Brownie z ciecierzycy – bez cukru i mąki. Szybki i prosty przepis

W dzisiejszym wpisie mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na przepyszne ciacho. Brownie z ciecierzycy to doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia. Bez wyrzutów sumienia sięgam po kolejne kawałki tego ciasta, ponieważ nie zawiera ono cukru i innych niezdrowych składników. Zamiast mąki dodajemy ciecierzycę, która zawiera mnóstwo właściwości zdrowotnych. A więc jeśli lubisz słodkości to zapraszam po przepis i zachęcam do wypróbowania!


Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 banany
  • 4 jajka
  • wyciśnięty sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • około 3 łyżki masła
  • około 1/2 szklanki miodu (ja daje troszkę mniej niż połowę, ponieważ brownie wychodzi baaardzo słodkie:))
  • gorzka czekolada

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki (oprócz czekolady) blendujemy (ja używam blendera kielichowego)
  • gdy już zblendujemy wszystkie składniki na gładką masę wlewamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
  • na samym końcu dodajemy grubo posiekaną czekoladę na wierzch ciasta
  • pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut

Wyjmujemy z piekarnika i … GOTOWE! 🙂


Więcej na:

1 Comment

  • Włodi 31 sierpnia 2017 at 13:18

    Świetny przepis. Na pewno go wypróbuję! 🍊🍌🍫🍯🍮

    Reply

Leave a Comment