Zdrowy styl życia

Buraki i ich cudowne właściwości – leczą, dodają energii i odtruwają

Weszłam do kuchni i zobaczyłam jak mama gotuje barszcz czerwony z buraków. Pomyślałam sobie wtedy, że powinnam częściej sięgać po buraki w każdej postaci. Postanowiłam napisać artykuł na blogu, który być możne przypomni Wam o tym cudownym pokarmie. Buraki to super pokarm, który uzdrawia, dodaje energii, oczyszcza, odtruwa i regeneruje organizm. Od dawna spożywano liście buraka. Przeczytałam nawet o tym, że jego korzeń doceniali pierwsi Rzymianie. Wierzyli oni, że ten intensywny czerwony kolor oczyszcza krew i dodaje ogromnej siły do walki.

Buraki

Są zasadotwórcze

Przywracają równowagę kwasowo-zasadową po pokarmach zakwaszających organizm. Zakwaszony organizm stanowi świetne miejsce do rozwoju wielu chorób, w tym nowotworów. Rak nie jest w stanie rozwijać się w środowisku zasadowym.

Działają przeciwzapalnie  

Antocyjany są to jedne z aktywnych związków, które znajdują się w burakach. Działają one przeciwzapalnie i neutralizują wolne rodniki. Wolne rodniki powodują mnóstwo chorób, osłabiają organizm i powodują szybsze starzenie się organizmu.

Dodają energii

Burak, a w szczególności sok z buraka dodaje energii, poprawia wydolność organizmu i zmniejsza zmęczenie. Badania wykazały, że wypicie soku z buraka przez intensywnym wysiłkiem fizycznym wpływa pozytywnie na wydolność organizmu. Trzeba pamiętać jednak o tym, że dotyczy to osób, które dość często piją taki sok.

Obniżają ciśnienie krwi

Buraki poprawiają przepływ krwi i obniżają ciśnienie poprzez redukcję ciśnienia skurczowego krwi. Odbywa się to, dzięki zawartym w burakach azotanom. Ponadto buraki rozszerzają żyły i tętnice, co wpływa doskonale na pracę serca.

Działają antynowotworowo

Buraki eliminują i spowalniają wzrost komórek rakowych – szczególnie sok z buraka. Naukowcy prowadzący badania podkreślają jednak, że chodzi o taki sok ‚domowej roboty’, a nie kupczy. A wszystko to jest zasługą betaniny – antyutleniacza chroniącego przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Czerwone pigmenty w buraku niszczą wolne rodniki, które uszkadzają DNA.

Ponadto buraki:

  • odtruwają oraz oczyszczają organizm i krew
  • przyspieszają wydalanie toksyn i usuwają szkodliwe drobnoustroje
  • odmładzają
  • dostarczają wielu witamin i minerałów
  • wzmacniają odporność, a także mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • wzmacniają układ nerwowy i doskonale wpływają na procesy poznawcze takie jak myślenie, planowanie i pamięć

Dodatkowo zmniejszają ryzyko zachorowania m.in. na takie choroby jak: miażdżyca, udary i zawały, choroby serca i układu krwionośnego, osteoporozy, choroby Alzheimera czy choroby nerek.

A więc nie ma na co czekać. Warto częściej sięgać po buraki, a także pić sok z buraka, marchewki i jabłka. Samo zdrowie. I najlepsze w tym wszystkim jest to, że buraki są bardzo tanie 🙂


MÓJ SKLEP

1 komentarz

  • Reply
    Zofia
    21 czerwca 2018 at 23:38

    zawsze piję sok z kiszonych buraków jak mam anemię. Jest reelacyjny

  • Napisz komentarz