6 bardzo zdrowych produktów, które powinniśmy jeść częściej

Istnieją pewne produkty, które posiadają niesamowite właściwości zdrowotne. Nie są drogie i świetnie wpływają na nasze zdrowie, dlatego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety. Na blogu bardzo często wspominam o tym, że styl życia ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Produkty, o których piszę w dzisiejszym poście zapobiegają wielu chorobom, poprawiają ogólny stan zdrowia i wzmacniają cały organizm. Zachęcam więc do korzystania z tego co daje nam natura. Po co mamy później faszerować się różnymi tabletkami i dostawać długie recepty na drogie leki?


PO JAKIE PRODUKTY WARTO CZĘŚCIEJ SIĘGAĆ?

  • OLEJ LNIANY – dobry olej lniany posiada mnóstwo cennych kwasów omega-3. Działanie kwasów omega-3 na nasz organizm jest po prostu niezwykłe. Nienasycone kwasy tłuszczowe doskonałe wpływają na działanie układu krwionośnego, pokarmowego, nerwowego, oddechowego, a także wzmacniają wzrok i doskonale wpływają na skórę i włosy. O kwasach omega-3 napisałam oddzielny wpis, ponieważ posiadają tak dużo właściwości, że można o nich pisać książki -> Wspaniałe działanie kwasów omega-3. Dobry olej lniany kupimy tylko i wyłącznie w ciemnej butelce. Dodatkowo powinien być nierafinowany, tłoczony na zimno oraz powinien posiadać krótki termin przydatności – do 3 miesięcy. Olej lniany powinniśmy przechowywać w lodówce. Kwasy omega-3 nie lubią światła i ciepła, ponieważ w takich warunkach utleniają się. Olej lniany spożywamy na zimno, a więc doskonale nadaje się do różnych sałatek.

Siemię lniane i olej lniany – co robić żeby nie traciły cennych kwasów omega-3?

  • KIEŁKI BROKUŁU – zawierają sulforafan (antyoksydant), który wykazuje bardzo silne działanie przeciwnowotworowe. Dlatego kiełki brokułu tak skutecznie chronią przed rakiem. Już kilka gramów kiełków dostarcza mnóstwo przeciwutleniaczy i pobudza organizm do obrony. Ponadto kiełki zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a także wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki możemy jeść z kanapkami czy dodawać do sałatek.
  • CZARNUSZKA – już w starożytności ludzie korzystali z jej ogromnej mocy. Czarnuszka ma działanie antyzapalne, antynowotworowe, antywirusowe, antybakteryjne i antygrzybicze. Ponadto chroni przed nowotworami, wzmacnia odporność, obniża poziom histaminy i doskonale łagodzi objawy alergii, wzmacnia włosy, łagodzi wszelkie choroby skórne i oczyszcza organizm z toksyn. Wypisałam tylko jej najważniejsze właściwości. Ma ich o wiele więcej. Jak jeść czarnuszkę? Można spożywać olej z czarnuszki, stosować jej ziarenka jako przyprawę do potraw, a także pić napary.

Czarnuszka – poznaj jej niezwykłe właściwości zdrowotne + w jaki sposób ja stosować?

 

  • CZOSNEK – naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój bakterii oraz doskonale zwalcza infekcje. Mobilizuje białe krwinki do obrony organizmu przez bakteriami i wirusami. Allicyna znajdująca się w czosnku niszczy np. gronkowce i paciorkowce.  Jedzenie czosnku niszczy pasożyty jelit oraz działa antynowotworowo, a dodatkowo odmładza i doskonale wpływa na wygląd skóry. Co ciekawe czosnek zwalcza niektóre infekcje skuteczniej niż antybiotyk.
  • ZIELONE LIŚCIE – szpinak, jarmuż, rukola, roszponka, natka pietruszki, liście buraka czy pokrzywa. Zielone liście zawierają chlorofil, który nadaje skórze piękny, oliwkowy odcień. Chlorofil chroni organizm przed nowotworami, blokuje przekształcanie się zdrowych komórek w chore, wspomaga leczenie anemii, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, oczyszcza jelita i wątrobę, poprawia wzrok, reguluje cykl miesiączkowy, dodaje energii i wzmacnia odporność. Dodatkowo zielone liście opóźniają procesy starzenia się organizmu, wzmacniają układ odpornościowy, łagodzą skutki stresu i świetnie wzmacniają wzrok. Dobrym sposobem na jedzenie zielonych liści są koktajle.

Dlaczego warto pić zielone smoothie? W jaki sposób je komponować?

  • BURAKI – wzmacniają odporność i opóźniają procesy starzenia się organizmu. Należą do warzyw, które skutecznie zwalczają raka oraz leczą anemię i dodają sił. Buraki są również zasadotwórcze, ponieważ przywracają równowagę po potrawach zakwaszających organizm. Dodatkowo zawierają barwnik – betaninę, która ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Podane przeze mnie produkty naprawdę dodają zdrowia i wzmacniają nasz organizm w walce z różnymi chorobami. Warto wprowadzić je do codziennej diety 🙂

-> Znajdziesz mnie na: FACEBOOK i od niedawna także na INSTAGRAM.


Ocet jabłkowy – naturalny i tani produkt, który świetnie wpływa na zdrowie + w jaki sposób go stosować?

1 Comment

  • Alicja 11 sierpnia 2017 at 09:21

    Uwielbiam czosnek 😀 dodaję go wszędzie gdzie się da 😀 muszę zacząć też używać oleju lnianego bo ostatnio często o nim czytam, że jest świetny 😀

    Reply

Leave a Comment