Prosty przepis na pyszne ciasto ze śliwkami

Jestem ogromną zwolenniczką domowych ciast. Jest to naprawdę fajny pomysł na słodką przekąskę. Nawet jeśli do takiego ciasta dodacie trochę cukru to i tak jest ono zdrowsze niż sklepowe słodkości. Wczoraj upiekłam z mamą pyszne ciasto ze śliwkami. Już przed wyjęciem z piekarnika wiedziałam, że będzie smakowało dobrze, bo zapach w domu był nieziemski! Ciasto ze śliwkami znika z talerza z prędkością światła 🙂


Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego (możecie dodać miód lub inny zdrowy zamiennik cukru, ja raczej nie jadam słodyczy i nie używam w ciągu dnia cukru, dlatego postanowiłam tym razem dodać go do ciasta)
  • kostka masła 200g
  • 3 żółtka
  • jedno jajko całe
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jedno opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół kilo śliwek

Przygotowanie:

  • do miski dodajemy wszystkie składniki oprócz śliwek i wyrabiamy ręką
  • wyrobione ciasto dzielimy na dwie części -> większą część dajemy na dół blaszki, a mniejszą zostawiamy na górę
  • gdy wyłożymy blaszkę ciastem to układamy na nim połówki śliwek  (śliwki układamy skórką do góry)
  • mniejszą częścią odłożonego ciasta przykrywamy śliwki
  • delikatnie nakłuwamy ciasto drewnianym patyczkiem
  • pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut
  • ja piekłam w blaszce o wymiarach: 23 cm x 27 cm


Dlaczego warto jeść śliwki? Śliwki chronią jelito grube przed chorobą nowotworową, wzmacniają układ nerwowy i korzystnie wpływają na samopoczucie. Wspaniale wpływają na naszą urodę, ponieważ wykazują silne działanie przeciwzmarszczkowe i wstrzymują wypadanie włosów. Duża zawartość przeciwutleniaczy zwalcza wolne rodniki i zapobiega chorobom.


No Comments

Leave a Comment