Przepisy

Ciasto z truskawkami – pyszne, puszyste, wilgotne i maślane

Właśnie dojadam dosłownie ostatnie kawałki ciasta z truskawkami. Powiem Wam szczerze, że miałam nie publikować tego przepisu na blogu. No ale nie mogę! To ciasto z truskawkami jest tak pyszne, że muszę podzielić się z Wami przepisem. To jest jedno z lepszych ciast jakie udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Do ciasta dodałam truskawki, ale już wiem, że będzie ono smakować równie fenomenalnie z rabarbarem, malinami, borówkami i innymi świeżymi owocami. Ja tylko czekam na borówki i robię od razu dwa ciacha, bo jedno znika z prędkością światła 🙂

CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki mąki (ja użyłam mąki orkiszowej tortowej typ 450)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło 200g
  • 1/3 szklanki mleka
  • truskawki

Przepis:

Na początku rozpuszczamy masło z mlekiem w rondelku. Dodajemy do niego cukier wanilinowy, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż ostygnie.

W tym czasie ubijamy same białka mikserem. Kiedy już powstanie dość sztywna piana dodajemy stopniowo ksylitol cały czas miksując. Kiedy już ksylitol w miarę się rozpuści dodajemy powoli żółtka i dalej miksujemy.

Po powstałej masy jajecznej powoli wlewamy masło z mlekiem cały czas mieszając łyżką. Następnie dodajemy mąkę w 2/3 partiach i cały czas mieszamy masę. Na końcu dodajemy łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy.

Powstałą masę wylewamy do blaszki. Ja użyłam formy o wymiarach 23×28. Układamy na wierzch truskawki i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

Ciasto z truskawkami – pyszne, puszyste, wilgotne i maślane
Oceń ten artykuł

Nie ma komentarzy

Napisz komentarz