania i pieczenia 🙂

CZEKOLADOWE CIASTO Z MALINAMI

Potrzebne składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 2 jaja
  • pół kostki masła 100g
  • 2 banany
  • 3 i pół łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4-5 łyżek ksylitolu lub innego zdrowego zamiennika cukru
  • maliny

Przygotowanie:

  • banany blendujemy, a masło rozpuszczamy w rondelku
  • wszystkie składniki mieszamy ze sobą za pomocą łyżki w jednej dużej misce (oprócz malin)
  • powstałą masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem (ja używam foremki o wymiarach 12cmx25cm)
  • na końcu upychamy na wierzch ciasta maliny (mogą być mrożone)
  • pieczemy 35 minut w 180 stopniach (ja piekarnik wyłączam po 35 minutach i trzymam jeszcze ciasto w piekarniku około 5 minut)

Zapewne będą pytania czy można użyć innej mąki, np. zwykłej pszennej. Otóż można, ale ja często na blogu zachęcam do używania mąki orkiszowej czy pszennej pełnoziarnistej. Dla przykładu mąka pszenna pełnoziarnista jest źródłem błonnika i wielu minerałów oraz witamin. Zwykła mąka pszenna jest pozbawiona wszystkiego i dodatkowo utrudnia proces trawienia. Mąka orkiszowa jest po prostu fantastyczna. Wzmacnia odporność, dodaje siły i energii, poprawia samopoczucie, zwiększa wydolność organizmu, a także działa rozgrzewająco. Im niższy numer mąki orkiszowej tym lepiej nadaje się ona do wypieków ciast czy ciasteczek. Zaś wyższe numery idealnie nadają się do pieczenia chleba i bułeczek (w tym także mąka orkiszowa pełnoziarnista).

Dlatego warto poszukać sklepu, w którym kupimy lepszą mąkę i zrobić małe zapasy 🙂

___

Absolutnie pyszne pancakes

Muffinki z malinami

4 komentarze

  • Reply
    Agata
    28 stycznia 2018 at 18:48

    Mąka orkiszowa też pełnoziarnista?

    • Reply
      Korzystamyznatury
      29 stycznia 2018 at 10:46

      Im niższy numer mąki orkiszowej tym lepiej nadaje się ona do wypieków ciast czy ciasteczek. Zaś wyższe numery idealnie nadają się do pieczenia chleba i bułeczek (w tym także mąka orkiszowa pełnoziarnista). Ja używam maki orkiszowej typ 500 🙂

  • Reply
    Skibianka
    29 stycznia 2018 at 03:10

    Świechu, chyba się skuszę na to ciacho przy najbliższej okazji :). Muszę tylko dorwać się do dobrej mąki 😀
    Pozdrawiam

    • Reply
      Korzystamyznatury
      29 stycznia 2018 at 10:45

      Ja Ci dam śmiechu! 🙂 Polecam, bo jest pyszne i zdrowe 🙂

    Napisz komentarz