Ciasto marchewkowe w wersji fit

Ciasto marchewkowe to kolejna zdrowa słodycz, po którą możemy sięgać bez wyrzutów sumienia. Do ciasta dodajemy sporo marchewki, która posiada mnóstwo właściwości zdrowotnych. Marchew doskonale wzmacnia odporność, zapobiega nowotworom, chroni przed chorobami przewlekłymi, wzmacnia wzrok, korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się organizmu oraz dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie. Ponadto marchew oczyszcza, regeneruje i wzmacnia organizm! Ciasto marchewkowe jest naprawdę pyszne i co najważniejsze bardzo zdrowe.


Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 3 duże marchewki starte na małych oczkach
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 roztrzepane jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół kostki rozpuszczonego masła (100 g); możecie też zamiast masła dodać olej kokosowy
  • 1,5 szklanki orzechów włoskich (tj. około 100 g)
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4-6 łyżek miodu – w zależności od tego czy lubicie bardziej słodsze ciasta; miód możecie zastąpić innym zamiennikiem cukru

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce i dodajemy do nich lekko posiekane orzechy włoskie
  • masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut


Bądź na bieżąco: 

1 Comment

  • Ala W 6 października 2017 at 16:47

    Mmmm jakie pyszności.. jak na to patrze to mam ochotę w tej chwili sobie upichcić takie cudo 😀 Super przepis, dzięki. Pozdrawiam 🙂

    Reply

Leave a Comment